Két év. Az emberi lélek ismerői szerint átlagosan ennyi ideig lobog a szerelem. Az viszont már csak rajtunk múlik, mi marad utána: szürke érdektelenség, vagy újra meg újra feltámadó, mindig élő vonzalom? A Valentin-nap jó alkalom arra, hogy végiggondoljuk, milyen is valójában kapcsolatunk – s hogy mit tehetnénk még érte...

Hagyjuk a Valentint! Arról beszéljünk, meddig tart az igazi szerelem

Érdekes ünnep a Valentin-nap: bár a magyar köztudatba még ennyi év után sem ivódott bele igazán, mégis kezdjük elfogadni, hogy létezik egy nap, ami a szerelemé. És szinte mindegy is, hogy komolyan vesszük-e Valentint, vagy csak a vállunkat vonogatjuk a dátum láttán, Bálint napján igenis megfordul a fejünkben, hogy vajon megemlékezik-e párunk a szerelmünkről, kapcsolatunkról?

Mire van szüksége egy nőnek?

herceg, béka, szerelem, párkapcsolat

Fotó: Shutterstock

Nem, a férfiaknak nincs igazuk, amikor azt hiszik, hogy minket ilyenkor a kicsi, de csillogó ajándék csábít, vagy éppen a virágcsokor. Nekünk egyszerűen az kell, hogy titkon remélhessük, meglepnek minket valami gesztussal, tesznek valamit azért, hogy kifejezzék: eszembe jutottál, szeretlek, fontos vagy számomra. Hogy miért? Mert nők vagyunk – természetünknél fogva tele álmodozással és vágyakkal. Nők vagyunk, akik hajlamosak tárgyaknak, ajándékoknak, apró meglepetéseknek nagyobb jelentőséget tulajdonítani, mint azok valós értékei. Ennek oka az a nagyon erős női tulajdonság, hogy szeretjük olyan tárgyakkal körülvenni magunkat, amelyek a szeretett személyre emlékeztetnek minket.

Csak egy aprócska jel kell!

A férfiak gyakran azt mondják a Valentin-napról, hogy mesterségesen kitalált ünnep, amit a virágkereskedők hoztak be a köztudatba, mert ezzel február elején fellendíthetik az üzletet. Ha párunk ezt így gondolja, nem érdemes vitatkoznunk ezen, inkább mondjuk azt mosolyogva: akkor én nem virágot kérek, csak egy ölelést. Már sokkal-sokkal Valentin-nap előtt sugallhatjuk neki, hogy nem valami kötelességszerűen megvásárolt ajándékra vágyunk, csak egy váratlan esti programra: sétára a hóesésben, titokban megszervezett mozira, vacsorára egy közeli kisvendéglőben… bármilyen apró figyelmességre, aminek az az üzenete, hogy szeretetünk, szerelmünk fontos a számára.

Adni se felejtsünk el

És ha már itt tartunk, ne feledjük, hogy adni ugyanolyan jó, mint kapni. Miért ne szervezhetnénk mi magunk egy olyan estét, ami csak kettőnkről szól? A gyerekek nem szeretik a halat, de neki az a kedvence? Akkor Bálint napján legyen halvacsora – csak neki, mert ez az ő estéje. Nem látványos ajándékokkal kell az összetartozást kifejezni, hanem kis, szeretetteli gesztusokkal; ráadásul így őt sem hozzuk zavarba, ha elfeledkezett volna a Valentin-napról. És ha fontos neki az örömünk, a vacsora végére biztosan kitalálja majd, mivel viszonozhatná a kedvességünket, mivel mutathatná meg, hogy ő is figyel ránk. A legtöbb férfi zavarba jön, ha elfeledkezik arról, hogy meg kellett volna lepnie minket valamivel, és kapva kap az alkalmon, ha ilyenkor kiutat kínálunk neki a kellemetlen helyzetből. Elég, ha megkérdezzük: „Ne menjünk el valahová ma este? Olyan rég volt már rajtam az a szép zöld ruhám.”

Ne csak egy nap legyen

A Valentin-nap nem azért fontos, mert ezen az egy estén letudhatunk mindent, ami a szerelemmel kapcsolatos. Sokkal inkább azért, mert egy ilyen alkalommal felmérhetjük magunkban, mennyire szeretnénk örömöt okozni párunknak, és mennyire várjuk tőle ugyanezt? Valentin napján rájöhetünk, sikerül-e még az együtt töltött évek után olyan alkalmat varázsolni az életünkbe, ami a meghitt együttlétről szól? És ha úgy látjuk, hogy sikerül, akkor már csak némi energiát kell fordítanunk arra, hogy ezt olyan napokon is megismételjük, amikor a naptár nem február tizennegyedikét mutatja.

Honnan ered a Valentin-nap?

Bár ilyenkor gyakori, hogy az egymást szerető emberek, sokszor családtagok, közeli jó barátok is meglepik egymást egy-egy aprócska, szívet melengető ajándékkal, a Valentin-nap igazából mégiscsak a szerelmesek ünnepe, akik romantikus, gyertyafényes vacsorával, virágcsokrokkal, csokoládéval és üdvözlőkártyákkal köszöntik egymást. De honnan is ered mindez? A legenda szerint Krisztus után 270 körül élt egy Valentin nevű római pap volt, aki titokban párokat adott össze, ellenszegülve ezzel Claudius császár törvényének, amely átmenetileg megtiltotta a házasságkötéseket. Valentint ezért bebörtönözték, s a tömlöcben barátságot kötött a börtönőr lányával. A legenda szerint imájával gyógyította meg a beteg lányt, és kivégzésének napján üzenetet írt neki, amit így írt alá: „A Te Valentinod”.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink