Sokszor a vékonyak is túlsúlyosnak látják magukat, az elhízottak pedig nem veszik észre, hogy a súlyuk már rég meghaladta az optimális mértéket. Azt, ahogyan a testünket látjuk, testképnek nevezzük. Az ön testképe egyezik a valósággal?

Testkép: Kövérebbnek tartjuk magunkat a valóságosnál

Azért persze olyanok is akadnak, akik elégedettek a testükkel, de sokkal többen vannak, akik nem kedvelik egyik-másik testrészüket, adottságukat. Ez persze többnyire a nőkre jellemző. Már a középiskolás lányoknál megfigyelték, hogy sokkal kövérebbnek tartják magukat a valóságosnál, míg a fiúk reálisabban látják magukat ebben a korban. Aztán eléri persze a hiúság a férfiakat is, a túlzott testépítés mögött gyakran valamiféle kompenzálás rejlik. Az irreálissá változott testkép több jelentős problémához vezethet, ideértve a depressziót, az evészavarokat, vagy más egészségügyi gondokat. A Missouri-Columbiai Egyetemem végzett kutatásban az volt a kísérletben résztvevők feladata, hogy topmodellek képeit nézegessék. A kísérletben részt vevő nők zöme negatívan ítélte meg a testét, miután topmodellek fotóit lapozgatta. Ön hogyan érezné magát ebben a helyzetben?

Hogyan változtassunk a testképünkön a leggyorsabban?

A testkép javítására van egy egészen egyszerű módszer: változtassa meg a véleményét arról, hogyan is néz ki. Kevésbé fájdalmas, és jóval olcsóbb, mint a plasztikai sebész. Ez persze egyáltalán nem olyan könnyű, mint ahogyan hangzik. Hiszen aki évtizedeken keresztül gyűlöli a mellét, a combját vagy a legkisebb lábujját, az nem fogja megszeretni egyik pillanatról a másikra. Mindazonáltal ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen pozitívvá tenni a külsőnkkel, a testünkkel kapcsolatos érzéseinket.

Miként lehet a testünkről alkotott berögződéseinket átalakítani?

Még a legtöbb sikeres és látszólag magabiztos ember is elégedetlen egyes testrészeivel. Beleértve azokat a lányokat is, akik a címlapokon szerepelnek. Naponta láthatjuk a tévében, amint világszépe nők panaszkodnak arról, hogy nem elégedettek a nem létező hasukkal, vagy bármi mással. Míg a kívülálló számára ez teljesen érthetetlen, el kell fogadni, hogy ők így látják a saját testüket, ilyen a testképük. Ahhoz, hogy a testkép nagyjából fedje a valóságot, fontos felismerni azt, hogy az illető min tud, és mi az, amin nem tud változtatni. Néhány területen viszonylag egyszerű megváltoztatni azokat a dolgokat, amit nem kedvelünk. Például, ha alapvetően a súlyunkkal van gondunk, és fogyni akarunk, akkor tudjuk, hogy meg kell változtatni étkezési szokásainkat, és a testmozgást is jobb mielőbb felvenni a kedvencek listájára. Ez megy egyedül is. Viszont, ha valaki nem kedveli az orra alakját, és komoly lelki problémákat, gátlásokat okoz a formája, akkor az egyetlen igazi megoldásnak a plasztikai beavatkozás tekinthető. Gondolja végig, milyen változásokra van szüksége ahhoz, hogy békében legyen a testével. Amiken tud változtatni, azt tűzze ki célként, és készítsen tervet arra vonatkozóan, hogyan tudja megvalósítani.

Ha fogyni akar, tegye fel magának a következő kérdéseket:

  • Van- e megfelelő tudásom az egészséges és hatékony diétázásról?
  • Milyen ételeket kell kizárnom az étrendemből?
  • Milyen típusú mozgás okoz örömet?

Kulcsfontosságú, hogy megfelelő időt is adjon magának a változások elérésére. Csodák nincsenek, egy-két hét alatt nem történik radikális változás. Ellenőrizze a haladást, vezessen fogyókúrás naplót, hogy nyomon tudja követni erőfeszítéseit. A célját is például így kell megfogalmaznia: 3 hónapon keresztül hetente 1 kilótól akarok megszabadulni. Konkrétan fogalmazzon, ne általánosságban. A cél konkrét megfogalmazása adja az erőt és a lendületet. Ahogy megvalósítja a célját, meg fogja találni az önbecsülését, így az önmagáról illetve a testéről kialakított képe is pozitívan fog változni.

Akadjunk le a megváltoztathatatlanról

Értelmetlen dolog azon keseregni, hogy miért nem vagyunk 10 cm-rel magasabbak. Ha valamin, hát ezen tényleg nem lehet változtatni. Nem egyszerűbb, ha elfogadja, hogy vannak alacsonyabb termetű emberek is, férfiak is, nők is? Semmi sem akadályozza meg, hogy egymásra találjanak, hacsak nem a saját rögeszméjük arról a 10 centiről. Ha azt hiszi, hogy azért nem tökéletes az élete, mert hiányzik az a 10 centi, akkor az élet árnyékos oldalát választja. A genetikai adottságokat jobb békében elfogadni, és az energiáit építő tevékenységre fordítani. Akár testépítőre, hiszen egy alacsonyabb ember is lehet arányos, izmos, kiváló alakú.

Mitől torzul a testkép?

A negatív belső párbeszéd a torz testkép fő forrása. Sokkal egyszerűbb a hibáinkkal kínozni magunkat, mint észrevenni az előnyeinket, szép testrészeinket. Az emberek zöme hajlamos mindenben először a hibát keresni, azt észrevenni, a pozitív dolgokat valamiért természetesnek vesszük. Mivel önértékelésünket összehasonlításokkal hozzuk létre, könnyen elveszthetjük jó- kedvünket, ha az agyonretusált címlapsztárokhoz hasonlítjuk magunkat. De még csak a szomszéd lányhoz sem kellene, hiszen mindenkinek más az alkata, más a genetikai háttere, arról nem beszélve, hogy mindenki mást lát szépnek egy emberben. Ha megkérdezi néhány férfiismerősét, hogy kit lát szépnek, mindegyikük mást fog mondani, az angyali barnától a démoni szőkéig, a szürke egértől a díváig, minden nőtípus elfér a palettán.

Találja meg a saját szépségét!

Tanuljon meg koncentrálni az erősségeire, a szép szemére, a szép kezére, a formás vádlijára, a kerek fenekére, az ívelt vállára, a szép mellére, vagy amit a legjobban szeret önmagán. Egyet-kettőt biztosan talál. Bár ez elcsépeltnek tűnik, mégis így van, a magunk számára valóban a pozitív gondolatok segíthetnek a negatív gondolatokat száműzni. Azt kívánja, hogy az ujjai karcsúbbak legyenek? Próbáljon meg nem erre figyelni. Helyette gondoljon arra, hogy mennyire kedveli kék szemét, vagy hosszú, aranybarna haját.

A szépségen túl

Az is fontos, hogy rendszeresen emlékeztesse magát arra, hogy az értékei messze túlnőnek testi mivoltán. Érezze az értékeket, például azokban a pozitív dolgokban, amiket nap mint nap megtesz, amiket megvalósított az elmúlt hetekben. És gondoljon azokra, akiknek hálás, mindig jusson eszébe a családja iránt érzett szeretet, ami olyan jó érzéssel tölti el.

Nem szégyen segítséget kérni

A konkrét célok megfogalmazása és a pozitív belső párbeszéd már az első lépéseket jelenti azon a hosszú úton, amely a testéről kialakult pozitív kép kialakításához vezet. De az sem baj, ha nem képes egyedül változtatni, mert vannak segítő szakemberek, akik sok hasznos tanácsot adhatnak ezen az úton. Keressen fel pszichológust vagy kineziológust, ha úgy érzi, hogy nem boldogul. Feltétlenül kérjen segítséget, ha nyugtalannak és levertnek érzi magát a teste miatt.

Mire számíthat?

Ahogy javul a testképe, a mindennapi életben is nagyobb magabiztossággal fog létezni, boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érzi magát.

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink