Hosszú munkanap után, éhesen, kimerülten már csak arra vágyunk, hogy valaki elénk tegye a gőzölgő, ízletes vacsorát. Legtöbbször azonban ránk marad a feladat, hogy összedobjunk valami finomat, táplálót. Ha nem szeretne sokat bajlódni a főzéssel, fogadja meg a tanácsainkat: gyorsabban kész lesz, és még a mikrót sem kell bevetnie.

Legyen időtakarékos a konyhában!

1. Dolgozzon egész csirkével!

Ahelyett, hogy csak a melle húsát venné meg, válasszon a boltban egész csirkét! Nem csak olcsóbb és környezetkímélőbb (sok csomagolópapírtól és műanyagtól óvja meg a természetet) megoldás ez, de napokra előre megoldja a vacsora kérdését. Készítsen minden este más fogást. Hétfőn legyen sült csirkecomb a menü, kedden jöhet a párolt csirkemellszelet, szerdán pedig a húsleves.

2. Hagyja a munkát másra!

Nem ördögtől való, ha néhanapján előkészített, felaprított zöldségeket vásárol. Ha előre tudja, hogy egy örökkévalóságig tart majd a hámozás, aprítás, vegyen nyugodtan zacskós, előre felszeletelt, tisztított zöldséget – akár fagyasztottat is, amit pillanatok alatt megpárolhat. Kiválóan kiegészíti a percek alatt elkészülő bulgurt vagy kuszkuszt, és máris kész a laktató köret.

3. Használjon csak egy – vagy minél kevesebb – serpenyőt!

Minél kevesebb edényt használ, annál kisebb lesz a rendetlenség a konyhában. Például a serpenyőben, amiben a húst sütötte le hirtelen, könnyen piríthat zöldségeket a körethez. Nem csak a mosogatáson spórol, de az ételeknek is jobb íze lehet, ha előtte mondjuk egy kis hagymát futtatott meg a serpenyőben. és nyugodtan főzhet tojást például a korábban tésztafőzésre használt edényben.

4. Gondolkodjon előre!

Még ha csak a maradékból dob össze gyorsan valami könnyűt, az igazi szakács akkor is, mindig előre gondolkodik. Használja ki az üres perceket. gondolja végig, a főzés melyik lépése tart majd a legtovább, és kezdje azzal. melegítse például előre a rizs főzővizét és csak utána kezdjen a többi előkészítésébe.

5. Olvassa végig a recepteket!

Gondolja csak át, hányszor kezdett bele úgy a főzésbe, hogy csak a recept első pár sorát olvasta el. ugye, hogy sokszor – sejtjük, hiszen mi is többször esünk ebbe a hibába. szánjon pár percet a recept elolvasására, elejétől a végéig. Fusson át rajta akár többször is, gondolja át a munkafolyamatot és azt, hogy mire lesz szüksége. Így előkészítheti a hozzávalókat, a szükséges edényeket, tálakat, és nem a sütés kellős közepén fog majd kapkodni. Így talán kevesebb lesz az odakozmált étel is… Ráadásul nem kell időt pazarolnia főzés közben a receptre – hiszen ott lesz a fejében az egész – és csak a készülő ételre tud koncentrálni.

6. Élesítse meg a késeket!

Bár elvileg minden háziasszony tudja, hogy éles késsel jó dolgozni, hajlamosak vagyunk elhanyagolni a vágóeszközeinket. Pedig egy jó állapotban lévő kés csodákra képes, nem beszélve arról, hogy időt sem vesztegetünk a hozzávalók életlen késsel való reszelgetésével. Nem kell hozzá hatalmas köszörű, hogy élesítsük a késünket, a videomegosztó csatornákon találunk apró trükköket, amelyekkel percek alatt éles lesz az összes eszközünk.

7. Használja ki a fagyasztót!

A fagyasztó a séf legjobb barátja. A levesektől a szószokon át a készételekig bármit lefagyaszthat. bizony, még a friss zöldségeket, gyümölcsöket vagy akár a fűszereket is (utóbbiakat akár jégkockatartóban is tárolhatja, egy kis olívaolajjal vagy vízzel lefagyasztva). Hétvégén, ha több ideje van, főzzön le több, nagyobb adag ételt, és kiporciózva tegye a mélyhűtőbe (szigorúan kihűlt állapotban!), így hétköznap reggel vagy este elég lesz csak előkapni őket. még ha nagy vacsorára készül is, bármikor előveheti a fagyasztott hozzávalókat, hogy gyorsítsa a főzés folyamatát. Arról nem is beszélve, milyen finom smoothie-kat készíthet fagyasztott gyümölcsből semmi perc alatt.

6 luxus hajápoló a konyhából – keverje ki házilag!

Jolly jokerek a konyhából

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!
Vaníliás keto keksz, készítsd el otthon gyorsan
Az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a magas zsírbevitellel operáló ketogén diéta. Lássunk most egy remek desszertet, mely ezt az elvet követi és pillanatok alatt el is készül.
Marianna 26 kilót fogyott: „Újra érzem, hogy nő vagyok”
Fontos, hogy a gyerekek, kamaszok milyen környezetben nőnek fel, és milyen nőképet látnak maguk előtt. Marianna (50) ebből a szempontból is gondos anya, aki még a fogyásnál is ügyelt arra, hogy jó példát mutasson.
Hogyan ehetünk birsalmát, ha diétázunk?
Savanykás ízű, nehezen tisztítható gyümölcs – mégis, a birsalma az egyik legegészségesebb őszi csemege. Érdemes esélyt adni az illatozó, aranysárga almának.
A legjobb trükkök, amivel megerősítheted a gyerek immunrendszerét
Nagyon fontos, hogy a hűvösebb hónapokra alaposan és tudatosan állítsuk össze a gyerekeink étrendjét, hogy megerősítsük az immunrendszerüket.
Ez az ősz legjobb zsírfaló itala, éjszaka segíti a fogyást
Maradj formában ősszel is. A legjobb, ha mindig frissen készíted el és minden nap iszol belőle egy keveset. Hidd el a látványos hatás nem marad el.

Ajánlataink