Egy új szerelem mindenkinek felborítja a napi rutinját. Nincs abban semmi rossz, ha rajongásig szereted a párodat, és igyekszel minél többet vele lenni. Mégis van egy határ, amin nem érdemes átlépni.

Így ismerheted fel, ha kapcsolatfüggő vagy

Ha ugyanis az egész életedet az új kapcsolat köré szervezed, és mindig rendelkezésre állsz, az már nem egyszerűen a rózsaszín szerelmes bódulat, hanem a veszélyesen kapcsolatfüggő viselkedés jele. Ez pedig senkinek nem jó: az egészséges lelkű partnert elijeszti, neked pedig teljesen lenullázza az önértékelésedet. Ha pedig hirtelen véget ér a kapcsolat – talán épp a kapcsolatfüggő gesztusaid miatt -, úgy érezheted, hogy összeomlik a gondosan felépített világod. Mutatjuk, milyen jelek esetén kell gyanakodni. Arra is figyelj fel, ha nem te mutatod őket, hanem a partnered!

Megfeledkezel a kötelességeidről és az ígéreteidről

Lógsz a munkából, az iskolából, vagy mindent lemondasz, mert a szerelmed az utolsó pillanatban bejelentkezett, és randira hívott? Egy kapcsolatfüggő nem tud nemet mondani, akkor sem, amikor egyébként más, fontos dolga lenne. Még rosszabb, ha a párod egyszerűen nem vesz tudomást róla, hogy a kapcsolatotokon kívül is van életed, és van, amit nem tudsz félretenni csak azért, hogy rohanj találkozni vele. Ebben a helyzetben az ő részéről lehet szó kapcsolatfüggőségről, de az is lehet, hogy egyszerűen csak manipulálni próbál.

Az is kérdés, hogy vajon ő mindent félredobna-e, hogy találkozzon veled. Egy egészséges, felnőtt ember tudomásul veszi, hogy sem a munka, sem más kötelezettségek nem szűnnek meg az életünkben attól, hogy szerelmesek lettünk, és nem várja el, hogy azonnal lemondjunk mindent a kedvéért.

Aki kapcsolatfüggő, az a hobbijáról is lemond

Fotó: Pixabay

Ha mindenről, akár a kedvenc hobbidról is lemondasz csak azért, hogy mindig kéznél légy, ha üzen vagy hív, akkor bizony nagy az esélye, hogy kapcsolatfüggő lettél. Ha a párod valóban komolyan gondolja, nem fog megsértődni, ha nem jön azonnal válasz az üzenetére. Ahogy már írtuk, egy egészséges, felnőtt ember tudomásul veszi, hogy a másiknak a kapcsolaton kívül is van élete. Sőt: egy olyan nő, akinek vannak saját időtöltései, sokkal vonzóbb, mint egy valódi kapcsolatfüggő. Aki viszont úgy érzi, hogy a szerelem jelenti az életét, azonnal rohanni fog, ha a másik egyet csettint, sőt, mindig készenlétben áll, hogy azonnal rohanhasson.

A kapcsolatfüggő viselkedés háttérbe szorítja a barátaidat

Egy igazi kapcsolatfüggő mindenkit kizár az életéből, amikor beleszeret valakibe. Innentől csak a párkapcsolat létezik, megszűnnek a baráti kávézások, a közös bulik. Az ilyen emberek a párjuktól is ugyanezt várják el, és nem tudják elképzelni, hogy a másiknak a barátai is fontosak, és néha velük is szeretne időt tölteni. Ez pedig óhatatlanul súrlódáshoz vezet – már az első olyan esetben, amikor az egyik fél a barátaival menne bulizni, a párja nélkül. Ha szinte nem is beszéltél a barátaiddal, amióta kapcsolatban vagy, gondolkodj el alaposan, mi lehet ennek az oka. Ha pedig a párod várja el, hogy rajta kívül szinte szóba se állj senkivel, akkor légy nagyon résen, mert ez akár a bántalmazó kapcsolat egyik jele is lehet.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hiába sportolsz, nincs változás? Ez a 6 edzéshiba gátolhat a fejlődésben
Van néhány tipikus edzéshiba, amelybe szinte mindenki beleesik, legyen bár kezdő vagy haladó. Talán te is éppen egy ilyen baki miatt nem látod az áhított eredményt...
Villámgyors sminktrükkök a forróságra: ragyogj 2 perc alatt!
Elaludtál vagy rohansz valahova, netán egyáltalán nem szeretsz a sminkeléssel pepecselni? Akkor ezek a praktikák segítenek abban, hogy csupán két perc alatt friss és tökéletes legyen a külsőd!
 Fogyás három fázisban: diétázz dinnyével
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatunk!
Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.
10 perces diétás barackleves - ennél jobb a melegben nem kell!
A nyár legízletesebb gyógyító gyümölcse a barack. Ez a rostokban gazdag, lédús csemege tisztítja és méregteleníti az egész testet és rengeteg variációban elkészíthető. Most egy levest készítettünk belőle.

Ajánlataink