Áprilisi címlaplányunk, Végh Judit az év elején komoly változtatást eszközölt ez életmódjában: vegán lett. A színésznővel az új táplálkozási szokásairól is beszélgetünk a vele készült interjúban.

„Élvezem, hogy kísérletezhetek a konyhában!” – interjú Végh Judit színésznővel

Az ember azt hinné, hogy aki másfél évtizede alakít fontos karaktert egy napi sorozatban, az nem bánja, ha szerepelnie kell. Végh Judit azonban más: a Jóban Rosszban Steiner doktornője nem szeret a középpontban lenni, de ha feloldódik, szívesen mesél – étrendről, környezetvédelemről, sportról, színházról és tévéről. Íme, egy kis ízelítő áprilisi lapszámunk címlapinterjújából Végh Judit színésznővel.

 

Végh Judit

Fotó: Kékesi Donát

Miért döntöttél úgy, hogy a vegán táplálkozás mellett teszed le a voksod?

Kondákor Zsófi kolléganőmmel és barátnőmmel beszélgettünk még január legelején egy forgatási szünetben. Ő akkor új kihívásba kezdett: a Veganuárral, vagyis a vegán január mozgalommal Steiner Kristóf oldalán találkozott, és szinte azonnal csatlakozott is hozzá. Aki részt vett ebben a kihívásban, az legalább egy hónapon át nemet mondott a húsokra, a tejtermékekre, a tojásra, azaz minden állati eredetű alapanyagra, és természetesen kiállt az állatok védelme mellett, illetve a kizsákmányolásuk ellen. Úgy álltam fel attól az asztaltól, hogy eldöntöttem, én is belevágok. Kutattam, olvastam sokat a témában, hírlevélre iratkoztam fel és így tovább. Szóval elkezdtem ezt a vegán januárt, ami nem ért véget a hónappal, azóta is eszerint étkezem, és igyekszem minél többet megtudni a vegán életmódról.

Hogy bírtad a változást?

Azt sejtettem, hogy a hús elhagyása nem esik majd nagyon rosszul. Viszont a sajtokról lemondani, na, az már nehezebb volt. Rajongok értük, rengeteg sajtot ettünk nemcsak itthon, hanem külföldi utazásaink alkalmával is kihagyhatatlan volt a helyi különlegességek kipróbálása. Még ismerkedem a lehetőségeimmel, de élvezem, hogy új ízeket fedezek fel és kísérletezhetek a konyhában is.

Korábban nem főztél?

Dehogynem. Hiszen a kisfiam, Bence, bár ebédel az iskolában, este is igényli a meleg ételt. Most azonban több időt töltök a konyhában, mivel a vegán étkezésem csak úgy megoldott, ha mindennap főzök és csomagolok magamnak. Mert bár egyre több a vegán vagy vegán opciót kínáló étterem, de például a stúdió büféjében nem érhető el efféle étel, ahogy a színházban sem. (Judittal az interjúnk még március legelején készült – a szerk.) De macerás az utazás közbeni ételbeszerzés is. Ha vidékre utazunk színházi előadásra, a benzinkutakon nem találok vegán fogásokat. Sokszor éreztem korábban, hogy nyűg a főzés, untam már a megszokott ízeket, magát az evést is. Ettem, mert kellett, és csak akkor, amikor időm engedte két munka között. És sajnos a legtöbbször nem épp a legegészségesebb dolgok kerültek a tányéromra. Azért is jó a vegán étrend, mert nem csak az állatokat, a környezetet védi így az ember, de szuperegészséges alapanyagokkal táplálja a szervezetét. Ráadásul a vegán konyha rendkívül sokszínű, rengeteg újdonságot fedezek fel napról napra, miközben új receptjeimmel kísérletezem.

Bence és az apukája is étrendet váltottak?

Nem, bár Péter, a párom kevesebb húst eszik mostanság. Egyébként a szeme se rebbent, amikor bejelentettem a döntésemet. Nem szívesen szelek fel például egy csirkét. Bence még mindig ugyanannyi húst eszik, mint korábban, viszont érdeklődve figyeli, hogy mit eszem.

 

Milyen a színésznő sporttal való viszonya? Hogyan lett az alapjában véve introvertált személyiségű Juditból színésznő? Miért szeretett volna kiskorában nyomozó lenni? Mindez kiderül a teljes interjúból, amit a legfrissebb Diéta és Fitneszben olvashat el!

A magazint keresse a digitalstand.hu/dietaesfitnesz oldalon, valamint az újságárusoknál!

 

Fotó: Kékesi Donát
Smink: P. Varga Márta
Haj: Lajda Miklós
Styling: Huszlicska Wanda

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink