A szerelemről általában mindenkinek a rózsaszín felhők és az örök boldogság jut eszébe, no és rengeteg közhely arról, mit is jelent valójában ez az érzés. Íme, a leggyakoribb tévhitek az egyik legcsodálatosabb érzésről.

Mítoszok a szerelemről

1. A SZERELMET NEM KELL TANULNI

A szeretet, a szerelem igenis tanulható. Persze alapvetően nagyon fontos, hogy két ember között kialakuljon a vonzalom – más szóval működjön a kémia –, de a párkapcsolat működtetése már igenis tudomány, amivel érdemes foglalkozni. A szerelmet ugyanis életben kell tartani, táplálni kell, amihez az első lépés: meg kell tanulni a hatékony kommunikációt.

2. CSAK A SZERELEM TESZ BOLDOGGÁ

Ez a mítosz valószínűleg abban gyökerezik, hogy mindannyian szeretnénk azt hinni: elég egyetlen ember, egy esemény – jelen esetben az elsöprő szerelem és szenvedély –, és minden a helyére kerül az életünkben. Az első időkben ez igaznak is tűnik, hiszen békesség és izgalom, öröm és apróbb szomorúságok együtt vannak jelen az életünkben, ami azt sugallja, egyensúlyban élünk. De ez nem tart örökké, egy idő után megjelennek azok a problémák, melyek egyedülállóként is jelen voltak az életünkben. A boldogság ugyanis nem egy személyhez kapcsolódik. Lehet, hogy egy megfelelő partner segít megtalálni önmagunkban a békét, de a nem jól működő kapcsolatban még fájdalmasabb lesz a felismerés, hogy boldogtalanok vagyunk – a szerelem érzésétől függetlenül.

3. AZ IGAZ SZERELEM ÖRÖKKÉ TART

Nem kell a statisztikákat bújni ahhoz, hogy megállapítsuk: sok-sok szerelem igenis véges. Az első időkben úgy érezzük, együtt szeretnénk leélni az életünket, majd ahogy telnek a hónapok és az évek, kiderül, hogy nincs már mit mondani a másiknak. Idővel a kapcsolatok elkerülhetetlenül változnak, ezért kell nagyon sokat dolgozni azon, hogy megmaradjon a szeretet.

4. A SZERELEM SEMMIHEZ SEM HASONLÍTHATÓ ÉRZÉS

Kiábrándító, de ha pusztán a bennünk zajló hormonális változásokat nézzük, akkor szerelmesnek lenni pont olyan, mint amikor vészhelyzetbe kerülünk, és vagy menekülünk, vagy harcolni kezdünk. A stresszhormonnak is nevezett kortizol megnövekszik a szervezetünkben, emeli a vérnyomást és a pulzust, fokozódik az egész test vérellátása. Persze az valóban semmihez sem hasonlítható, hogy mindezt egy másik ember váltja ki belőlünk…

5. A SZERELEM ELÉG AHHOZ, HOGY KÉT EMBER EGYÜTT MARADJON

Sokszor úgy tűnik, igen. Akkor is, ha állandó konfliktusban élünk, ha a munka, a család közénk áll, vagy ha arra kényszerülünk, hogy egymástól távol éljünk. Ha azonban érezzük, hogy boldogtalan már a szerelmünk, jobb elengedni egymást, és megadni magunknak és a másiknak is az esélyt egy új, boldogabb kapcsolatra.

+1. NEM BEFOLYÁSOLHATOD, HOGY KISZERETSZ-E VALAKIBŐL

Dehogynem! Az érzelmeket lehet racionális módon befolyásolni. A szerelem mindig akkor érkezik az életünkbe, amikor készen állunk rá – noha ez nem tudatos. De ahogy belemerülünk, úgy ki is tudunk jönni belőle. Nem egyszerű, és kicsit bele is halhatunk, mégis vannak helyzetek, amikor nem tehetünk másként.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink