Szívdobogás, izzadás, egekbe szökő pulzus – ismerős tünetek azoknak, akik gyakran szoronganak. Élete során mindenki kerül olyan helyzetbe, amely félelmet vált ki, ám vannak olyanok, akik számára a rettegés konkrét tárgyhoz, helyzethez, tulajdonsághoz köthető, és jelentősen megnehezíti a mindennapi életet.

A rettegés maga! Top 10 fóbia, ami a legtöbbeket érinti

1. Félelem az állatoktól

Az emberek 50 százaléka retteg valamilyen állattól. Az állatoktól való félelmek közül legismertebb a pókok, a hüllők, a kutyák, a macskák, illetve a madarak okozta fóbia. Érdekes, hogy a valóban veszélyes állatoktól, mint a méhek vagy a darazsak, jóval kevésbé félnek az emberek, míg a pókoknál jelentősen felértékelődik a kockázat. Mivel Közép-Európában alig akad emberre veszélyes pók, szakértők azt feltételezik, hogy a pókiszony alapja a társadalom kulturális hatása.

 

2. Félelem a magasságtól

Az akrofóbia, azaz elterjedt nevén tériszony, abnormális félelem a magasságtól. Nem kell csupán hegycsúcsra vagy kilátóra, extrém magas helyekre gondolni: riadalmat okozhat egy szimpla lépcsőmászás vagy a létrára való felkapaszkodás is. Gyakori, hogy az illetőre akkor tör rá a félelem, ha már fent van valahol a magasban. Ilyenkor megmerevedik, nem tud mozdulni.

 

3. Rettegés szűk, zárt helyeken

A klausztrofóbia a bezártságtól való félelem. Leginkább szűk és sötét helyen okoz szorongást, mint például alagutakban, barlangokban, liftekben. A félelem olyan erős lehet, hogy gyakran fulladásos roham tör a klausztrofóbiában szenvedőre.

 

4. Félelem a repüléstől

Az aerofóbiában szenvedők félnek a repüléstől, a repülőre való felszállástól. Általában valamilyen repüléssel kapcsolatos rossz emlék váltja ki az extrém félelmet. Megfelelő terápiával a traumás élmény feldolgozható, s a félelem kezelhető lesz.

repülés, félelem, fóbia

Fotó: Shutterstock

5. Nyílt víztől való félelem

Az emberek 26 százaléka nem szereti a nyílt vizet, sőt: egyenesen retteg tőle. A nyílt víz kiszámíthatatlan, számos veszélyt tartogat. A hideg víz, az erős áramlatok, a sodrás, az örvény könnyen okoz pánikot még úszni tudó embereknél is.

 

6. Nyílt tértől, tömegtől való félelem

Az agorafóbia nevét a görög tér, piac elnevezésből kapta. Az ilyen fóbiában szenvedők úgy érzik, hogy egyes nyilvános helyekről nem tudnak szabadulni, csapdába estek, a tömeg nem ereszti őket. Gyakran gondolják azt, hogy a félelem annyira megbénítja őket, hogy képtelenek lesznek kimenekülni bizonyos helyzetekből. ez a fóbia kétszer annyi nőt érint, mint férfit. Kezelés nélkül a betegek nagy része egy idő után a lakásából sem mer kilépni.

 

7. Rettegés a rákos betegségtől

A carcinofóbiások halálos félelemben élnek: bármilyen egészségügyi tünet esetén azonnal azt gondolják, hogy rákos elváltozás van a szervezetükben. Nem csak a tünetek alapján hiszik azt, hogy betegek, de attól is rettegnek, hogy mástól elkapják a rákos betegséget.

 

8. Mennydörgéstől, villámlástól való félelem

A viharoktól sokan félnek. Különösen a gyermekek és a nők azok, akik legszívesebben a lakás mélyén vészelnék át a nagyobb viharokat. Ez azonban még nem fóbia! Akik extrém módon félnek a villámlástól és mennydörgéstől, azok befogják a fülüket, és képesek a szekrénybe vagy a pincébe menekülni a zajok és fények elől.

 

9. Félelem a hányástól

Sokan rettegnek a hányástól, hányingertől. Az ilyen típusú extrém félelemnek alapja valamilyen korai traumás esemény, és kiválthatja pusztán az emlékezés is.

 

10. Félelem a kórháztól, orvosi kezelésektől

Az egészségügyhöz egy sor fóbia kapcsolható. Gyakori a sérülés, a vér, az injekciós tű vagy a fehér köpeny látványa okozta fóbia, de sokan rettegnek a műtétektől vagy a fogorvostól is. Ezek a fóbiák gyakran járnak ájulással, mert extrém méretű vérnyomásingadozás következik be a rettegő személy szervezetében.

 

RETTEGÉS AZ EDZŐTEREMTŐL: GYŐZD LE!

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.