A nyári forróságban nehéz ellenállni a csábító fagylaltoknak, a hűsítő, de magas cukortartalmú koktéloknak. Érdemes a hőségben más, egészségesebb nassolnivalók után nézni! Összegyűjtöttünk néhány igazán „diétabarát” snacket, hogy megfékezd a vércukorszint ingadozását és a sóvárgás kialakulását a főétkezések között.

10 alakbarát nyári snack

1. Hűtött áfonya

Egy csésze ezekből az élénk színű bogyókból mindössze 84 kalóriát tartalmaz, gazdag rostban, C- és K-vitaminban és antocianinokban. Az utóbbiak erős antioxidánsok, védik az ereket az oxidáció káros hatásaitól, gyulladáscsökkentő hatásúak. Az áfonya ráadásul gazdag olyan vegyületekben, amelyek megakadályozzák a baktériumok megtapadását a húgyhólyagon, védelmet biztosítva a nyáron gyakori húgyúti fertőzésekkel szemben. A lehűtött gyümölcs vagy a mirelit változat kicsit felengedve az egyik legfinomabb nyári snack.

2. Avokádókrémes pirítós

Két szelet teljes kiőrlésű toastkenyérből készült pirítós 2 evőkanál avokádókrémmel: gyors, egyszerű uzsonna. Az avokádó kiváló forrása az egészséges zsiradékoknak, gazdag káliumban, így pozitívan hat a vérkeringésre, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

3. Mandula

Gazdag fehérjeforrás, értékes aminosavakat, rostokat, B1-, B2-, B6- és E-vitamint, káliumot, magnéziumot, foszfort, vasat és cinket tartalmaz. Kedvezően befolyásolja a vér koleszterinszintjét, segít megelőzni az inzulinérzékenységet. Serkenti a tüdő és az egész légzőszervrendszer működését. Ha fogyni szeretnél, naponta max. 10-15 g bőven elegendő belőle.

Így készül a mandulás-málnás sajttorta!

 

4. Fagyasztott szőlő

Tégy lila szőlőszemeket egy zacskóba, és fagyaszd le. Egészséges, üdítő nyári snack, igazi csemege a forró napokon, és egy csésze alig 62 kalóriát tartalmaz. Amellett, hogy alacsony a kalóriatartalma, gazdag K-vitaminban és rézben. Lila színét az antocián nevű antioxidáns flavonoidnak köszönheti. A flavonoidok létfontosságú anyagok, mivel megvédik a C-vitamint a megsemmisüléstől, és segítik a véráramba szállított tápanyagok eljutását a sejtekhez, ezenkívül erősítik és rugalmassá teszik az érfalat, így gátolva az érelmeszesedés kialakulását. Az antocián egyúttal erős antioxidáns is, segíti a szervezetet a káros UV-sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezésben.

5. Cseresznye

Egy csésze pirosló gyümölcs elfogyasztásával sok C-vitamint, káliumot és rostot viszel be a szervezetébe, és mindössze 90 kalóriát. Csakúgy, mint az áfonya, a cseresznye is gazdag forrása az antocianinoknak, amelyek enyhítik a gyulladást, és csökkentik a triglicerid és a koleszterin szintjét.

Próbáld ki a bögrés cseresznyés sütit!

 

6. Jeges kapucsínó

A kapucsínó nemcsak cukrosan és zsíros tejből készített tejhabbal finom. Próbáld ki a jeges változatát, fahéjjal édesítve, sovány tejjel (de megkóstolhatod a rizstejes változatot is). Ez a finomság kb. 90 kalóriát tartalmaz, kalciumban és fehérjében is gazdag.

7. Málna dióval

A szezon egyik legfinomabb gyümölcsét, a málnát dióval elkeverve is fogyaszthatod. Ez a kombináció fogyókúrában, diétában is megengedett. A málnának magas a rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma, a dió gazdag fitonutriensekben, azaz jótékony hatású vegyületekben.

8. Kemény tojás

A délutáni éhséget remekül csillapítja a hideg főtt tojás. Egy tojás mindössze 70 kalóriát tartalmaz, plusz rengeteg B- és D-vitamint, ásványi anyagot. Egészséges zsírokban és jó minőségű fehérjében gazdag, fokozza a jóllakottságérzetet.

9. Natúr joghurt és málna

Keverj ½ csésze natúr joghurtba egy marék málnát, és máris kész egy minden szempontból kielégítő snack. A joghurt gazdag fehérjeforrás, a málna bővelkedik rostokban és vitaminokban, ásványi anyagokban.

Nyári kedvenc: Joghurtos süti őszibarackkal

 

10. Görögdinnye

A leghűsítőbb nyári snack. Kilencven százalékban vízből áll, így remekül méregtelenít. Alacsony a kalória-, zsír- és szénhidráttartalma, ezért kitűnő alapanyaga lehet különböző diétáknak. E mellett nagyon laktató, és tartalmazza a szükséges ásványi anyagokat. A paradicsomhoz hasonlóan megtalálható benne a likopin nevű antioxidáns, ami megköti a káros szabad gyököket, védve a ráktól és a különböző szív- és érrendszeri betegségektől. Próbáld ki a görögdinnyéből készült limondét!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink