Minden hidratáló egyforma? Valóban hozzászokik a bőr az ajakbalzsamhoz? A hidratálókrémek és ajakbalzsamok egyetlen női neszesszerből sem hiányozhatnak, ám az összetevőkről, hatásmechanizmusukról nem sokat tudunk. Néhány fontos információ, mielőtt a következő hidratálókrémét beszerzi.

Tévhitek és igazságok a hidratálókról

„Minden hidratáló krém egyforma”

A hidratálókrémekben a legfontosabb összetevő a víz (aqua). A víz azonban könnyen elpárolog, ha nincs, ami megkösse, így a hidratálás valódi értékét a vízmegkötő anyagok minősége biztosítja. A glikolok, a szorbitok és a glicerin hagyományos nedvesítőszerek, segítenek megtartani a bőr nedvességét, hatásuk azonban inkább csak a bőrfelszínre korlátozódik. Az aminosavak, a polipeptidek, a karbamid, a nátriumlaktát a mélyebb rétegekre is hatnak, így jobb hidratálást tesznek lehetővé.

Az elzárók (occlusive) olyan anyagok, amelyek védőréteget képeznek a bőrön, és így megakadályozzák, hogy a víz a bőr legfelső rétegéből a környezetbe távozzon. Ilyen anyag például a petrolátum, a dimetikon vagy a lanolin. A legtöbb termék ezek kombinációját tartalmazza, és a bőrtípusnak megfelelőt kell választani. Az egyes hidratálóknak – összetevőik miatt – más a textúrájuk. A száraz bőrre készült hidratálók sűrűbbek, nehezebbek. Ezek többnyire tápláló anyagokban gazdagok, és jobban hidratálnak, mint a könnyű textúrájú, gyorsan felszívódó krémek.

„A különböző testrészeknek más-más hidratálóra van szükségük”

Bár a bőr minden testrészen ugyanolyan felépítésű, hiszen egy bőr fedi a testünket, mégis szükség van különböző ápolószerekre, mert minden területen más külső hatások érik. Leginkább testápolóra és arckrémre van szükség, még akkor is, ha mindkét területen száraz, érzékeny a bőr. Az arcbőrön könnyebben megjelennek a pattanások a gazdag hidratálók használata után, ezért speciális krémre van szükség. A szemkörnyék érzékeny bőrére is célszerű külön hidratálókrémet használni, amely jó, ha ránctalanító, élénkítő hatóanyagokat is tartalmaz.

A végtagok hidratálása is speciális krémet igényel. A kéz és a láb száraz, repedezett bőrére tápanyagokban, vitaminokban gazdag hidratálókrém szükséges. Az őszi-téli időszakban a száraz bőr hatékony védelme érdekében kényeztesse kezét paraffinos ápolással. A paraffin jó hőtároló, tágítja a pórusokat, fokozza a vérkeringést, erősíti a kötőszövetet és ezáltal biztosítja a hidratálókrémek felszívódását.

„A hidratálókhoz hozzászokik a bőr”

Vannak, akik úgy vélik, a hidratálókra csak a kozmetikai ipar veszi rá az embereket, a rendszeres használat pedig „függővé” teszi a bőrt. Kétségtelen, hogy az egészséges bőr belül kezdődik, és amit kívülről viszünk fel rá, soha nem lehet olyan hatékony, mint a megfelelő életmód – vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag étrend, elegendő alvás, kevés stressz, rendszeres mozgás –, de ha kiszárad a bőr, nem árt, ha egy megfelelő krémmel lekötjük a nedvességet. Ettől a bőr nem válik függővé. Különösen fontos egyes kóros bőrbetegségek, mint például ekcéma esetén a rendszeres hidratálás. Az ekcémás bőr védelmében szeles, hűvös időben, a fűtésszezonban elengedhetetlen a megfelelő hidratálókrémek használata.

„Az ajakbalzsam egy idő után nem használ”

Ez ugyanúgy csak egy mítosz, mint a testápolók esetében. Ha egyre többször használja az ajakbalzsamát, és mégsem érzi a pozitív hatást, az ok valószínűleg az összetevőkben keresendő. A paraffint tartalmazó ajakápolók szárítják a bőrt, de előfordulhat, hogy olyan természetes összetevők, mint a mentol és az eukaliptusz teszik extra szárazzá.

Nyáron gyakori, hogy a leégés miatt szárad ki, repedezik be az ajak érzékeny bőre. Ugyanez megtörténhet télen is – különösen síeléskor, a magas tengerszint feletti magasságon. Napsütésben mindig használjon fényvédőt is tartalmazó ajakbalzsamot.

DIY: MASZKOK, PAKOLÁSOK A RAGYOGÓ BŐRÉRT

AKNÉTÓL A TERHESSÉGI FOLTIG – ÍGY MENTHETI MEG AZ ARCBŐRÉT

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink