Császári hangulatot idéző óvárossal, termálfürdőkkel, kastélyokkal és rózsakerttel várja a turistákat Baden bei Wien. Bécs elővárosáért nem kell sokat utaznunk, hétvégi kiruccanásnak pedig ideális, ha a történelmi időutazást tennénk.

Baden bei Wien: túra és időutazás a Monarchia népszerű üdülőhelyére

Felsorolni is hosszú lenne, azoknak a híres embereknek a névsorát, akik az évszázadok során nyaralóhelyként választották Baden bei Wien városát a Bécsi-erdő kapujában. Beethoven, Strauss, Mátyás király, császári előkelőségek, királyok és királynék, polgárok kedvenc helye volt, ami nem véletlen. Baden egy igazi ékszerdoboz gyönyörű és szépen karban tartott épületekkel, lélegzetelállító parkokkal, pezsgő kulturális élettel és természetesen a híres termálfürdőkkel.

A 26 ezer fős város fejlődésének alapját a forró kénes források adták. Rádium tartalmú, kénes gyógyvízének köszönhetően Baden bei Wien az Osztrák-Magyar Monarchia legelőkelőbb gyógyüdülőhelye volt. A legrégebbi kénforrása a Casino épülete alatt található. Ma a vizet tizennégy forrás biztosítja, amelyek a legtöbb ként tartalmazzák Ausztriában. Baden mozgásszervi betegségekre jó gyógyvizét már a rómaiak is ismerték és használták. Ez a kiváló minőségű termálvíz szolgál számos gyógykezelés alapjául, mint például az iszappakolás, gyógymasszázs, kénfürdők és víz alatti gyógykezelések. A nyári hónapok alatt a Baden Thermal Part is rendelkezésre áll, mely a gyönyörű Art-Deco épületből közelíthető meg, egy szép medencével gyermekek számára és Ausztria legnagyobb „tengerpartjával”.

Az 1960-ban létesített 8 hektáros Doblhoffpark Baden egyik legkedveltebb területe, ez Ausztria legnagyobb rózsakertje, több mint 900 féle rózsával, több mint 30 ezer rózsafával és néhány fél-trópusi növénnyel. A rózsák júniusban és októberben virágzanak, és látogatók százezreit vonzzák a városba.

Baden bei Wien:

Fotó: Shutterstock

Mindenhonnan az Örömóda sugárzik

Beethoven Badenben komponálta az Európai Unió himnuszát, az Örömódát. A világhírű zeneszerző 15 alkalommal látogatott el hosszabb-rövidebb időre Badenbe. Az egyik házban ahol élt, „Beethovenhaus” néven interaktív kiállítást is berendeztek róla. Az épület azért is különleges, mert itt komponálta és fejezte be a IX. szimfóniát.

Évszázadok során királyok, császárok, hercegek grófok, arisztokraták is sok időt töltöttek Baden bei Wien városában. Köztük van Mátyás király és felesége, Aragóniai Beatrix is, akik rendszeresen gyógyíttatták magukat a híres kénes vizes fürdőkben. Mátyás királynak saját kastélya is volt Badenben, ami ma Hotel Schloss Weikersdorf néven négycsillagos hotelként működik.

Baden bei Wien egyik legnagyobb szállodájának története a 13. századig nyúlik vissza. Az idők során számos tulajdonosa volt, a feljegyzések szerint Mátyás király is hosszú évekig volt a tulajdonosa. Utána sok más uralkodó tudhatta magáénak a lenyűgöző középkori kastélyt, és csak 1975-ben nyitott ki hotelként, a város talán legszebb helyén, közvetlenül a világhírű rózsakert mellett található. A 2018-ban egy új szárnnyal is kibővített kastély számos pontján korhű dekorációval és gyönyörű, Monarchia korabeli bútorokkal, festményekkel találkozhatunk. És a wellnessben kipihenhetjük az egész napos túrákat is.

Baden bei Wien:

Fotó: Shutterstock

Tökéletes téli program

Baden télen is tökéletes úticél: a város fürdői és a kiváló wellness-szállodák mellett számos túralehetőséget kínál az aktív pihenés kedvelőinek. Gyönyörű karácsonyi vásárokat is rendeznek, a gyönyörűen díszített középkori belváros keskeny utcácskáin többnyire jótékonysági hütték és kedves árusok sorakoznak. A város ráadásul kitűnő bázisként szolgál, amennyiben a Bécs környéki kiállításokat, a Neusiedler tavat, Semmeringet, vagy Scnheeberg-et szeretné meglátogatni.

Baden bei Wien Bécstől 26 km-rel délre, a magyar határtól 45 perces autóútra található. Tömegközlekedéssel is egyszerűen megközelíthető: Bécs szívétől Badenig egy kényelmes villamos közlekedik, nagyjából 1 órás menetidővel. Nem véletlen tehát, hogy rengeteg magyar vendég választja hétvégi kirándulások úticéljának ezt a gyönyörű kisvárost.

Életveszélyes: Szikláról lógva fotózkodik a szerelmespár

Túrázzunk Szlovéniában, a tízezer barlang meseországában

Barangolja be 5 emlékezetes sorozat forgatási helyszínét

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink