A nyári forróságban nehéz ellenállni a csábító fagylaltoknak, a hűsítő, de magas cukortartalmú koktéloknak. Érdemes a hőségben más, egészségesebb nassolnivalók után nézni! Összegyűjtöttünk néhány igazán „diétabarát” snacket, hogy megfékezd a vércukorszint ingadozását és a sóvárgás kialakulását a főétkezések között.

10 alakbarát nyári snack

1. Hűtött áfonya

Egy csésze ezekből az élénk színű bogyókból mindössze 84 kalóriát tartalmaz, gazdag rostban, C- és K-vitaminban és antocianinokban. Az utóbbiak erős antioxidánsok, védik az ereket az oxidáció káros hatásaitól, gyulladáscsökkentő hatásúak. Az áfonya ráadásul gazdag olyan vegyületekben, amelyek megakadályozzák a baktériumok megtapadását a húgyhólyagon, védelmet biztosítva a nyáron gyakori húgyúti fertőzésekkel szemben. A lehűtött gyümölcs vagy a mirelit változat kicsit felengedve az egyik legfinomabb nyári snack.

2. Avokádókrémes pirítós

Két szelet teljes kiőrlésű toastkenyérből készült pirítós 2 evőkanál avokádókrémmel: gyors, egyszerű uzsonna. Az avokádó kiváló forrása az egészséges zsiradékoknak, gazdag káliumban, így pozitívan hat a vérkeringésre, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

3. Mandula

Gazdag fehérjeforrás, értékes aminosavakat, rostokat, B1-, B2-, B6- és E-vitamint, káliumot, magnéziumot, foszfort, vasat és cinket tartalmaz. Kedvezően befolyásolja a vér koleszterinszintjét, segít megelőzni az inzulinérzékenységet. Serkenti a tüdő és az egész légzőszervrendszer működését. Ha fogyni szeretnél, naponta max. 10-15 g bőven elegendő belőle.

Így készül a mandulás-málnás sajttorta!

 

4. Fagyasztott szőlő

Tégy lila szőlőszemeket egy zacskóba, és fagyaszd le. Egészséges, üdítő nyári snack, igazi csemege a forró napokon, és egy csésze alig 62 kalóriát tartalmaz. Amellett, hogy alacsony a kalóriatartalma, gazdag K-vitaminban és rézben. Lila színét az antocián nevű antioxidáns flavonoidnak köszönheti. A flavonoidok létfontosságú anyagok, mivel megvédik a C-vitamint a megsemmisüléstől, és segítik a véráramba szállított tápanyagok eljutását a sejtekhez, ezenkívül erősítik és rugalmassá teszik az érfalat, így gátolva az érelmeszesedés kialakulását. Az antocián egyúttal erős antioxidáns is, segíti a szervezetet a káros UV-sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezésben.

5. Cseresznye

Egy csésze pirosló gyümölcs elfogyasztásával sok C-vitamint, káliumot és rostot viszel be a szervezetébe, és mindössze 90 kalóriát. Csakúgy, mint az áfonya, a cseresznye is gazdag forrása az antocianinoknak, amelyek enyhítik a gyulladást, és csökkentik a triglicerid és a koleszterin szintjét.

Próbáld ki a bögrés cseresznyés sütit!

 

6. Jeges kapucsínó

A kapucsínó nemcsak cukrosan és zsíros tejből készített tejhabbal finom. Próbáld ki a jeges változatát, fahéjjal édesítve, sovány tejjel (de megkóstolhatod a rizstejes változatot is). Ez a finomság kb. 90 kalóriát tartalmaz, kalciumban és fehérjében is gazdag.

7. Málna dióval

A szezon egyik legfinomabb gyümölcsét, a málnát dióval elkeverve is fogyaszthatod. Ez a kombináció fogyókúrában, diétában is megengedett. A málnának magas a rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma, a dió gazdag fitonutriensekben, azaz jótékony hatású vegyületekben.

8. Kemény tojás

A délutáni éhséget remekül csillapítja a hideg főtt tojás. Egy tojás mindössze 70 kalóriát tartalmaz, plusz rengeteg B- és D-vitamint, ásványi anyagot. Egészséges zsírokban és jó minőségű fehérjében gazdag, fokozza a jóllakottságérzetet.

9. Natúr joghurt és málna

Keverj ½ csésze natúr joghurtba egy marék málnát, és máris kész egy minden szempontból kielégítő snack. A joghurt gazdag fehérjeforrás, a málna bővelkedik rostokban és vitaminokban, ásványi anyagokban.

Nyári kedvenc: Joghurtos süti őszibarackkal

 

10. Görögdinnye

A leghűsítőbb nyári snack. Kilencven százalékban vízből áll, így remekül méregtelenít. Alacsony a kalória-, zsír- és szénhidráttartalma, ezért kitűnő alapanyaga lehet különböző diétáknak. E mellett nagyon laktató, és tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat. A paradicsomhoz hasonlóan megtalálható benne a likopin nevű antioxidáns, ami megköti a káros szabad gyököket, védve a ráktól és a különböző szív- és érrendszeri betegségektől. Próbáld ki a görögdinnyéből készült limondét!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ez a legjobb őszi vacsora, ha le akarsz dobni pár kilót
A francia hagymalevesek ízvilágát varázsolhatod az asztalra ezzel a recepttel. Olcsó, egyszerű és nagyon finom! A fűszeres, krémes mártásban sült cukkinispagetti méltán lehet az ősz egyik legkedveltebb vacsorája nálad is!
Így kerüld el az őszi depressziót, ez a legjobb trükk
Ahogy a nyári napok véget érnek és beköszönt az ősz, szinte törvényszerű, hogy sokkal rosszabb lesz a kedvünk. De miért? És mit tegyünk ellene?
Íme a nagy bőrtípus teszt! Mutatjuk, hogy kell ápolni az arcod
A legtöbben nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy milyen is a bőrtípusunk, így gyakran nem is olyan termékeket használunk, amelyek nekünk valók. Épp ezért érdemes ennek utánajárni!
Mennyei cukormentes csokitorta őszre
Azt hitted, hogy ha fogyókúrázol, a csokoládé szigorúan tilos? Pedig nem, ha étcsokiról van szó! Építsd bele a diétádba, mutatjuk, miért!
Tésztát és pizzát esznek egész nap, mégsem híznak: íme az olasz titok
Az olaszok híresek arról, hogy imádják a konyhájukat, és aki járt már Itáliában, pontosan tudja, hogy miért: finom ízek, minőségi alapanyagok, és az ember csak utólag gondolkodik el azon, vajon ennyi tészta után hogyhogy nincsenek tele az olasz utcák túlsúlyos emberekkel.
Főtt tojás vagy lágy tojás? Melyik az egészségesebb?
A hatékony diéta titka a fehérjében és tápanyagokban dús reggeli, hiszen így egészen délig nem leszel újra éhes, így a délelőtti nassolás kimarad a napi menüből.
Nem mindegy, miből főzöl: lisztválasztó kisokos
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!
Roppanó falatok, kirobbanó ízek: Őszi vitaminsaláták
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.

Ajánlataink