Az ember azt hinné, hogy aki másfél évtizede alakít fontos karaktert egy napi sorozatban, az nem bánja, ha szerepelnie kell. Végh Judit azonban más: a Jóban Rosszban Steiner doktornője nem szeret a középpontban lenni, de ha feloldódik, szívesen mesél – étrendről, környezetvédelemről, sportról, színházról és tévéről. Íme, egy kis ízelítő áprilisi lapszámunk címlapinterjújából Végh Judit színésznővel.
Miért döntöttél úgy, hogy a vegán táplálkozás mellett teszed le a voksod?
Kondákor Zsófi kolléganőmmel és barátnőmmel beszélgettünk még január legelején egy forgatási szünetben. Ő akkor új kihívásba kezdett: a Veganuárral, vagyis a vegán január mozgalommal Steiner Kristóf oldalán találkozott, és szinte azonnal csatlakozott is hozzá. Aki részt vett ebben a kihívásban, az legalább egy hónapon át nemet mondott a húsokra, a tejtermékekre, a tojásra, azaz minden állati eredetű alapanyagra, és természetesen kiállt az állatok védelme mellett, illetve a kizsákmányolásuk ellen. Úgy álltam fel attól az asztaltól, hogy eldöntöttem, én is belevágok. Kutattam, olvastam sokat a témában, hírlevélre iratkoztam fel és így tovább. Szóval elkezdtem ezt a vegán januárt, ami nem ért véget a hónappal, azóta is eszerint étkezem, és igyekszem minél többet megtudni a vegán életmódról.
Hogy bírtad a változást?
Azt sejtettem, hogy a hús elhagyása nem esik majd nagyon rosszul. Viszont a sajtokról lemondani, na, az már nehezebb volt. Rajongok értük, rengeteg sajtot ettünk nemcsak itthon, hanem külföldi utazásaink alkalmával is kihagyhatatlan volt a helyi különlegességek kipróbálása. Még ismerkedem a lehetőségeimmel, de élvezem, hogy új ízeket fedezek fel és kísérletezhetek a konyhában is.
Korábban nem főztél?
Dehogynem. Hiszen a kisfiam, Bence, bár ebédel az iskolában, este is igényli a meleg ételt. Most azonban több időt töltök a konyhában, mivel a vegán étkezésem csak úgy megoldott, ha mindennap főzök és csomagolok magamnak. Mert bár egyre több a vegán vagy vegán opciót kínáló étterem, de például a stúdió büféjében nem érhető el efféle étel, ahogy a színházban sem. (Judittal az interjúnk még március legelején készült – a szerk.) De macerás az utazás közbeni ételbeszerzés is. Ha vidékre utazunk színházi előadásra, a benzinkutakon nem találok vegán fogásokat. Sokszor éreztem korábban, hogy nyűg a főzés, untam már a megszokott ízeket, magát az evést is. Ettem, mert kellett, és csak akkor, amikor időm engedte két munka között. És sajnos a legtöbbször nem épp a legegészségesebb dolgok kerültek a tányéromra. Azért is jó a vegán étrend, mert nem csak az állatokat, a környezetet védi így az ember, de szuperegészséges alapanyagokkal táplálja a szervezetét. Ráadásul a vegán konyha rendkívül sokszínű, rengeteg újdonságot fedezek fel napról napra, miközben új receptjeimmel kísérletezem.
Bence és az apukája is étrendet váltottak?
Nem, bár Péter, a párom kevesebb húst eszik mostanság. Egyébként a szeme se rebbent, amikor bejelentettem a döntésemet. Nem szívesen szelek fel például egy csirkét. Bence még mindig ugyanannyi húst eszik, mint korábban, viszont érdeklődve figyeli, hogy mit eszem.
Milyen a színésznő sporttal való viszonya? Hogyan lett az alapjában véve introvertált személyiségű Juditból színésznő? Miért szeretett volna kiskorában nyomozó lenni? Mindez kiderül a teljes interjúból, amit a legfrissebb Diéta és Fitneszben olvashat el!
A magazint keresse a digitalstand.hu/dietaesfitnesz oldalon, valamint az újságárusoknál!
Fotó: Kékesi Donát
Smink: P. Varga Márta
Haj: Lajda Miklós
Styling: Huszlicska Wanda
EZ IS ÉRDEKELHETI:
- Receptajánló: vegán gyümölcsös desszert
- Ki mondta, hogy az alakkímélő ételek unalmasak? Főzzünk kreatívan!
- Ezt nézzük meg az alternatív tejek címkéjén!