Mi történik akkor, ha egy párkapcsolatban a nő már készen áll a gyermekvállalásra, de a férfi még nem, és újra meg újra gondolkodási időt kér? Mi állhat a bizonytalanság hátterében: félelem a változástól, vagy valami más? Tari Annamária pszichológus írása.

„Én már gyereket szeretnék, de a párom nem... Mit tegyek?”

Anyaság, apaság és a nemek közötti különbségek

Általában úgy hisszük, hogy a férfiak legkomolyabb szorongása az apaság szempontjából arról szól, hogy az életüket mennyire változtatja meg a gyerek. Azonban ez nem feltétlenül van így.

A félelmetes képek között elsőként szerepel a felelősség és annak felismerése, hogy apaként sokkal tervezhetőbb, stabilabb életet kell fenntartaniuk, ami a mai világban egyre nehezebb feladat. A nők anyaság utáni vágya is tartalmazza a realitás megváltozásának képét, azonban jóval megengedőbben. Nem „Majd csak lesz valami”! alapon döntenek, de az a kérdés, hogy „Mi lesz tíz év múlva?”, egy olyan szempont, amire egy nő sokszor gondolja azt: a hídon majd akkor kell átmenni, amikor odaértünk.

 

Apaság – felülírva

A gyerekvállalás mindkét nem számára biológiailag kódolt program, amit néha érzelmi tényezők, a gyerekkor emlékei, az apai identitáshoz való viszony és a nőkkel kapcsolatos feltételezések, tapasztalatok felülírnak egy férfinál, és hasonlóan egy nőnél is. Megalapozott döntéshez nem árt érett személyiségként gondolkodni, ami azt jelenti, hogy nemcsak a saját szempontok, hanem a majdani gyermeké is érvényesülnek.

Egy párkapcsolat érzelmi tere akkor alkalmas gyerekvállalásra, ha a felek komolyan gondolják az együttes programot, közösen és érzelmileg egy időben felkészülnek erre.

Egy gyereknek mindkét szülőjére szüksége van, és lehetőség szerint arra is, hogy egzisztenciális hátrány ne érje amiatt, mert túl korán és „megalapozatlanul” érkezett a világra. Az Y generáció (érett harmincasok) már tudatosabbak ezekben a döntésekben, de ezt a tudatosságot befolyásolják azok a tényezők, amelyek a szülők életével és a saját felnőtt élettel kapcsolatosak.

Aki úgy gondolja, hogy a családalapítással bezárja magát egy kalitkába, ahonnan már nem lehet kijönni, tényleg jobb, ha vár a gyermekvállalással. Manapság nehéz döntés ez, mert nemcsak arról szól, hogy lesz egy édes kisbaba, hanem arról is, hogy fel kell nevelni, biztosítani kell számára a megfelelő körülményeket. Az Y generáció sokszor van most átmeneti és bizonytalan helyzetben. Ha valakinek van állása, nem vehet rá mérget, hogy az még 5 év múlva is meglesz, illetve arra sem, hogy pont az a szektor, amiben dolgozik, életképes lesz gazdaságilag a következő időszakokban. Ez nagyon komoly egzisztenciális nyomás, amit az Y generáció szülei nem vagy csak érintőlegesen ismertek. A mai fogyasztói társadalom ilyen értelemben tehát nem támogatja a könnyű döntéseket.

 

A döntés legyen közös, ahogy a felelősség is az

Egy kapcsolat legnagyobb döntése az, hogy vállalnak-e gyereket, és ha igen, akkor mikor. Olyan kérdés ez, amihez mindkét félnek a beleegyezése kell, mert a felelősség közös, és egy egész életre szól majd. Miután a nemeknél eltérő a biológiai óra, sokszor látjuk azt, hogy amikor egy nő már fantáziál azon, hogy szülni fog, a párja riadtan menekül még az apaság gondolat elől is. Annak ellenére, hogy erkölcsileg hamar elítélünk valakit, aki a szülés előtt elhagyja a másikat, pszichológiailag sokszor érthető a lépése. Ha azt élte meg, hogy a döntésből kihagyták, viszont a következményeket már neki is vállalnia kell, az olyan indulatokat válthat ki, amik felülírják a morális szempontokat.

 

„Majd mellettem megváltozik”

A háttérben a legfontosabb kérdés viszont az, hogy olyan párt választottunk-e, aki hasonló életelvekkel rendelkezik. Tudjuk, hogy a női érzések egy kapcsolat elején sokszor szólnak arról, hogy „majd mellettem megváltozik” és „engem majd másképp szeret”. Ezek a gondolatok egy olyan férfi oldalán, aki valójában nem akar elköteleződni és megállapodni, csak vágyfantáziák, amikkel egy nő a valóságot szeretné tudattalanul is felülírni – miközben nem vesz tudomást arról, hogy a hétköznapokban semmi jele nincs annak, hogy komolyabbá tehetné a kapcsolatukat.

A véletlen teherbeesés pedig olyan tudattalan felelősségáttolás a magzatra, amiben megjelenik a kimondatlan gondolat: változtassa meg a helyzetet és varázsoljon idilli, biztonságos érzelmeket a kapcsolatba. Ezt a vágyat viszont egy gyerek sem tudja megvalósítani, marad tehát a prózai valóság és a súlyos konfliktus.

 

Csak az őszinte beszélgetés segíthet

Van olyan férfi, aki a párja véletlen teherbeesése esetén „megerőszakolva” érzi magát és dühös, mások passzívan fogadják a hírt, és azonnal némán eltűnnek. Ha egy kapcsolatban már beszéltek a gyerekről, és nemleges volt a válasz, akkor a terhesség híre hidegzuhany lehet, és krízisreakcióra is számítani lehet. Egy gyerek léte megváltoztat mindent, az élet új szakaszba lép, és ebből a projektből nem lehet kiszállni félúton, mert fel kell őt nevelni. Ha egy férfinak az apaság a gályarabság képét idézi, és nem lát más megoldást, akkor nem fogja megvárni, míg a bilincset rázárják a bokájára. Tudjuk, hogy létezik az a helyzet, amikor egy nő úgy dönt, akár egyedül is vállalja a gyereket, ami szintén felelős döntés, de ne feledjük, hogy egy gyereknek apa is kell. Mert egyszer meg fogja kérdezni, hogy ki volt az apám, és miért nem kellettem neki.

Optimális helyzetben egy párkapcsolatban beérik a közös döntés. Ám ha valaki nőként tényleg azt érzi, hogy hosszú-hosszú évekig kellene várnia, akkor jobb őszinte beszélgetésbe kezdeni, mert ez olyan pont lehet egy kapcsolat életében, ahol tényleg dönteni kell.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.