A nyári forróságban nehéz ellenállni a csábító fagylaltoknak, a hűsítő, de magas cukortartalmú koktéloknak. Érdemes a hőségben más, egészségesebb nassolnivalók után nézni! Összegyűjtöttünk néhány igazán „diétabarát” snacket, hogy megfékezd a vércukorszint ingadozását és a sóvárgás kialakulását a főétkezések között.

10 alakbarát nyári snack

1. Hűtött áfonya

Egy csésze ezekből az élénk színű bogyókból mindössze 84 kalóriát tartalmaz, gazdag rostban, C- és K-vitaminban és antocianinokban. Az utóbbiak erős antioxidánsok, védik az ereket az oxidáció káros hatásaitól, gyulladáscsökkentő hatásúak. Az áfonya ráadásul gazdag olyan vegyületekben, amelyek megakadályozzák a baktériumok megtapadását a húgyhólyagon, védelmet biztosítva a nyáron gyakori húgyúti fertőzésekkel szemben. A lehűtött gyümölcs vagy a mirelit változat kicsit felengedve az egyik legfinomabb nyári snack.

2. Avokádókrémes pirítós

Két szelet teljes kiőrlésű toastkenyérből készült pirítós 2 evőkanál avokádókrémmel: gyors, egyszerű uzsonna. Az avokádó kiváló forrása az egészséges zsiradékoknak, gazdag káliumban, így pozitívan hat a vérkeringésre, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

3. Mandula

Gazdag fehérjeforrás, értékes aminosavakat, rostokat, B1-, B2-, B6- és E-vitamint, káliumot, magnéziumot, foszfort, vasat és cinket tartalmaz. Kedvezően befolyásolja a vér koleszterinszintjét, segít megelőzni az inzulinérzékenységet. Serkenti a tüdő és az egész légzőszervrendszer működését. Ha fogyni szeretnél, naponta max. 10-15 g bőven elegendő belőle.

Így készül a mandulás-málnás sajttorta!

 

4. Fagyasztott szőlő

Tégy lila szőlőszemeket egy zacskóba, és fagyaszd le. Egészséges, üdítő nyári snack, igazi csemege a forró napokon, és egy csésze alig 62 kalóriát tartalmaz. Amellett, hogy alacsony a kalóriatartalma, gazdag K-vitaminban és rézben. Lila színét az antocián nevű antioxidáns flavonoidnak köszönheti. A flavonoidok létfontosságú anyagok, mivel megvédik a C-vitamint a megsemmisüléstől, és segítik a véráramba szállított tápanyagok eljutását a sejtekhez, ezenkívül erősítik és rugalmassá teszik az érfalat, így gátolva az érelmeszesedés kialakulását. Az antocián egyúttal erős antioxidáns is, segíti a szervezetet a káros UV-sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezésben.

5. Cseresznye

Egy csésze pirosló gyümölcs elfogyasztásával sok C-vitamint, káliumot és rostot viszel be a szervezetébe, és mindössze 90 kalóriát. Csakúgy, mint az áfonya, a cseresznye is gazdag forrása az antocianinoknak, amelyek enyhítik a gyulladást, és csökkentik a triglicerid és a koleszterin szintjét.

Próbáld ki a bögrés cseresznyés sütit!

 

6. Jeges kapucsínó

A kapucsínó nemcsak cukrosan és zsíros tejből készített tejhabbal finom. Próbáld ki a jeges változatát, fahéjjal édesítve, sovány tejjel (de megkóstolhatod a rizstejes változatot is). Ez a finomság kb. 90 kalóriát tartalmaz, kalciumban és fehérjében is gazdag.

7. Málna dióval

A szezon egyik legfinomabb gyümölcsét, a málnát dióval elkeverve is fogyaszthatod. Ez a kombináció fogyókúrában, diétában is megengedett. A málnának magas a rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma, a dió gazdag fitonutriensekben, azaz jótékony hatású vegyületekben.

8. Kemény tojás

A délutáni éhséget remekül csillapítja a hideg főtt tojás. Egy tojás mindössze 70 kalóriát tartalmaz, plusz rengeteg B- és D-vitamint, ásványi anyagot. Egészséges zsírokban és jó minőségű fehérjében gazdag, fokozza a jóllakottságérzetet.

9. Natúr joghurt és málna

Keverj ½ csésze natúr joghurtba egy marék málnát, és máris kész egy minden szempontból kielégítő snack. A joghurt gazdag fehérjeforrás, a málna bővelkedik rostokban és vitaminokban, ásványi anyagokban.

Nyári kedvenc: Joghurtos süti őszibarackkal

 

10. Görögdinnye

A leghűsítőbb nyári snack. Kilencven százalékban vízből áll, így remekül méregtelenít. Alacsony a kalória-, zsír- és szénhidráttartalma, ezért kitűnő alapanyaga lehet különböző diétáknak. E mellett nagyon laktató, és tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat. A paradicsomhoz hasonlóan megtalálható benne a likopin nevű antioxidáns, ami megköti a káros szabad gyököket, védve a ráktól és a különböző szív- és érrendszeri betegségektől. Próbáld ki a görögdinnyéből készült limondét!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?
Őszi ízorgia: saláták, amikbe beleszeretsz
Az ősz a színek, ízek és vitaminok időszaka. Ha szeretnél változatos, tápláló és könnyen elkészíthető salátákat az asztalodra, ezek a receptek tökéletesek: lédús sült paradicsom, fűszeres édesburgonya, ropogós céklacsipsz, grillezett ananász – mindez egy tálban, hogy a hűvösebb napokon is tele legyél energiával és vitaminnal.
5 magyar étel, amit soha ne egyél vacsorára, ha diétázol
Ha fogyni szeretnél, nem mindegy, mi kerül a tányérodra este. Vannak magyar ételek, amelyek bármilyen finomak is, vacsorára igazi kalóriacsapdát jelentenek. Mutatom az 5 legrosszabbat, amit jobb, ha elkerülsz, ha tényleg látni szeretnéd az eredményt a diétádban.
Érzékeny bőr nyáron: így ápold biztonságosan
A nyár a szabadságról, a napsütésről és a könnyedségről szól – de a bőrünk számára ez az időszak gyakran komoly kihívást jelent.
Borok, ízek, élmények: jön a Budapest Borfesztivál
Idén szeptemberben ismét poharainkat emeljük Magyarország legelőkelőbb borfesztiválján. A Budapest Borfesztivál négy napon át, szeptember 11. és 14. között a Budavári Palota történelmi falai között kínál felejthetetlen élményt a bor, a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek.