Sokan megszállottan diétáznak, hogy a nyaralás idejére jól mutassanak fürdőruhában, majd amikor végre megérkeznek a kiválasztott pihenőhelyre, nyugodt szívvel falatozni kezdenek. Mert megérdemlik, mert ez a pihenés és nem a megszorítások időszaka. Ez így igaz, de megéri a sokhetes vagy akár hónapos szenvedés, ha hazatérve megint képtelenek vagyunk begombolni a nadrágunkat?

Habzsi-dőzsi: 7 mód, hogy ne hízzon a nyaralás alatt

A legnagyobb súlygyarapodást kétségkívül az all inclusive, azaz a teljes ellátást nyújtó szállodákban lehet összeszedni. Nehéz ugyanis ellenállni a svédasztalos kínálatnak. Ilyenkor muszáj mindent megkóstolni. Pedig ezt is lehetne okosan csinálni, hiszen egy kis odafigyeléssel, anélkül, hogy bármiről lemondanánk, elkerülhető a hízás. Akár még le is adhatunk a pihenés alatt egy-két kilót, de már azt is sikerként könyvelhetjük el, ha az elért súlyunkat sikerül megtartanunk. Lássuk, mi mindent tehetünk ennek érdekében egy mesésen bőséges kínálat láttán.

Fejedelmi reggeli

A szállodák reggeli kínálata többnyire olyan széles körű, hogy az ember akár egy órán keresztül is képes enni. Ezzel nincs is semmi probléma, hiszen reggel nyugodtan ehetünk, akár szénhidrátot is. Kezdjük a reggelit egy nagy pohár gyümölcslével. Utána fogyasszunk egy kis gyümölcsöt. Ezzel elérjük, hogy a gyomrunk egy kicsit eltelik, már kisebb mennyiség fér bele a magasabb kalóriatartalmú ételekből. A gyümölcs után bátran fogyasszunk egy kevés meleg ételt, majd lezárásképp egy pohár joghurtot. Ez igen nagy mennyiségnek tűnik, de bizony egy jó időre előre ettünk. A bőséges reggelit ugyanis csak egy nagyon könnyű, szinte említésre sem méltó ebéd kövesse.

Könnyű ebéd

A nyári nagy melegben szerencsére nem jellemző a farkasétvágy. A bőséges reggelit követően vágjunk bele a nyaralás örömeibe. Menjünk le a tóhoz vagy a tengerpartra, pihenjünk, és persze ússzunk, mozogjunk sokat. Mivel reggel igencsak jóllaktunk, az ebéd a szokásosnál jobban kitolódhat. Tehát, ha valaki máskor általában délben ebédel, egy kiadós korai lakoma után délután két-három óra felé éhezik meg. Ekkor azonban csak valami nagyon egyszerű ételt fogyasszon. Egy kis halat nagy adag salátával, grillezett húst szintén salátával. Kerüljük a sült krumplit, a rizst, lakjunk jól friss zöldségekkel, salátafélékkel. A túl nehéz ételek a melegben nagyon megterhelik a gyomrot, az ilyen túlkapásokból akár hányás, hasmenés, rosszullét is lehet. Az ebéd tehát legyen mértékletes.

Gyümölcsöt ebédre

Ha valóban komolyan veszi a diétát, akkor a bőséges reggelit követően vacsoráig csak gyümölcsöt fogyasszon. Segítenek feldolgozni a kiadós reggelit, kellemesen tisztítják, méregtelenítik a szervezetét, ráadásul egész napra biztosítják a megfelelő hidratáltságot. A lédús gyümölcsök gyorsan eltelítik a gyomrot anélkül, hogy az kellemetlen, puffadó vagy feszítő érzéssel járna.

Visszafogott vacsora

A szállodákban a vacsorák a reggelikhez hasonlóan svédasztalos jelleggel működnek. Mivel az ebéd könnyű volt, nem nehéz beleesni abba a hibába, hogy gyorsan belapátoljunk valami igencsak laktatót.

A legjobb taktika, ha nem kapkodunk el semmit. Kezünkbe véve egy jó nagy tányért, pakoljuk tele salátafélékkel, zöldségekkel, esetleg gyümölccsel. Egyelőre ezzel a tányérral térképezzük fel a terepet, nézzük meg, mi mindent ehetnénk még, ha igazán éhesek volnánk. Amint a gyomrunkat valamelyest eltelíti a nagy adag saláta, máris más szemmel nézzük majd a kínálatot. Félig-meddig jóllakottan sokkal könnyebb a natúrhúsok, halak felé venni az irányt, köretként pedig maradhatnak az újabb salátafélék. Desszertként nassoljunk pár falat sajtot gyümölccsel. Jobban is esik estére az ilyesmi, mint egy kalóriadús édesség. Ügyeljünk arra, hogy ne együk degeszre magunkat, hiszen teli gyomorral nehezebb és nyugtalanabb az alvás. Kortyolgassunk el a vacsora mellé egy pohárka száraz fehérbort, az majd segíti az emésztést, csökkenti a puffadást.

Étlap nélkül

Természetesen az is előfordul, hogy a szálloda helyett inkább egy környékbeli étteremet választ vacsorahelyül. Mielőtt az étlapból szemezgetne, kérdezzen rá a ház ajánlatára. Ha nem mosódik össze a szeme előtt a rengeteg felsorolt finomság, sokkal könnyebb valami kalóriában szegényebb fogást választani. Kérje meg a pincért, hogy ajánljon valami egyszerű húst és mellé a ház speciális salátáját. Ha ilyen nincs – bár szerencsére a legtöbb helyen felkészülten várják a hasonló igényekkel érkező vendégeket –, rendeljen natúrhúst és salátát. Desszertként pedig sajttálat vagy kapucsínót.

Apartmanban, víkendházban

Sokan a szállodák helyett olyan apartmant vagy víkendházat választanak, ahol maguk oldják meg az ellátást. Többgyermekes családnak vagy baráti társaságnak ez pénztárcakímélőbb megoldás, mint a hotel. Ilyenkor közös erővel állítható elő minden étkezés. Reggelire készíthető virsli, rántotta, szendvicskrémek. Vásároljunk teljes kiőrlésű rozskenyeret, magvas kifliket, és ezeket kínáljuk. A házi készítésű szendvicskrémek készülhetnek krémsajtból, túróból. Főzhetünk mellé tojást is. Mindig legyen a reggelizőasztalon rengeteg felaprított paprika, paradicsom, kígyóuborka, salátalevél. Ezeknek a gazdag reggeliknek az a további előnye, hogy a megmaradt kenyérből, kifliből készíthetünk házi hot dog-ot, szendvicseket, amelyeket becsomagolva magunkkal vihetünk kirándulásokra, vízpartra, vagy egyszerűen betehetjük a hűtőbe, és ebédidőben elővehetjük. A zöldségeket felaprítva, kis műanyag dobozban vihetjük magunkkal, persze mindehhez elengedhetetlen egy nagy hűtőláda. A vacsora mindig jelentős közös esti program. Ha sikerült kertes házat bérelni, akár minden este grillezhetünk a kertben. A sült húsok mellé – amelyet a férfitársaság nagy szakértelemmel készít – a hölgyek vághatnak fel friss salátákat vagy készíthetnek zöldségnyársat, amelyek szintén megsülhetnek a grillen.

grillezés

Grillezzünk zöldségeket és sovány húst a szabadban!
Fotó: shutterstock

Napközbeni csábítások

Banális lenne azt tanácsolni, hogy álljon ellen a strandon az illatozó lángosnak, kukoricának, az óriási fagylalt- és jégkrémkínálatnak. Ez gyakorlatilag lehetetlen. Ellenben minden egyes súlyos falatot lehet kompenzálni. Ha kukoricára vágyik, legyen az az ebédje. Ha lángosozni szeretne, vacsorára ne egyen mást csak friss salátát hús nélkül vagy egy adag gyümölcsöt. A fagyi a nyár elengedhetetlen kelléke. Próbálja a tejszínes fagylaltok helyett a vizes alapú, gyümölcsös verziókat választani. Ezeknek sokkal alacsonyabb a kalóriatartalmuk, mint a tejszínes, cukros gombócoknak. Jégkrémek között is található vizes alapú, nem tejszínes-csokoládés.

Sok sport, semmi hízás

Az aktív pihenés éppolyan nyugtató, mint a passzív. A szabadság alatt már elegendő idő jut a sportra is, ez kiváltképp akkor jó, ha végre az egész család, gyerekekkel együtt jutott el nyaralni. Ha minden egyes napot aktívan töltenek, nem kell aggódni a súlyfelesleg miatt. Egy kis odafigyelés az étkezésben, mindennap egy kis mozgás és áramvonalas maradhat. Az úszás például remek módja a súlytartásnak. Naponta többször is úszhat, hosszabb ideig. Ha sikerül naponta legalább kétszer 20 percet úszással töltenie, máris rengeteg kalóriát elégetett. Ha korán kelő típus, fedezze fel a környéket egy kis reggeli kocogás vagy tempós séta során. Ugyanezt természetesen megteheti este is. Ahol van rá lehetőség, béreljenek vízibiciklit, kis csónakot vagy kenut, amelyben tempósan evezhetnek. Szintén kipróbálhatják barátokkal vagy a családdal a strandröplabdát, a strandfocit, és minden csomagtartóban elfér néhány pingpong- és tollasütő. A közös sport összeköt, remek családi, baráti és párkapcsolat-építő program.

Nyaralás Máltán – Kiránduljunk, amíg a lábunk bírja!

Élje túl a nyaralást!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink