A víz nem csak arra alkalmas, hogy a forróság ellen néha megmártózzunk benne. Számos lehetőséget rejt a sportolásra, amelyeket érdemes a nyaralás, pihenés során is kihasználni. Kedvcsinálóként összegyűjtöttünk néhány izgalmas vízi sportot.

Kar, has, fenék – Így formálja testét vízisportokkal

Evezés

Mit formáz: Kar, has

Az evezés elsőre kicsit monoton sportnak tűnik, ám mégsem az. Kétségkívül komoly koncentrációt igényel, de a szabadtéri evezés jó szórakozás is. Lehet gyönyörködni a tájban, élvezni a vizet. Ráadásul az evezés tökéletes edzésforma, ha a nyáron formába akarjuk hozni magunkat vagy nem szeretnénk pár kilót felszedni a fagyiszezonban. Evezéssel el lehet égetni a felesleges kalóriákat, lehet erősödni, izmosodni, sőt az állóképességet is fejleszti. Még az alsótestet is formálja, hiszen a csapást a lábak indítják, emellett folyamatosan dolgozik a has és a hát is.

DF-tipp: Az evezés nem csak a testre, de a mentális erőnlétre is nagyon jó hatással van. Kevesen tudják, de segít elűzni a stresszt, nyugtatja az idegrendszert.

Vízisí

Mit formáz: Kar, has, lábak

A vízisízőket elnézve olyan könnyűnek, sőt könnyednek tűnik ez a sport. Pedig nagyon kemény edzésformáról van szó, amely az egész testet igénybe veszi. Egy óra vízisízéssel akár 1000 kalóriát is el lehet égetni. A siklás során gyakorlatilag minden egyes izom mozgásba lendül. A karok, miközben a kötelet tartják, teljes egészében dolgoznak és erősödnek. A has végig megfeszül, hiszen ez kell a helyes tartáshoz és irányításhoz. A lábnak értelemszerűen nagyon erősen kell dolgozni, hogy a vízisíző megálljon a talpakon és folyamatosan a vízfelszínen maradjon. A csípő is erősödik, hiszen az irányításhoz erre is szükség van. Az izmok szinte folyamatosan feszülnek, dolgoznak, egészen extrém kalóriaégetést produkálva.

Alapozó edzések

Mielőtt belevágnánk a vízisízésbe, érdemes alapozó edzéseket tartani. Elengedhetetlen a kar megerősödése, tehát tricepszgyakorlatokat kell végezni. Ezenkívül fontos, hogy némileg erősítsük az állóképességünket is. Ezt megtehetjük futással, úszással, kardiojellegű edzésformákkal. Érdemes a lábakat is erősíteni, célirányosan izmosítani. Végezzünk kitöréseket, guggolásokat és a vádlit erősítő gyakorlatokat. Minél nagyobb az erő és az állóképesség, minél erősebbek az izmok, annál jobban fog menni az első vízisíóra is.

Úszás

Mit formáz: Mindent

Az úszás az egyik legrégebbi mozgásforma. Szinte minden egyes izmot megmozgat, növeli az állóképességet, nem utolsósorban pedig nagyon jót tesz a tüdőnek és a vérkeringésnek. Kíméli az ízületeket és a gerincet, ezért szinte bármely életkorban elkezdhető és végezhető. Szinte az egyetlen sport, amelyben ugyanakkora terhelés kerül az alsó- és a felsőtestre egyaránt. Formálja a hátat, a hasat, a csípőt és a combot, valamint a karokat is. Óránként akár 500-600 kalóriát is elégethetünk az úszással. Használjuk ki a nyár adta lehetőségeket. Ha nyaralni megyünk, mindenképpen töltsünk el napi egy órát az úszással akár medencében, akár tóban vagy a tengerben. Így megelőzhetjük a nyaralás alatti súlygyarapodást is, nem kell lelkifurdalást éreznünk minden egyes fagyi miatt.

úszás

Óránként akár 500-600 kalóriát is elégethetünk az úszással.
Fotó: shutterstock

DF-tipp: Az úszás erősíti a tüdőt, mivel ritmikus légzésre késztet. Nagyon hatékony asztma vagy allergia esetén, hiszen az erősebb tüdő könnyebben megbirkózik az ilyen jellegű betegségekkel.

Szörf

Mit formáz: Láb, has, kar, váll

A szörf a bátrak sportja. És persze a kitartóké, hiszen felállni a szörfdeszkára nem egyszerű mutatvány. Amint azonban ez sikerül, és elindulhatunk a nyílt vízen, máris bele lehet szeretni ebbe a sportba. Erős lábakra és karokra lesz szükség. A lábmunkának fontos szerepe van az egyensúly megtartásában. A karok és a vállak nagymértékben erősödhetnek a vitorla megtartása közben. Ahhoz azonban, hogy minden egyensúlyba kerüljön és úgy is maradjon, a hasnak és a csípőnek végig feszesnek kell maradnia. Az irányításban gyakorlatilag az egész testnek szerepet kell játszania. Egy óra szörfözéssel – dacára annak, hogy végig a deszkán állunk– akár 400-500 kalóriát is elégethetünk.

Vízilabda

Mit formáz: Hát, váll, karok

A profi vízilabdázás természetesen össze sem hasonlítható a strandon vagy a vízben való labdaadogatással. Mégis, ha nagyobb társasággal strandolnak vagy nyaralnak, igyekezzenek némi aktivitást is vinni a pihenésbe. Álljanak össze 2-3-4 fős csapatokba és játszanak egy meccset. Nem kell túl komolyan venni a versengést, egyszerűen csak játsszanak, labdázzanak, úszkáljanak. A játékos vízilabda keretet ad egy kellemes fürdőzésnek.

A vízparton

Természetesen nem csak a vízben lehet aktívan eltölteni az időt. Vannak, akik eleve nem szeretnek a vízbe menni, vagy ha igen, éppen csak megmártóznak a meleg ellen. A vízparton is lehet sportolni, mozogni.

Strandröplabda

Mit formáz: Láb, kar

A strandröplabda igazán élvezetes sport. Ha olyan parton vagy strandon pihenne, ahol van strandröplabdaháló, feltétlenül próbálja ki a játékot. Már 2-2 fős csapatokban is belevághatnak a mérkőzésbe. Nem is kell profinak lenni a röplabdázás terén, a labda passzolásának ízére gyorsan rá lehet érezni. Egy óra röplabdázásnak köszönhetően akár 300-400 kalóriát is el lehet égetni, úgyhogy a strandon elfogyasztott lángost akár le is dolgozhatja a labdázással.

Tollaslabda

Mit formáz: Láb, váll

Viszonylag kellemes, kényelmes sport. Könnyed mozgásforma, azoknak való, akik nem szeretik az intenzív mozgást, de egyhelyben ülni sem akarnak. Egy árnyékos területen egy könnyed labdaadogatás kiváló unaloműző. Formálja a lábat és a karokat, így érdemes minél tovább ütögetni a labdát.

Frizbi

Igazi jolly joker. Hiszen akár a vízben, akár a parton is lehet frizbizni. Egy kis műanyag korong, amelyet speciális módon lehet dobálni egymásnak. Ketten is, de többen is játszhatják. Sőt egy kis frizbizésre még a kutyáját is ráveheti, hiszen melyik játékos eb állna ellen egy színes, repülő tárgynak?

DF-tipp: Ha alkalma adódik, próbálja ki a jet-skit. Igazi adrenalinbomba, az egész testet igénybe veszi, hiszen a jet-ski irányítása komoly fizikai munkát igényel. Erős lábakra, vállakra és törzsre van szükség ahhoz, hogy a járművet egyensúlyban lehessen tartani.

Több, mint úszás

Habzsi-dőzsi: 7 mód, hogy ne hízzon a nyaralás alatt

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink