Nagyon fontos odafigyeli arra, hogy mennyi szörfözünk az interneten, arra pedig különösen, hogy mennyire vagyunk aktívak a közösségi médiában. Néha bizony nem árt mértéket tartani!

6 jel, hogy túladagoltad a közösségi médiát

A közösségi média túlzott használatának megvannak a maga veszélyei

Sokan a közösségi oldalakat keresik fel információért, hírekért, vagy egyszerűen csak azért, hogy ne érezzék magukat egyedül – mondja Balogh Andrea pszichológus. A veszély, hogy túl sok időt töltünk a virtuális térben, nagyon is valós, még akkor is, ha okosan használva ezek a felületek segíthetnek átvészelni a nehéz napokat. A szakember szerint itt az idő önvizsgálatot tartani, és ha az alábbi jeleket tapasztalod önmagadon, próbáld korlátozni a közösségi média oldalain töltött időt.

 

közösségi média

Fotó: Shutterstock

1. A közösségi média mint pihenőidő

Otthon dolgozol? Nos, akkor senki sem láthatja, mennyi időt töltesz a közösségi médiát böngészve. Míg az irodában ülve könnyű elkerülni a Facebook csapdáit egyszerűen azért, mert tartasz attól, meglátják, hogy mit csinálsz –, addig a home office alatt semmi sem tart vissza attól, hogy szünet címén elkezdj kutakodni, hogy vajon ki mit csinál.

A probléma nem is egy gyors, 10 perces szünettel van, hanem azzal, amikor ez az idő 30-60 perccé vagy még hosszabbá nő. Ráadásul a közösségi média oldalain való szörfözés nem is pihentető! Használd inkább ezeket a szüneteket tornára, zenehallgatásra, légzőgyakorlatokra, meditációra.

 

2. Csak görgetsz, görgetsz és görgetsz…

A Facebookot és persze a többi közösségi oldal is úgy alakították ki, hogy egyfajta függőséget okozzon: különböző hírcsatornák, információmorzsák alapján elindul, és csak megy, megy egy végtelen térben, hogy megtalálja a téged leginkább érdeklő témákat, a legérdekesebbnek vélt hozzászólásokat. Mivel közben számtalan olyan információval is találkozol, ami nem érdekel, mész, kutatsz tovább, hogy újra valami izgalmasra, vonzóra lelj.

 

3. Egyre többet gondolsz arra, hogy másoknak jobb az élete

Pedig ez valójában nem így van. A legtöbb felhasználó hazudik, pontosabban szépít lehet, hogy nem direkt, de mégsem a teljes igazságot mutatja az életéről. Hiszen ki az, aki szívesen eldicsekszik a kudarcaival, dokumentálja a bizonytalanságait vagy a küzdelmeit? Sokkal jobb csak a szép élményekről hírt adni. Ez azt a hamis látszatot keltheti az ismerősökben, hogy tökéletes harmóniában él. Ha úgy érzed, hogy a te életed ehhez képest unalmas, sivár és a hullámvölgyek miatt értéktelenebb másokénál, valószínűleg túl sok időt töltesz ismerőseid (és ismeretlenek) posztjainak tanulmányozásával.

 

4. Az ellenszenvet a személyes találkozókon is érezteted

Most ugyan kevesebbet találkozol a barátaiddal, ismerőseiddel, de előfordulhat, hogy mégis összefutsz valakivel, akinek az életét nyomon követed. A Facebookon, Instán látott események miatti irigység a való életbe is átvihető, és a beszélgetés alatt frusztrált lehetsz, haragot érezhetsz emiatt…

 

A követés leállítása

A sok negatív hatástól megkímélheted meg magad, ha letiltod vagy leállítod a követését azokat, akik irritálnak, akiktől értéktelenebbnek érzed magad, vagy akik dühöt váltanak ki belőled – javasolja szakértőnk. – Ugyanígy védekezhetsz a rosszindulatú kommentelők ellen is. Ezzel védheted saját és családod nyugalmát.”

 

5. A közösségi média felületeit tekinted a fő hírforrásoknak

Ha egyre többször hivatkozol beszélgetéseidben arra, hogy információit a közösségi médiában szerezted, el kellene gondolkodnod azon, hogy vajon a megfelelő platformot választottad-e az adott témában. A Facebook különböző algoritmusokat használ, így olyan cikkeket fog feldobni, amelyek témáját korábban már kommentelted, lájkoltad, és olyan oldalakról fog híreket felkínálni, amelyeket már többször is meglátogattál. Ahhoz, hogy egy adott helyzetről kiegyensúlyozottabb képet kapj, érdemes más nézőpontokat is figyelembe venni.

 

6. Romlik az empátiás készséged

A képernyőn keresztül megélt interakciók az érzelmek téves értelmezéséhez vezethetnek, hiszen leírva sok minden más. Ráadásul könnyebb egy síró jelecskét küldeni valakinek, aki szomorú, mint szavakkal megvigasztalni. A közösségi média nagy veszélye az is, hogy a negatív, szomorú dolgokat, a panaszkodást könnyű figyelmen kívül hagyni.

 

Meghatározott idő

Valószínűleg pontosan tudja, hogy a párja, a gyerekei mennyi időt töltenek a közösségi felületeken. Jó, ha meghatároznak egy időintervallumot, amikor mindenki szabadon fészbukozhat, de fontos, hogy ha valaki beszélgetni akar, akkor a másik valóban jelen legyen, és ne a számítógépet, telefont, tabletet bámulja közben” – mondja a pszichológus.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink