Diétákban, méregtelenítésben jól használható. Összegyűjtöttük, miért fontos, hogy rendszeresen egyél karfiolt, és néhány recepttel segítünk, hogy változatosan készíthesd el ezt a szuperzöldséget.
Segíti az emésztést
A karfiol rostokban gazdag, melyek segítik az emésztést. Hatóanyagainak köszönhetően fenntartja a gyomor egészségét úgy, hogy nem engedi a káros baktériumok elszaporodását.
Támogatja a méregtelenítést
Antioxidáns tartalmánál fogva segíti a szervezet méregtelenítését, de a kéntartalmú tápanyagainak és a glükozinolátoknak köszönhetően is hozzájárul a méregtelenítő enzimek aktiválásához.
Gyulladásgátló, gyulladáscsökkentő hatású
Gazdagon tartalmaz gyulladáscsökkentő anyagokat, például az indol-3-karbinolt, amely genetikai szinten segít megelőzni a gyulladásos válaszokat.
Alacsony a szénhidráttartalma
A karfiol jól helyettesítheti a magas szénhidráttartalmú ételeket, például a kenyeret vagy a rizst.
Javítja az agyműködést
A karfiolban található egyfajta B-vitamin, a kolin, amelynek fontos szerepe van az agy fejlődésében. A karfiol fogyasztása mérsékli a korral járó memóriacsökkenést.
Csökkenti a rák kockázatát
Számos olyan természetes alkotóeleme van, amelyek segítenek csökkenteni bizonyos rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát. Az egyik ilyen vegyülete, a szulforafánt elpusztítja a rákos sejteket, lassítva a tumor növekedését.
Sok benne egyebek között a C-vitamin, a béta-karotin, a kvercetin és a fahéjsav, amelyek természetes úton biztosítják a sejtek védelmét a szabad gyökök támadása ellen. A szervezet így jobban ellenáll a káros környezeti hatásoknak, a stressznek.
Karfiolleves
Hozzávalók:
- 2 teáskanál extraszűz olívaolaj
- ½ teáskanál őrölt fehér bors
- ½ teáskanál apróra vágott friss kakukkfű
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 nagy édes hagyma
- só
- 2 teáskanál pirospaprika¼ csésze száraz fehérbor
- 1 fej karfiol
- 4 csésze zöldség- vagy húslevesalap
- 2 teáskanál kukoricakeményítő
- ¼ csésze alacsony zsírtartalmú tejszín
Elkészítés:
Párold meg az olajon a hagymát. Hintsd meg paprikával, fehér borssal, kakukkfűvel, majd add hozzá a zúzott fokhagymát és a bort. Tedd bele a rózsákra szedett karfiolt, öntsd fel a levesalappal. Forrald fel, majd alacsony hőfokon főzd addig, míg a karfiol megpuhul. Botmixerrel pürésítsd a levest. Egy kis tálban 3-4 evőkanál vízzel keverd el a kukoricakeményítőt, és sűrítsd be a levest. Végül add hozzá a tejszínt. Tálald krutonnal vagy sajtkockákkal.
Sült karfiolsaláta dióval
- 1 csésze dió
- 1 kis fej karfiol
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
- só
- petrezselyem
Elkészítés:
Tedd a diót kis serpenyőbe, önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Kb. 20 perc alatt párold meg. Eközben a rózsáira szedett karfiolt tedd tepsibe, locsold meg az olajjal, sózd. Süsd kb. 20 percig. A kihűlt diót keverd el a citromlével, majd add hozzá a megsült karfiolt. Díszítsd petrezselyemmel.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Sütés nélkül készül ez a cukormentes, málnás zabfalat
- Felejtsd el a sültkrumplit: itt a diétás cukkiniropogós
- Zseniális túrópizza, ebből bátran ehetsz
- Karfiolból készül a fogyókúrás pizza
- Alternatív megoldások egészséges pizzához – 5 tuti recept