Répatorta liszt és cukor nélkül
HOZZÁVALÓK:
- 3 tojás
- 10 dkg nyírfacukor vagy eritriol, vagy más természetes diétás édesítőszer
- 3 közepes sárgarépa lereszelve
- 1 alma lereszelve
- 10 dkg apró zabpehely
- 5 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt, vagy paleo liszt
- 10 dkg őrölt mogyoró, vagy mandula, vagy dió
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1 tk sütőpor
- 1 tk fahéj
- ízlés szerint cukrozatlan aszalt gyümölcsök
ELKÉSZÍTÉS:
Mielőtt nekivágsz, melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Keverd össze a tojásokat az édesítőszerrel és a fahéjjal. Ezután öntsd hozzá a reszelt répát és az almát, majd az összes többi hozzávalót. Öntsd tetszésed szerinti sütőformába a masszát és süsd 25 percig. Magában is nagyon finom, de tehetsz a tetejére mascarpónéval kevert cukrozatlan tejszínhabot is. Reggelire és uzsonnára is mennyei.
Miért pont a zabpehely?
A profi diétázók tudják, hogy nem elegendő csak az ételek szénhidrát tartalmát ellenőrizni, ugyanolyan fontos a glikémiás indexre (GI) is figyelmet fordítani! A GI azt mutatja meg, hogy milyen gyorsan és tartósan emeli meg a vércukorszintedet az adott élelmiszer. Ha diétázol, érdemes a minél alacsonyabb GI-ű élelmiszereket keresned, mivel ezek kevésbé emelik a vércukorszintedet! Számos kutatás bizonyította, hogy az alacsony szénhidrát tartalmú GI élelmiszerek tartós fogyasztása kedvezően hat az egészségedre és a testsúlyodra! A fogyókúra alatt nem kell lemondanod tiltólistán lévő kenyérről, nokedliről, palacsintáról, ha a fehér lisztet az egészséges táplálkozás egyik fő jolly jokerével, a zabpehellyel helyettesíted. A zabpehelyliszt glikémiás indexe ugyanis jóval alacsonyabb, mint a fehér lisztté.A zabpehelynek számos pozitív hatása van a szervezetre, ezenkívül élettani szempontból fontos alkotóelemeket; fehérjéket, rostokat, természetes vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz! Zabpehelyliszt készen kapható a boltokban, azonban zabpehelyből egy kávé, vagy konyhai daráló segítségével magad is egyszerűen elkészítheted.