Azok az emberek, akik bármit és bármikor elnéznek, megbocsátanak annak érdekében, hogy a párkapcsolat fennmaradjon, valójában társfüggők, kodependens társak.

Miért nem lehet ebből kilépni? – A társfüggőség, avagy kodependencia

Mi is a társfüggőség?

Ennek a párkapcsolati mintázatnak az egyik legjellemzőbb tünete, hogy az ebben a betegségben szenvedő személy szinte feladja önmagát a párkapcsolatában. Akaratát, érzéseit, igényeit, valójában az egész életét a partnerének rendeli alá. Állandósult tudattalan félelem jellemzi az ilyen karaktereket, hogy elveszítik a másikat. A párkapcsolatot tehát a mérhetetlenül erős szeparációs szorongás vezérli, ettől alakul ki a vágy, hogy szinte feltétel nélkül szeretne megfelelni a másik félnek. De ne gondoljuk, hogy ezt a kapcsolatot alapvetően a szeretet jellemzi.

Valójában a kölcsönös szorongás és indulat tartja egyben. A társfüggőség általában olyan párok esetében jön létre, ahol a párválasztás alapja már eleve a másik fél érzelmi sérülése, szenvedélybetegsége volt. Ez aztán előállítja azt az állapotot, ahol a társfüggő személy legfőbb életcéljának azt érzi, hogy meg kell mentenie a másikat, bármi áron.

A mindennapokban

Sokszor látjuk, hogy egy társfüggő karakter egy szenvedélybeteg partnerrel él, és bár valójában boldogtalan, mégsem képes kilépni ebből a mérgező kapcsolatból. Irracionális viselkedésére millió magyarázattal szolgál, ami azt mutatja, hogy a játszmázás és a manipulatív viselkedés egyfajta ideológiával tartható csak fenn. Azt már tudjuk, hogy a sérült párkapcsolati működések hátterében kora gyermekkori érzelmi élményeket találunk, ahol a szülők hozzáállása, személyisége és viselkedése problémás vagy traumát okozó volt.

Az érzelmileg elhanyagoló vagy agresszív légkör korai élménye megteszi a magáét, a felnőtté vált gyerek tudattalan ismétlési kényszernek engedelmeskedve, újra létrehozza azt a helyzetet, amely érzelmileg sérültté tette őt. Ennek következménye lesz aztán, hogy mivel önmaga is sérült intimitással jellemezhető, valódi kötődésre nem lesz képes, negatív önértékelése megakadályozza abban, hogy olyan partnere legyen, akire felnézhet és aki tiszteli őt. Ahogy egy ilyen párkapcsolatban a társfüggő él, az tehát sokszor ismétli a régi helyzetet, amikor a gyerek háttérbe szorult, mert a család minden energiáját felemésztette a szenvedélybetegséggel való küzdelem.

Gyakori, hogy gyerekkorban a szerepek felcserélődtek, mert a gyerekek voltak a felelős „szülők” a csak önmagukkal törődő felnőttek helyett, a párkapcsolatban pedig a szenvedélybeteg társból lesz a gyerek, akiről gondoskodni kell. Minden ilyen légkörben felnőtt kisgyerek azzal a tudattalan meggyőződéssel él, hogy „őt nem lehetett szeretni”. Így megteremti azt a felnőtt helyzetet, melyben a legfenyegetőbb a magány, vagy, hogy ezt elkerülje, jöhet a „nehéz” kapcsolat, amiben első perctől kezdve ott a rettegés, hogy mikor hagyják el.

A főbb érzelmi és magatartási jellemzők

A kényszeres gondoskodás az egyik ilyen jellemző, melyet az a meggyőződés tart fenn, hogy az illető úgy érzi, felelős a másik ember érzelmeiért, gondolataiért, cselekedeteiért, választásaiért, jólétéért vagy végzetéért. Az alacsony önértékelés következtében egy ilyen nő, például, gyakran hibáztathatja önmagát, de ezzel együtt felháborodhat, amikor mások bírálják a kapcsolatát és az életvezetését. Ellentmondásos személyiségnek látszik, aki ugyan elhárítja a dicséretet és méltánylást, de letörtté válik, ha nem dicsérik.

A negatív énképe miatt valósággal retteghet attól, hogy hibázni fog, és mindent tökéletesen szeretne elvégezni. Ha ilyen személy van a környezetünkben, érzékelhetjük, hogy valójában állandóan kontroll alatt tart mindenkit. Nem engedi, hogy a dolgok a maguk természetes útján történjenek meg körülötte. Úgy hiszi, ő tudja jobban, hogyan kellene másoknak viselkedniük.

Nehezen elviselhető munkatársak

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink