Sokan élnek úgy, hogy a munkájukban vagy a párkapcsolatukban, esetleg családi és rokoni környezetükben sem képesek arra, hogy kinyilvánítsák, mikor és miből van elegük. De hogyan lehet ezen a viselkedésformán változtatni?

„Ebből így elég!” – Miért fontos, hogy megtanulj nemet mondani?

Mindent megoldani és kibírni

Ha azt gondoljuk, hogy nemet mondani nem olyan nehéz feladat, tévedünk. Akiknek az érzelmi megfelelés, a nyugalom megtartása egyet jelent a feltételek teljes elfogadásával, azok gyakran esnek áldozatul saját alkalmazkodóképességüknek. Az életben az egyik legnehezebb dolog vállalni a valódi véleményünket, a szándékainkat, az érzelmeinket és a vágyainkat. A nemet mondás képessége valójában azon múlik, hogy mennyire vagyunk képesek kibírni a „nem” következményeit.

Önmagunk vállalása komoly fegyvertény, és elsődleges jelzése az énkép és az önbizalom pozitív működésének.

A klinikai tapasztalatok szerint akik nem képesek arra, hogy kiálljanak önmagukért, azok gyakran tépelődnek, de végül általában a békés és könnyebbnek látszó megoldást választják. Ők azok, akik mindenre megkérhetőek, ritkán mondanak nemet, akár még éjszakáznak is, és pluszenergiákat áldoznak másokért. Miközben a környezetük általában szereti, hogy ilyen mértékben támaszkodhat rájuk, ők gyakran boldogtalanabbak és jóval fáradtabbak annál, mint ami látszik. Úgy áldozzák fel magukat mások céljaiért, hogy annak erőfeszítései nem is látszanak, tehát előbb-utóbb mindenki természetesnek veszi, hogy ezt nyújtják. Változtatniuk ezért is nehéz, mert a belső pszichés munkát nehezíti a külső környezet – a barátok, a család, a munkatársak – ragaszkodása a korábbi, megtanult modellhez.

 

Vágy a szeretetre

Minden személyiség vágyik olyan biztonságos kötődésre, amelyben átélheti a bizalmat, a nyugalmat, azt, hogy a másik nem fogja bántani. A szeretet utáni vágy főként csecsemőkori érzelmi kötődések által formálódik felnőttkorban. Ha annak idején a szeretett személy, az anya elérhető volt érzelmileg, akkor védelmet nyújtott a tehetetlenség és jelentéktelenség tudattalan érzésével szemben. Ez ad alapot ahhoz, hogy az ember elinduljon felfedezni a világot, és adaptív válaszokat tudjon adni a környezeti hatásokra.

A korai érzelmi kapcsolat jó esetben tehát köteléket teremt, amely segít a felnőttkori társas kapcsolatok megteremtésében és fenntartásában is.

Azonban, ha valakinek a korai életéveiben az anyja hullámzó érzelmekkel vagy érzelmi elérhetetlenséggel volt jellemezhető, az nem a biztonságot, hanem a szeparáció kínzó élményét kapta, ami a későbbiekben ahhoz vezet, hogy az illetőnek folyamatosan ellenőriznie kell a környezetét. Ez lesz az a tudattalan szeretetreméltósági törekvés, amely évtizedeken keresztül lehet valakinek olyan tulajdonsága, amelyről nem is feltétlenül tud. Ez egy olyan érzelmi stratégiává formálódik aztán, amelyben állandóan szorongó, ragaszkodó megkapaszkodás a jellemző a társas kapcsolatokban is.

 

Neki is vannak határai

Aki képtelen nemet mondani, annál a hátterében álló okok között sokszor ott van az önbizalomhiány, az önértékelési problémák, az alávetett szerep felvállalása. Mindezek mögött pedig a tudattalan szeretetreméltósági törekvés, amely egyedül látszik biztosítani a vágyott biztonságérzést.
A saját döntések vállalásától való szorongás előbb-utóbb problémákhoz vezet. Hiába tűnik úgy, hogy kiküszöböli a legfőbb mumust: a félelmet az egyedül maradástól, illetve a munkahelyen a „nem elfogadástól”.

Pszichoterápiás rendelőkben gyakran hangzik el az a mondat: „Ha megmondanám a véleményem, biztos furcsán néznének és talán nem is fogadnák el”. Valójában ez a szorongás nem szól másról, mint arról, mennyire nehéz valakinek eldönteni, hogy akkor is szeretetre méltó marad-e mások szemében, ha kiderül, neki is vannak határai, amiket szeretne másokkal betartatni.

 

Másoktól függő önbizalom

Azok a karakterek, akik a környezetüket folyamatosan biztonságosnak és pozitívnak akarják érezni, gyakran esnek áldozatul a saját tudattalan érzelmeiknek. Az önbizalom és a nyugalom számukra olyan érzések, amelyeket másoktól kapnak, tehát az állandó visszajelzések megszerzésére törekednek, még olyan áron is, hogy egyre többet kell áldozniuk önmagukból. Az ilyen „kihelyezett” önbizalom kétséges dolog, mindig biztosítani kell a létrejöttét, nem lehet nemet mondani, nem lehet lazítani, állandóan meg kell felelni az elvárásoknak, és magas szinten teljesítve azokat, tudattalanul folyamatosan készenléti pozícióban kell lenni. Ekkor látható, hogy valaki mindig a környezetét monitorozza, azt figyeli, elégedettek-e vele, és képes egy szó vagy egy gesztus után szorongást érezni, ha úgy kódolta, hogy bizonytalan vagy negatív volt a reakció.

 

„Mit ronthattam el?”

Az ilyen karakterek képesek órákat gondolkodni azon, hogy miért nem mosolygott rájuk a folyosón szembejövő, mi lehet a baj, és fel sem merül bennük, hogy annak az embernek a gondolatai járhattak másutt, tehát nem arról van szó, hogy „nem szeretik” őt vagy probléma lenne vele. A szorongás érzése képes elhatalmasodni, ilyenkor már az a gondolatok tárgya, hogy mit ronthattak el, mit kellene csinálni, amivel helyrehozhatják a hibájukat.

 

Nem szabad meghátrálni és feladni!

Ha valakinek a környezete már évek óta „megtanulta” azt, hogy az illető mindent kibír és elfogad, akkor csak következetességgel lehet változást elérni. Gyakran a munkatársak vagy a család és a rokonok szeretnék a régi forgatókönyvet megtartani, mert nekik az volt a kényelmes. Ilyenkor nem szabad meghátrálni és feladni. Nem könnyű pillanatok ezek, de ki kell tartani, mert feltétlenül megéri. A változtatás lassan érik be, de ha elindult, csak tartani kell a feltételeket. Ebben sokat segíthet egy igazi barát vagy egy olyan családtag, aki egyértelműen kinyilvánítja a szeretetét és az elfogadását, aki olykor biztatni is képes. Az ilyen kapcsolatok érzelmeibe lehet kapaszkodni akkor, amikor valaki elhatározza: „Mostantól másképp lesz, nem hagyom magam többé!”.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink