Addig nehéz megérteni az adrenalinfüggőket, amíg egyszer bele nem bújunk a bőrükbe. A sziklamászás, hegymászás, vadvízi evezés vagy bármilyen veszélyes sport, ami extrém helyzetben akár nyaktöréssel is járhat, kevésbé tűnik csábítónak, mint kint kocogni a tengerparton. Legalábbis addig, amíg egyszer ki nem próbáljuk…

Fel a csúcsra! – Sziklamászás kezdőknek

Irány az Alpok!

Vaskó Tamás tízévesen nem fára, hanem már sziklákra mászott, több évtizedes tapasztalatát pedig már másokkal is megosztja – mint például a Diéta&Fitnesz magazinnal. Tamás régi barátom, és annak ellenére, hogy tudja, soha életemben nem voltam még túrázni, összecsomagolt és elvitt Ausztriába az Alpokhoz, Rax területére, hogy két kötélen lógva sziklát másszak vele.

Mit vigyünk magunkkal?

Egyik sportban sem nélkülözhetjük a jó minőségű felszerelést, olyan esetekben pedig, amikor a testi épségünk múlhat rajta, főleg nem szabad a spóroláson gondolkodni. Ajánlott hosszú nadrágban, sportruházatban, esetleg szabadidőruhában érkezni. A cipő legyen kényelmes, stabil, masszív, és tartsa jól a bokát. Ha nincs bakancsunk, egy jobb minőségű terepfutó cipő is alkalmas lehet az első mászásra – később azért ajánlott beszerezni egy túrabakancsot is.

Vigyünk egy sportkesztyűt is, hogy könnyebben tudjunk kapaszkodni majd a drótkötélbe, és hogy a sziklák ne sértsék fel a tenyerünket. Ezen felül szükségünk lesz még egy esőkabátként funkcionáló széldzsekire is, valamint egy vízhatlan túrahátizsákra. Ebbe pakoljunk fél liter vizet, egy banánt, szendvicset vagy épp felvágott, nyers zöldségeket. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a biztonság! Válasszunk egy, a fejünkre tökéletesen passzoló bukósisakot, amely megvéd majd bennünket az úgynevezett objektív veszélyektől, vagyis a felénk hulló kavicsoktól, kövektől. Kell egy méretre állítható beülő, és Y biztosító kantár „via ferrata” utakhoz, amivel a sziklafalon futó drótkötélre tudjuk magunkat kibiztosítani.

Az első lépések

Talán a legelső lépéseket megtenni a legnehezebb: kitalálni, hogyan kapaszkodjunk, kigondolni, melyik lábunkkal hová lépjünk, hogyan bízzunk meg a minket biztosító felszerelésben, és hogyan ne essünk pánikba attól, hogy a talaj egyre távolabb kerül. Ha sikerül elkapni a ritmust, és elhessegetjük magunktól a legapróbb félelmünket is, akkor már könnyedebben fogunk haladni, és nem arra koncentrálunk, hogy milyen magasan járunk. minél magasabb termetűek vagyunk, annál könnyebben tudjuk átlépni a nagyobb réseket, szakadékokat… nekem, a 160 centiméteremmel néha meggyűlt ezzel a bajom. Olyankor erősen meg kellett kapaszkodnom a mellettem futó drótkötélbe – amelyhez az Y biztonsági kötéllel ki voltam biztosítva – és karizomból megtartottam magamat, amíg az egyik lábamra biztonságosan rá tudtam nehezedni. Sosem hittem volna, hogy ezt is meg tudom majd tenni.

Vigyázat, létra!

A via ferratákat A-tól E-ig elnevezett kategóriákba sorolják: az A a kezdő, az E az extrém nehéz. Mi egy B szintű pályán kezdtünk, ami azt jelenti, hogy a sziklák mellett egy 15, majd 30 méteres vaslétrán is fel kellett másznunk. Én már eleve rosszul vagyok, ha egy padláslétrán kell felmennem, hát még, ha mindezt 350 méter magasan kell megtennem függőlegesen a levegőben lógva! Ennél a pontnál egyszer éreztem, hogy jön a hiszti, a pánik és az erős késztetés, hogy visszaforduljak. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy egy osztrák férfi mellettünk mászott fel biztonsági kötél és sisak nélkül a puszta kezével a sziklákon.

Lefelé könnyebb?

Amikor remegő lábakkal és dobogó szívvel felértünk a csúcsra, azt a rossz hírt kaptam, hogy vissza is kell mászni. Amíg felfelé haladunk, igazából nem is vesszük észre, hogy milyen magasan és meredeken vagyunk. Lefelé azonban ez már tudatosul bennünk. Ekkor két lehetőségünk van: vagy háttal lefelé menni úgy, mint ahogy jöttünk, vagy pedig gatyaféken kapaszkodva leszánkázni, bízva abban, hogy nem lyukad ki a nadrágunk, mire leérünk. A második opciót kipróbálva éreztem, nem ez a legjobb módja annak, hogy lejussak a hegyről – hozzáteszem, amennyi követ Tamás fejére löktem eközben, ő is jobbnak látta, ha megfordulok. tehát ha sziklamászásra adjuk a fejünket, ne csak arra gondoljunk, hogy fel kell másznunk, hanem hogy ugyanazt a távot visszafelé is meg kell majd tennünk.

50 TIPP, AMELLYEL ELKEZDHETI A FOGYÁST… MOST!

KAR, HAS, FENÉK – ÍGY FORMÁLJA TESTÉT VÍZISPORTOKKAL

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.
3 zseniális étel sütőtökből, ha diétázol
A sütőtök nem csak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt ha fogyni szeretnél egy szuper alapanyag.
Természetes módszerek nőknek vérnyomás csökkentésére
A változó kor számos kellemetlen tünettel jár, mint a hangulatingadozás, hőhullám, álmatlanság. De vajon mi köze a vérnyomásunkhoz?
Mire jó az orvosi masszázs? A kéz gyógyító ereje
Az orvosi masszázsként is emlegetett fizioterápiás módszer a mozgásszervi betegségek kezelésére, önállóan vagy gyógytorna kiegészítéseként, de a megelőzés tekintetében is fontos lehet. Eláruljuk, hogy pontosan milyen problémáknál érdemes szakembert felkeresni.
Jógázz a felhők felett!
A jóga egyik szépsége, hogy szó szerint bárhol végezhetjük.
Íme az ősz kedvenc diétás vacsorája: marhahúsos karfiolpite
Számos remek karfiolos recept után most egy újabb szuper ötlet! Így kápráztasd el a családodat ezzel az ínycsiklandó étellel!
Ezért használd a kókuszt, ha diétázol
Az egzotikus gyümölcs, és annak felhasználásával készült készítmények rendszeres fogyasztása nemcsak az érzékszerveinket kényezteti: szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai az egészségünket is fokozzák.
Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.

Ajánlataink