Az ájurvéda, a világ egyik legrégebbi útmutatója a helyes táplálkozáshoz. Mindez nem holmi hókuszpókusz, igazán jól követhető, nem túl szigorú szabályrendszer. Ha megszívlelünk néhány tanácsot, aranyat érő egészségünk meghálálja azt. Különbözőek vagyunk, mindenki más-más ételt emészt meg könnyedén. Ezért figyelembe veszik a külső és a belső tulajdonságokat is, amikor megállapítják, hogy ki milyen típusba tartozik, ki mit ehet. A típusok a vata, a pita és a kapha. Ami ugyanis egyikünk egészségének kincset ér, a másiknak káros lehet!
Ki melyik típus?
Hogy mely típusba sorol minket az ájurvéda, megállapíthatjuk az alábbi táblázatból. Karikázzuk be a ránk legjellemzőbb állítást minden sorban, majd számold össze, hogy a vata, a pita vagy a kapha oszlopban van e több találat. Előfordulhat, hogy két kategória is egyformán jellemző ránk, ez esetben érdemes szem előtt tartani mindkét típushoz tartozó tippeket.
|
Típus |
Vata |
Pitta |
Kapha |
1. |
Alak | sovány | közepes | megtermett |
2. |
Bőr | száraz, érdes, hűvös, barna | puha, ráncos, meleg, világos, sárgás | feszes, sima, zsíros, hűvös, sápadt, fehér |
3. |
Szem | kicsi, mozgékony, barna vagy fekete | ravasz, szúrós, zöld, sárga vagy szürke | nagy, kék, sűrű szempillák |
4. |
Fogak | hosszú, hézagos, görbe, sorvadt íny | átlagos, íny lágy vagy vérzékeny | erős, fehér, szabályos |
5. |
Haj | kevés, száraz, sötét, esetleg göndör | közepes, puha, fakó, zsíros, barna, vörös vagy ősz | sűrű, hullámos, zsíros, sötét vagy világos |
6. |
Hang/beszéd | rekedt, folyamatos | hangos, gyors | lassú, dallamos |
7. |
Memória | rövidtávú jó, hosszú távú gyenge | pontos, intelligens | lassú, de fogékony |
8. |
Fizikai aktivitás | igen aktív | közepes | lusta |
9. |
Alvás | szakaszos, felszínes | közepes, mély | hosszú, kábult |
10. |
Álmok | repülés, ugrás, futás, félelmek | színes, tüzes, haragos szenvedélyes | víz, úszás, romantikus |
11. |
Jó oldal | fantáziadús, fogékony, spontán, rugalmas, életvidám | intelligens, magabiztos, vállalkozó, jókedvű | nyugodt, együttérző, bátor, megbocsátó, szeretetteljes |
12. |
Szélsőséges érzelmek | aggódó, félénk, bizonytalan | ingerlékeny, féltékeny | mohó, önelégült |
13. |
Betegséghajlam | idegesség, görcsök, álmatlanság, szorongás, fájdalom | stressz, infarktus, fertőzés, kiütések, gyulladás | kövérség, diabetes, asztma, allergia, ödéma, depresszió |
14. |
Étvágy | változó | jó, mohó | folyamatos |
15. |
Ételadag | kevés | közepes | sok |
16. |
Szomjúság | rendszertelen | gyakori | enyhe, rendszeres |
17. |
Izzadás | gyenge | nagy mennyiségű | kevés |
18. |
Pénzköltés | gyors, hirtelen | közepesen, beosztva | lassan, félretéve |
A Vatának ajánlott étrend
Meleg tej, tejszín, vaj, meleg levesek, lassan főtt, párolt ételek, gabonafélék fogyasztása. Legjobb csípős fűszere a gyömbér, amely segíti gyenge emésztését. Étvágyát javítja az a fahéj. Zöldségei: spárga, hagymafélék, sárgarépa, retek, uborka, zöldbab, fehérrépa, valamint olajjal főzve melegen a brokkoli, gomba, kelbimbó, karfiol, zeller, padlizsán, cukkíni, burgonya és paradicsom. Gyümölcsei édesek, érettek: pl. sárgabarack, banán, dinnye, őszibarack, narancs, szilva, cseresznye, füge, szőlő. Gabonafélékből előnyös a zab, rizs, búza. Minden tejtermék elfogadható, a húsok közül a csirke, tengeri halak, hüvelyesekből a csicseri borsó. Fűszerek: mértékletesen csaknem mindegyik, kivéve a sáfrány és a petrezselyem.
Ajánlott sport: jóga, séta
A Pittának ajánlott ételek
Erős, hatékony az emésztése, előnyös számára a hűvös vagy langyos, gyengén sózott és fűszerezett, olaj helyett kevés vajjal készült étel. A főzelékek, magvak és babfélék laktatóak és csökkentik a Pitta farkasétvágyát. Kerülnie kell az ecetes ételeket, a joghurtot, tejfölt és a sajtot, valamint a kávét. Ajánlott zöldségek: spárga, cukkini, tök, kerülendők: a hagymafélék, retek, sárgarépa, padlizsán, spenót, paradicsom. Gyümölcsök közül ajánlott: minden érett gyümölcs. Kedvező gabonaféléi: árpa, búza, zab, fehér rizs, kerülendő: barna rizs, köles, kukorica, rozs. Kedvező tejtermék: tej, vaj, kerülendő: tejföl, sajt, joghurt. Ne fogyasszon tojássárgáját sem! Húsok közül kerülendő minden vörös hús, és a tengeri ételek, előnyös számára a csirke. Fűszerei: kapor, menta, fahéj.
Ajánlott sport: Jóga, úszás, futball
A Kaphának ajánlott ételek
A sok cukor és zsír nem tesz jót a Kapha emésztésének. Válasszon roston sütéssel (nem olajjal), grillezéssel, pirítással készült (nem vízben főzött) meleg ételt a hideg helyett. Ajánlott a kesernyés saláta, tonik, fűszerek közül pedig a köménymag, szezámmag és a csípős fűszerek fogyasztása. Minden jó, ami meleg és könnyű! A tejtermékek közül csak sovány forralt tejet igyon. Nyers gyümölcsök, zöldségek és saláták különösen jók, kerülendők azonban, ami édes és bő levű (pl. uborka, paradicsom, cukkíni). Gyümölcsök közül jó az alma, körte, sárgabarack, áfonya, szárított gyümölcsök, kerülendők az édes, savanyú vagy nagyon leveses gyümölcsök. Gabonafélékből javasolt az árpa, köles, rozs, kukorica, mellőzendő: a zab, búza, rizs. Kerülendők a vörös húsok és a tengeri ételek. Minden hüvelyest fogyaszthat. Édesítésre csak napi 1 kanál nyers, nem melegített mézet használhat. Minden fűszer előnyös, a só viszont kerülendő.
Ajánlott sport: kerékpározás, futás, tenisz
Néhány alapszabály, amit típusunktól függetlenül érdemes betartani:
-
Könnyen emészthető ételeket együnk, vagyis száműzzük ételünkből a sok zsírt és cukrot.
-
Ne együnk egyszerre kétmaroknyinál többet, mert gyomrunk kitágul, és még többet fog követelni!
-
Nyugalmas helyen együnk, ne tévézzünk, ne telefonáljunk evés közben. Érdemes erre még időben gyermekeinket is megtanítani.
-
Legalább 32-szer rágjunk meg minden falatot!
-
Ha befejeztük az evést, itt az ideje az emésztést segítő gyógyteáknak (pl. borsmenta, fodormenta)
-
Csak akkor kezdjük egy következő étkezésbe, ha újra, valóban éhesek vagyunk.”
EZ IS ÉRDEKELHETI:
- EZEKTŐL AZ ANTIOXIDÁNSOKTÓL MARADUNK EGÉSZSÉGESEK
- 10 ÉRVVEL GYŐZÜNK MEG ARRÓL, HOGY MIÉRT JÓ A RENDSZERES MOZGÁS
- NEM MEGY AZ ALVÁS? 7 GYÓGYTEA, HOGY NYUGODT LEGYEN AZ ÉJSZAKA