Hosszú munkanap után, éhesen, kimerülten már csak arra vágyunk, hogy valaki elénk tegye a gőzölgő, ízletes vacsorát. Legtöbbször azonban ránk marad a feladat, hogy összedobjunk valami finomat, táplálót. Ha nem szeretne sokat bajlódni a főzéssel, fogadja meg a tanácsainkat: gyorsabban kész lesz, és még a mikrót sem kell bevetnie.

Legyen időtakarékos a konyhában!

1. Dolgozzon egész csirkével!

Ahelyett, hogy csak a melle húsát venné meg, válasszon a boltban egész csirkét! Nem csak olcsóbb és környezetkímélőbb (sok csomagolópapírtól és műanyagtól óvja meg a természetet) megoldás ez, de napokra előre megoldja a vacsora kérdését. Készítsen minden este más fogást. Hétfőn legyen sült csirkecomb a menü, kedden jöhet a párolt csirkemellszelet, szerdán pedig a húsleves.

2. Hagyja a munkát másra!

Nem ördögtől való, ha néhanapján előkészített, felaprított zöldségeket vásárol. Ha előre tudja, hogy egy örökkévalóságig tart majd a hámozás, aprítás, vegyen nyugodtan zacskós, előre felszeletelt, tisztított zöldséget – akár fagyasztottat is, amit pillanatok alatt megpárolhat. Kiválóan kiegészíti a percek alatt elkészülő bulgurt vagy kuszkuszt, és máris kész a laktató köret.

3. Használjon csak egy – vagy minél kevesebb – serpenyőt!

Minél kevesebb edényt használ, annál kisebb lesz a rendetlenség a konyhában. Például a serpenyőben, amiben a húst sütötte le hirtelen, könnyen piríthat zöldségeket a körethez. Nem csak a mosogatáson spórol, de az ételeknek is jobb íze lehet, ha előtte mondjuk egy kis hagymát futtatott meg a serpenyőben. és nyugodtan főzhet tojást például a korábban tésztafőzésre használt edényben.

4. Gondolkodjon előre!

Még ha csak a maradékból dob össze gyorsan valami könnyűt, az igazi szakács akkor is, mindig előre gondolkodik. Használja ki az üres perceket. gondolja végig, a főzés melyik lépése tart majd a legtovább, és kezdje azzal. melegítse például előre a rizs főzővizét és csak utána kezdjen a többi előkészítésébe.

5. Olvassa végig a recepteket!

Gondolja csak át, hányszor kezdett bele úgy a főzésbe, hogy csak a recept első pár sorát olvasta el. ugye, hogy sokszor – sejtjük, hiszen mi is többször esünk ebbe a hibába. szánjon pár percet a recept elolvasására, elejétől a végéig. Fusson át rajta akár többször is, gondolja át a munkafolyamatot és azt, hogy mire lesz szüksége. Így előkészítheti a hozzávalókat, a szükséges edényeket, tálakat, és nem a sütés kellős közepén fog majd kapkodni. Így talán kevesebb lesz az odakozmált étel is… Ráadásul nem kell időt pazarolnia főzés közben a receptre – hiszen ott lesz a fejében az egész – és csak a készülő ételre tud koncentrálni.

6. Élesítse meg a késeket!

Bár elvileg minden háziasszony tudja, hogy éles késsel jó dolgozni, hajlamosak vagyunk elhanyagolni a vágóeszközeinket. Pedig egy jó állapotban lévő kés csodákra képes, nem beszélve arról, hogy időt sem vesztegetünk a hozzávalók életlen késsel való reszelgetésével. Nem kell hozzá hatalmas köszörű, hogy élesítsük a késünket, a videomegosztó csatornákon találunk apró trükköket, amelyekkel percek alatt éles lesz az összes eszközünk.

7. Használja ki a fagyasztót!

A fagyasztó a séf legjobb barátja. A levesektől a szószokon át a készételekig bármit lefagyaszthat. bizony, még a friss zöldségeket, gyümölcsöket vagy akár a fűszereket is (utóbbiakat akár jégkockatartóban is tárolhatja, egy kis olívaolajjal vagy vízzel lefagyasztva). Hétvégén, ha több ideje van, főzzön le több, nagyobb adag ételt, és kiporciózva tegye a mélyhűtőbe (szigorúan kihűlt állapotban!), így hétköznap reggel vagy este elég lesz csak előkapni őket. még ha nagy vacsorára készül is, bármikor előveheti a fagyasztott hozzávalókat, hogy gyorsítsa a főzés folyamatát. Arról nem is beszélve, milyen finom smoothie-kat készíthet fagyasztott gyümölcsből semmi perc alatt.

6 luxus hajápoló a konyhából – keverje ki házilag!

Jolly jokerek a konyhából

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink