Anyai jó tanácsokra az élet minden területén számíthatunk, és ahogy múlik az idő, kénytelenek vagyunk belátni, hogy bizony sok mindenben igaza volt a mamának. De vajon mindent az anyukák tudnak jobban? Mi a helyzet például az egészséget érintő intelmekkel kapcsolatosan? Ott is szentírásnak vehetjük édesanyánk szavait? Utánajártunk, mely gyakran hallott intelemnek van valós alapja, és mi az, ami pusztán csak megszokásból elrebegett vagy éppen határozottan közölt tévedés.

„Ne legyen  kint a derekad, felfázol” – Anya jobban tudja – vagy mégsem?

„Hideg  van, szárítsd  meg  jól  a  hajad, mert  megfázol”

Ez olyan tévedés, amit anyáink, nagyanyáink, de talán még mi magunk is gyakran emlegetünk. Félreértés ne essék, senkit sem küldünk ki a hidegbe frissen mosott hajjal, de megfázni biztosan nem fognak, még ha így tesznek is. A hideg ugyanis nem elég egy jó kis megfázáshoz, ahhoz „találkozni kell” valamilyen vírussal is. Kétségtelen azonban, hogy a stresszorok – mint például a hideg – csökkentik az immunrendszer hatékonyságát, így valóban megnőhet a betegség kialakulásának esélye.

„A gyömbér megnyugtatja  a háborgó gyomrot”

Ez bizony igaz, még ha a gyerekek nem is rajonganak a gyömbér ízéért. A gyömbér kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, ásványi sókat, A-, B-komplex- és C-vitamint tartalmaz. serkenti az emésztést, enyhíti a gyomorgörcsöt, a hasmenést, és hatásos émelygés ellen. Megfázás, köhögés, fájó torok esetén is a legjobb, ha gyömbérteát iszunk. Forraljunk két csésze vizet két evőkanál reszelt, friss gyömbérrel 5 percig. Öntsük csészébe, és ízesítsük mézzel és citrommal. Az igazsághoz tartozik azonban, hogy lassan kortyolgatva minden szénsavmentes ital csökkentheti a hányingert, viszont a szénsavas, cukros, gyömbéres üdítők semmiféle jótékony hatással nem bírnak.

„A kávétól  nagyra nősz”

Ugye, emlékeznek még az óvoda, iskola menzáján ivott tejeskávéra? és az otthoni, valamivel jobb minőségű, híg kávéra, amit lelkesen próbáltak a szülők megitatni a gyerekekkel? Nos, a kávé – a koffein – gyerekkorban kimondottan ártalmas és semmi köze a növekedéshez. Növeli viszont a szorongást, megemeli a pulzusszámot, gyomorfájást, fejfájást és alvási zavarokat okoz.

„Ne legyen  kint a derekad, felfázol”

Részben jogos az aggodalom, de azért ennél kicsit bonyolultabb a helyzet. A felfázásként emlegetett húgyúti és kismedencei gyulladások nyáron sokkal gyakoribbak, mint télen, és az ok többnyire a vírusos vagy bakteriális fertőzés, nem a hideg. Mégsem ajánlott „szabad” derékkal mászkálni: egyrészt védeni kell a petefészket, vesét, másrészt felesleges a fertőzéseknek támadási felületet adni azzal, hogy gyengítjük a szervezetet.

„A kávétól  nagyra nősz”

Ugye, emlékeznek még az óvoda, iskola menzáján ivott tejeskávéra? És az otthoni, valamivel jobb minőségű, híg kávéra, amit lelkesen próbáltak a szülők megitatni a gyerekekkel? Nos, a kávé – a koffein – gyerekkorban kimondottan ártalmas és semmi köze a növekedéshez. Növeli viszont a szorongást, megemeli a pulzusszámot, gyomorfájást, fejfájást és alvási zavarokat okoz.

„Ne  ülj  hideg  felületre, mert  aranyeret kapsz”

Ez nem igaz. Az aranyér a végbélnyílás körüli érfonatok kitágulása. Oka lehet a mozgásszegény életmód, a kevés rostot tartalmazó étrend és a nem elegendő folyadékfogyasztás. nem a hideg felület okozza az aranyeret, hanem a hosszú órákig tartó ülés, hiszen ilyenkor nő a végbél környéki vénákban a vérnyomás.

Tények és tévhitek a fogamzásgátlásról

Savasodás, lúgosítás – tények és tévhitek

Tévhitek és igazságok a hidratálókról

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink