Számtalan kérdés, probléma merül fel életünk során. S akár egy feladatsor, megoldásra vár. A rendelkezésre álló idő kinek több, kinek kevesebb, könnyebb és nehezebb feladatokkal tarkítva napjainkat. Lehet megérzésekre hagyatkozni, de a józan észnek is nagy szerep jut. Nem meglepő, ha e kettő teljesen más irányba visz, más utat mutat.

Megoldókulcs nélkül

Gyakori hiba, hogy több időt akarunk morfondírozással tölteni, mint amennyit lehet, szükséges. Kifuthatunk az időből, s hiába van meg a helyes válasz, késő. A kérdés is eltűnik. Fontolgatással gyakran elmúlik az alkalom, és így nem lehet eredményesnek lenni semmiben. Persze az időkereten belül meghozott döntés után sem garancia a magabiztosságra.

„Miért ennyi jutott nekem?”

Feladatmegoldás közben, mint minden dolgozatnál, látni lehet a körülöttünk levőket. Az előttünk ülőnek 5, jobbra 7, balra 9 megoldást kell találni. Az arcokon gyöngyöző izzadtságcseppekből, ráncokból, villámokat vető pillantásokból vagy éppen a laza testtartásokból kiderül, kinek jutott fajsúlyosabb kérdés. Megnyugtató, hogy nincsenek körülöttünk gondterhelt arcok. Vissza a sajátunkhoz! Ekkor döbbenten vesszük észre, miszerint a miénk vége kétszámjegyű. Másodszor is annyi, 99. Nem jut más eszünkbe csak az, hogy: ,,Miért ennyi jutott nekem?”, ,,Neki miért csak annyi?”, ,,Hol van az igazság?”. Az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre soha, senki nem válaszol, nem is tud, de jólesik a levegőbe dobni őket időnként, pedig értelme nincs, mert a feladatok ettől nem csökkenek, a problémák nem oldódnak meg. Ráadásul a háborgás időveszteséggel is jár. Ettől kicsit összeroskadunk, megsemmisülünk, így még nehezebb lesz újra nekiállni, elkezdeni.

Amit látunk és tapasztalunk…

Nincs két egyforma élet-feladatlap és a díjazásuk is személyenként változik, de nem kell mindent egyedül megoldani, még akkor sem, ha elsőre úgy tűnik. A felhasználható segítség lehet egy társ, barát, ismerős, rokon, valamint minden olyan emberi képesség, tulajdonság, amely a birtokunkban van.

Bizonyos válaszok esetében egyértelműen kiderül azok helyessége, levezetésük megfelelése. Azonban több is van, amire talán soha nem jön értékelés. Ezek az úgynevezett értelmetlen dolgok az életben, többnyire azért, mert nem értjük, nem látunk mögé, nem kézzelfogható. ,,Köztudott”, hogy csak az létezik a világban, amit látunk, tapasztalunk. Ebből következhet, hogy értelme is csak annak lehet, amit fel tudunk fogni.

Jó vagy rossz, fekete vagy fehér?

A fájdalom, a próbatétel, a szomorúság és minden negatívum, ami egy ember életében nehézséget okoz, azt értelmetlennek, céltalannak tekintjük, mert a boldogság felemelőbb érzés, mint szomorúság. Így előbbinek van értelme, utóbbinak nincs. Az ,,értelmes” boldogságból mégse tanul senki, vagy legalábbis nagyon kevesen, mert nem sarkall gondolkodásra. Az ,,értelmetlen” szenvedéstől viszont sokaknak megváltozik a világképük, mert hirtelen térlátást kapnak, ami új gondolatokat, érzéseket hoz magával.

Nagyon sok emberélet telt már el azzal, hogy megoldókulcs után kutattak, de hiába. Eddig még senki sem találta meg. Talán azért, mert nincs is. Nem létezik olyan paksaméta, amely leírja, hogy mi a jó és mi a rossz, mert valamelyiknek feltétlenül lennie kell. Örökké e kettő között lebegünk. Jó vagy rossz, fekete vagy fehér. Közben néha feltűnik a szürke is, de ennek a színnek a felismerése szinte kiváltság.

Aki életet kap, feladatot kap

Fontos, hogy csak olyan feladatsort kapunk, amelynek megoldására képesek vagyunk. Nem kell emberfelettire törekedni. Emberként élni, embernek lenni így is a legnehezebb, legösszetettebb feladat mindenkinek. Az egyetlen élőlény vagyunk, amely önfeledt boldogságában is képes boldogtalannak érezni magát. Szenvedésünkben pedig valamiért örömteli szívvel élni. Aki életet kap, feladatot is. Aki feladatot kap, erőt is. Aki küzd, ugyan elbukhat, de aki tétlen, az nem róhat fel senkinek semmit.

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink