Év elején sokan fogadalmat kötnek – saját magukkal –, hogy egészségesen étkeznek, többet mozognak, és idén aztán tényleg, de igazán lefogynak. Ebben szeretnénk segíteni az alábbi trükkökkel. Hidd el: a megszokás eredményhez vezet!

Rutinból erőt: hétköznapi szokások, amik segítik az életmódváltást

 

futás, edzés

Fotó: Shutterstock

1. szabály: Aki korán kel, erősebb lesz!

Érdemes reggel korán kirángatni magunkat az ágyból, és elvégezni az aznapi edzést. Ráadásul – egy 500 fő bevonásával végzett, arizonai klinikai kísérlet szerint – az ilyenkor végzett testmozgás háromszor hatékonyabb. Próbáld minimalizálni a „szundi” gomb használatát. Maximum 5 percig lustálkodj az ébresztő megszólalása után, ha ugyanis folyamatosan a „szundi” üzemmódot nyomogatod, nagyobb eséllyel alszol vissza. A reggeli edzés ráadásul javítja a koncentrációt, a szövegértést, valamint fejleszti a kognitív funkciókat.

 

2. szabály: Ne csak pedálozz!

Mielőtt a nulláról kezdve, az év végi-év eleji hajszában vad edzésbe kezdenél, gondold át az edzésterved. Ne csak a kardióval tervezz! Igaz, ez a fajta testmozgás talán gyorsabb zsírégetést eredményez, de a súlyzós edzéssel kiegészítve még nagyobb csodákra képes. A Tokiói Egyetem egy tanulmánya szerint 20 perc biciklizés egy kis súlyzózással kiegészítve nagyobb hatással bír, mint ha hosszabb ideig, de csak kardiomozgást végeznénk. Ez egyébként nem csak a zsírégetésnek, de a szívünknek is jót tesz.

 

Ez is érdekelhet: Kardió edzéssel a karcsúságért és a szív egészségéért

 

3. szabály: Váltogasd a tempót!

Végeztél az erősítéssel, és készen állsz az izzadásra? A magas intenzitású edzés után bizonyítottan aktívabb az anyagcsere, illetve a kalóriaégetés sem áll le, amint befejezzük az edzést. Ha például 300 kalóriát égettünk el a mozgás során, még plusz 45 kalória ég el az edzés után. Hogy a hatékonyságot növeljük, próbáljuk ki az intervall edzést: ha futunk, sétálunk, biciklizünk, úszunk – növeljük a tempót, majd pár percre lassítsunk, hogy aztán megint begyorsuljunk.

 

Ez is érdekelhet: 22 perces zsírégető intervallumos futóedzés

 

4. szabály: Dobd fel a napközbeni pangást!

Nem csak az ebéd utáni kajakómán segíthetsz ezzel a módszerrel gyorsan és egyszerűen. Hívhatod 20-20 szabálynak is: 20 perc séta 20 százalékkal növelheted az energiaszinted. Könnyen gondolhatja bárki, hogy a mozgástól még inkább elfáradunk, pedig valójában ennek az ellenkezője történik. A mozgástól feltöltődünk energiával, és kisebb eséllyel támad ránk az evés utáni fáradtság. És még az ebéd egy részét is ledolgozzuk egy kis mozgással.

 

5. szabály: Üldögélj kevesebbet!

Az elmúlt időszakban sokat lehetett hallani az inaktív életmód egészségromboló hatásáról. Mi is javasoljuk, hogy amennyiben ülőmunkát végzel, amikor csak teheted, álljon fel, sétálgass, végezz apró gyakorlatokat. Már a legegyszerűbb mozdulatok is csodákra képesek, erősítik a farizmokat (amely egyébként a legnagyobb izomcsoportja a testünknek). Óránként állj fel, csinálj pár guggolást. A munkanap megkezdése előtt otthon is szánj 10-15 percet rá, az eredményt pedig hamar látni fogod.

 

Ez is érdekelhet: Hány lépést tegyél meg naponta az egészségedért?

 

6. szabály: Kétszeres lépésszámmal az egészségért!

Dobd fel a lépcsőzést, tedd még hatásosabbá: szedd kettesével a lépcsőfokokat! Ezzel a mozgással nem csak több kalóriát éget, de olyan izmokat is megdolgoztatsz, amelyeket csak ritkán. Az izmainkat úgy tervezték, hogy messze tudjunk ugrani, keményen tudjunk rúgni és nagyot tudjunk ütni, ám a hétköznapokban csak ritkán végzünk ilyen mozdulatokat, így kifejezetten jó, ha ezeket az izmokat is aktiváljuk időnként.

 

7. szabály: Nyújtani, nyújtani, nyújtani!

Ne sajnáls az időt az edzés utáni nyújtásra! Nemcsak az izomláz elkerülése érdekében érdemes az edzésidőbe beiktatni, de az izomzatunkat is fejlesztjük ezáltal, megelőzzük a megrövidülésüket. Ha rendszeresen nyújtunk, az edzéseink is hatékonyabbak lesznek, az izmaink könnyebben, gyorsabban fejlődnek, alkalmazkodnak a változásokhoz.

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.