Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.

Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!

Ha édességre vágyunk, nem kell feltétlenül lemondanunk a sütikről csak azért, mert figyelünk az étrendünkre. Ez az almás–diós sütemény remek választás, ha valami könnyedebb, mégis laktató finomságot szeretnénk készíteni. A zabpehelynek köszönhetően rostban gazdag, lassabban felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így sokkal kiegyensúlyozottabb vércukorhatást biztosít, mint a hagyományos sütemények. Az alma frissességet, a dió és a magvak pedig értékes zsírokat és plusz tápanyagot adnak hozzá. Ideális desszert, ha egészségtudatosan étkezünk, de nem akarjuk teljesen száműzni az édességet az étrendünkből- írja a mindmegette.hu.

Ha szeretnél egy könnyen elkészíthető, mégis különleges süteményt, amelyben az alma frissessége, a magvak ropogóssága és a zabpehely lágysága találkozik, akkor ezt a receptet mindenképp érdemes kipróbálnod. Nemcsak finom, de laktató és kicsit egészségesebb is, hiszen fehér liszt helyett zabpehely is kerül bele.

Hozzávalók

  • 3–4 közepes alma
  • 1 evőkanál citromlé
  • 120 g zabpehely
  • 150 g liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj
  • 100 g vaj
  • 120 g cukor
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • 50 ml almalé vagy víz
  • 100 g vegyes aprított mag (pl. dió, mandula, mogyoró)

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és vajazzunk ki egy közepes méretű sütőformát.

Alma előkészítése: Az almákat hámozzuk meg, vágjuk közepes kockákra, majd locsoljuk meg citromlével, hogy ne barnuljanak meg.

Száraz hozzávalók: A zabpelyhet aprítóban finom lisztté daráljuk. Egy tálban keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát, fahéjat és a ledarált zabot. Tegyük félre.

Vajas alap: Egy nagyobb keverőtálban a vajat és a cukrot 3–4 percig habosítsuk, amíg könnyű, krémes állagot kapunk. Ezután adjuk hozzá a vaníliát, a sót és a citromhéjat, majd egyenként a tojásokat – mindig alaposan elkeverve, mielőtt a következőt beleütjük.

Összeállítás: A masszához először keverjük hozzá a száraz hozzávalók felét, majd az almalét (vagy vizet) és a magvak felét. Végül dolgozzuk bele a maradék száraz hozzávalókat is.

Alma hozzáadása: Forgassuk bele a felkockázott almát, és öntsük a masszát az előkészített formába. A tetejét szórjuk meg a maradék magvakkal.

Sütés: 180 fokon 30–35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tipp

Langyosan egy pohár forró tea vagy kávé mellé a legfinomabb, de másnapra is puha és omlós marad. Dobozban tárolva akár 3 napig is eláll – bár valószínűleg nem fog addig tartani.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.
Cékla minden mennyiségben: ez a fogyókúra titkos fegyvere
Színes, laktató és tele tápanyagokkal – a cékla igazi diétabomba! Fedezd fel, hogyan turbózhatod vele az étrended, növelheted az energiaszinted, és élvezheted az ízletes, egészséges ételeket minden nap.