A kreativitás, a kreatív gondolkodás olyan képesség, amely tanulható, és lehet – sőt, kell is – fejleszteni! Ehhez adunk most néhány praktikus ötletet.

8 módszer a kreativitás fejlesztéséhez

1. Firkálj!

A gyerekek imádnak rajzolni, firkálgatni. Az első iskolaév végére azonban a legtöbb gyerek elhagyja ezt a szokást: „Azonnal hagyd abba a rajzolást, és figyelj!” Ugye, ismerős ez a mondat? Itt az ideje, hogy a kreativitás fejlesztése érdekében visszatérj a firkálgatáshoz. Ez a tevékenység ugyanis, a közhiedelemmel ellentétben, nem az összpontosítás hiányára utal. Sőt, a firkálás segít abban, hogy a jelenben maradj, és részt vegyél egy olyan tevékenységben, amelytől egyébként elkalandoznának a gondolataid. A látszólag cél nélküli rajzolgatás oldja a feszültséget, aktivizálja a jobb agyféltekét, és az agyféltekék integrációja által új ötletekhez, megoldásokhoz juthat. Mivel a firkálgatás az alkotás egy öntudatlan formája, rajzolás közben a legmélyebb érzéseidet is kiírod magadból: félelmeket, traumákat, elfojtott vágyakat.

kreativitás fejlesztése

Fotó: Shutterstock

2. Kezdj bele valami újba!

A kreativitás megsokszorozódik, ha a komfortzónádon kívülre kerülsz, és valami egészen újba kezdesz. Ennek az az oka, hogy itt érnek igazi kihívások az életben. Ha van kedved, felnőttként is sok lehetőséged van, hogy újat tanulj. Próbálj festeni, szobrászkodni, készíts kerámiákat, rajzolj mandalát, esetleg tanuld meg a famegmunkálás csínját-bínját. De legalább ilyen jó ötlet egy új nyelv elsajátítása, esetleg a zenetanulás. Jó választás lehet egy főzőtanfolyam is, mint ahogy egy új sportág kipróbálása is.

 

3. Teremts megfelelő környezetet!

Mindenki lehet kreatív! A kreativitás fejlesztése szempontjából azonban fontos tényező lehet a megfelelő környezet, ahol elegendő inger ér, és/vagy ahol támogatást kapsz. A gyerekek azért kreatívabbak, mert még nem félnek a társaik kritikájától és a kudarctól. A felnőttek ugyanis – nagyon helyesen – minden alkotásukat dicsérik. Bár nyilván nem fog minden ötleted működni, biztosan lesz olyan, amely nagyon sikeres lesz.

 

4. Néha kell egy kis szünet

Bár a közös ötletelések gyakran inspirálóbbak, mint egyedül elmélkedni, néha igenis szükség van a visszavonulásra. Ha sétálni indulsz, új megközelítésben láthatod a problémát. Kimutatták, hogy a mozgás pozitív hatással van a kreatív gondolkodásra.

 

5. Jegyzetelj!

A jegyzetelés nagyszerű módja annak, hogy megőrizd emlékeidet, ötleteidet, és konstruktív módon töltsd el azt az időt is, amit egyébként „haszontalanul” töltenél. Vegyél egy kicsi vázlatfüzetet, ami könnyen elfér a táskádban. Bár lehet, hogy a feljegyzett ötleteid később csalódást okoznak, de emiatt ne aggódj! A legtöbb esetben a hirtelen felírt néhány gondolat óriási lökést ad egy-egy probléma megoldásához.

 

6. Tarts játékot a kezed ügyében!

A kreatív designcégek arra ösztönzik a munkavállalókat, hogy tartsanak az asztalukon játékot – néhány legót, origamipapírt. Ha ugyanis valamit felépítesz, megalkotsz a kezeddel, kreatívabban gondolkodsz, mintha egész nap csak a klaviatúrát püfölnéd.

 

kreativitás fejlesztése

Fotó: Shutterstock

 

7. Írj!

Írj rövid színdarabokat, novellákat, verseket, pár mondatos kis történeteket vagy bármit, amihez kedved van. Az a legjobb az egészben, hogy nem kell aggódnod a kritikák miatt, hiszen csak önmagad szórakoztatására írsz. Nincs nyomás, nincs feszültség, csak szárnyalás!

 

8. Próbáld ki a 30 kör tesztet!

A kreativitás fejlesztése egy egyszerű feladattal: rajzolj egy papírra 30 kört, majd 1 perc alatt próbálj minél több kört valamilyen tárggyá alakítani. Az eredményen először biztosan meglepődsz majd: nagyon kevesen tudják megtölteni a köröket élettel. Minél gyakrabban csinálod, annál jobb eredményeket fogsz elérni.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink