A kreativitás, a kreatív gondolkodás olyan képesség, amely tanulható, és lehet – sőt, kell is – fejleszteni! Ehhez adunk most néhány praktikus ötletet.

8 módszer a kreativitás fejlesztéséhez

1. Firkálj!

A gyerekek imádnak rajzolni, firkálgatni. Az első iskolaév végére azonban a legtöbb gyerek elhagyja ezt a szokást: „Azonnal hagyd abba a rajzolást, és figyelj!” Ugye, ismerős ez a mondat? Itt az ideje, hogy a kreativitás fejlesztése érdekében visszatérj a firkálgatáshoz. Ez a tevékenység ugyanis, a közhiedelemmel ellentétben, nem az összpontosítás hiányára utal. Sőt, a firkálás segít abban, hogy a jelenben maradj, és részt vegyél egy olyan tevékenységben, amelytől egyébként elkalandoznának a gondolataid. A látszólag cél nélküli rajzolgatás oldja a feszültséget, aktivizálja a jobb agyféltekét, és az agyféltekék integrációja által új ötletekhez, megoldásokhoz juthat. Mivel a firkálgatás az alkotás egy öntudatlan formája, rajzolás közben a legmélyebb érzéseidet is kiírod magadból: félelmeket, traumákat, elfojtott vágyakat.

kreativitás fejlesztése

Fotó: Shutterstock

2. Kezdj bele valami újba!

A kreativitás megsokszorozódik, ha a komfortzónádon kívülre kerülsz, és valami egészen újba kezdesz. Ennek az az oka, hogy itt érnek igazi kihívások az életben. Ha van kedved, felnőttként is sok lehetőséged van, hogy újat tanulj. Próbálj festeni, szobrászkodni, készíts kerámiákat, rajzolj mandalát, esetleg tanuld meg a famegmunkálás csínját-bínját. De legalább ilyen jó ötlet egy új nyelv elsajátítása, esetleg a zenetanulás. Jó választás lehet egy főzőtanfolyam is, mint ahogy egy új sportág kipróbálása is.

 

3. Teremts megfelelő környezetet!

Mindenki lehet kreatív! A kreativitás fejlesztése szempontjából azonban fontos tényező lehet a megfelelő környezet, ahol elegendő inger ér, és/vagy ahol támogatást kapsz. A gyerekek azért kreatívabbak, mert még nem félnek a társaik kritikájától és a kudarctól. A felnőttek ugyanis – nagyon helyesen – minden alkotásukat dicsérik. Bár nyilván nem fog minden ötleted működni, biztosan lesz olyan, amely nagyon sikeres lesz.

 

4. Néha kell egy kis szünet

Bár a közös ötletelések gyakran inspirálóbbak, mint egyedül elmélkedni, néha igenis szükség van a visszavonulásra. Ha sétálni indulsz, új megközelítésben láthatod a problémát. Kimutatták, hogy a mozgás pozitív hatással van a kreatív gondolkodásra.

 

5. Jegyzetelj!

A jegyzetelés nagyszerű módja annak, hogy megőrizd emlékeidet, ötleteidet, és konstruktív módon töltsd el azt az időt is, amit egyébként „haszontalanul” töltenél. Vegyél egy kicsi vázlatfüzetet, ami könnyen elfér a táskádban. Bár lehet, hogy a feljegyzett ötleteid később csalódást okoznak, de emiatt ne aggódj! A legtöbb esetben a hirtelen felírt néhány gondolat óriási lökést ad egy-egy probléma megoldásához.

 

6. Tarts játékot a kezed ügyében!

A kreatív designcégek arra ösztönzik a munkavállalókat, hogy tartsanak az asztalukon játékot – néhány legót, origamipapírt. Ha ugyanis valamit felépítesz, megalkotsz a kezeddel, kreatívabban gondolkodsz, mintha egész nap csak a klaviatúrát püfölnéd.

 

kreativitás fejlesztése

Fotó: Shutterstock

 

7. Írj!

Írj rövid színdarabokat, novellákat, verseket, pár mondatos kis történeteket vagy bármit, amihez kedved van. Az a legjobb az egészben, hogy nem kell aggódnod a kritikák miatt, hiszen csak önmagad szórakoztatására írsz. Nincs nyomás, nincs feszültség, csak szárnyalás!

 

8. Próbáld ki a 30 kör tesztet!

A kreativitás fejlesztése egy egyszerű feladattal: rajzolj egy papírra 30 kört, majd 1 perc alatt próbálj minél több kört valamilyen tárggyá alakítani. Az eredményen először biztosan meglepődsz majd: nagyon kevesen tudják megtölteni a köröket élettel. Minél gyakrabban csinálod, annál jobb eredményeket fogsz elérni.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Isteni diétás vacsora néhány szem paradicsomból
Találtál a hűtőben pár szem paradicsomot, és néhány tojást? Ne is keresgélj tovább, mert máris kész a diéttás vacsorád! Mutatjuk a receptet.
Gyorsabb anyagcsere – gyorsabb fogyás
Mindannyian szeretnénk kicsit gyorsítani az anyagcserénken, ám többnyire úgy gondoljuk, a megváltoztathatatlant minek bolygatni. Bár a genetikán és az életkoron valóban nagyon sok múlik, apró trükkökkel felgyorsíthatjuk a folyamatot.
Kúszás, mászás, csimpaszkodás – Ezekkel a játékokkal lesz aktív a szünidő!
Amikor vége az ovinak és az iskolának, gyermekeink számára rengeteg idő szabadul fel. Ráadásul, a nyári időszakban még több energiájuk van és a pedagógusok helyett gyakran napközben is a szülők feladata, hogy elfáradjanak.
Bemutatkozik a kultikus női sneaker
A sneaker cipő világhírűvé vált. Ma már kétségtelen, hogy az egyik legkedveltebb lábbelinek számít mind a hölgyek mind az urak részéről. De nem csak a női- és a férfilélek van oda teljesen ezekért a cipőkért, hanem univerzálisan mindenki.
6 hatásos arcpakolás nyári gyümölcsből
Egy fárasztó nap után az arcunk is felfrissülhet, regenerálódhat a nyári gyümölcsök nyújtotta kényeztetéstől.
Ha már megtörtént a baj – diéta ételmérgezés után
A bajt jobb elkerülni, de ha már bekövetkezett, okos diétával, megfelelő élelmiszerek fogyasztásával megkönnyíthetjük a gyógyulás folyamatát.
Futás melegben: erre kell figyelni!
A futásra könnyű nemet mondani. Nem szeretünk futni, ha esik az eső vagy a hó, ha fúj szél, ha túl hideg van, és persze akkor sem, ha túl meleg.
Nyáresti sütögetés hízás nélkül
A grillezésre könnyen rá lehet kapni, mert igazán kellemes program nyárestéken. Csakhogy a kései evéssel csínján kell bánni, mert a kolbászhegyek vagy a szalonna néhány pohárka borral leöblítve könnyen megbosszulja magát, főként deréktájon.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.