Sokkal kevesebb elhízott embert találunk a vegetáriánusok körében, akik például nem szenvednek koleszterin problémáktól. A szív és érrendszeri betegségek, a rák a köszvény és a cukorbetegség sem fenyegeti őket. Ráadásul a vegetáriánusok általában más életmódot folytatnak, mellőzik a dohányzást, alkoholfogyasztást, sportolnak, figyelmet fordítanak a nyugodt étkezésre, többet tesznek lelki egészségük megóvásáért. Nem véletlen talán, hogy ezek az emberek sokkal hosszabb ideig is élnek. Ha szeretnéd te is néha kipróbálni, mutatunk néhány egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételt.
Hamis májkrém
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek olaj
- 400 g fehér bab (konzerv)
- só
- frissen őrölt bors
- morzsolt majoránna
ELKÉSZÍTÉS:
A vörös- és a fokhagymát tisztítsuk meg, vágjuk finomra. Forrósítsuk fel az olajat, fonnyasszuk meg rajta a vöröshagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, és kevergetve pirítsuk fél percig. A babot szűrőbe téve öblítsük és csepegtessük le. Adjuk a hagymás alaphoz, majd sózzuk és borsozzuk meg, ízesítsük egy kevés majoránnával. Öntsünk hozzá 100 ml vizet, és forraljuk az egészet néhány percig. Végül botmixerrel törjük az egészet krémesre. Kenyérre kenve tálaljuk.
Elkészítési idő: 20 perc
Egy adag: 150 kcal
Kölessel töltött padlizsántekercs
Hozzávalók (4 személyre):
- 200 g köles
- só
- 2 db padlizsán
- 2-3 ek olaj
- 1 fej lila hagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 200 g natúr görög joghurt vagy tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
ELKÉSZÍTÉS:
A kölest főzzük puhára háromszoros mennyiségű, sós vízben, majd hagyjuk langyosra hűlni. A megmosott padlizsánokat hosszában vágjuk fel vékony szeletekre, és süssük meg azokat az olajon Forgassuk össze a kölest a megtisztított, felaprított lila hagymával és petrezselyemmel. Osszuk el az így kapott tölteléket a padlizsánszeleteken, kissé nyomkodjuk le, majd tekerjük fel mindet. A joghurtot vagy tejfölt keverjük simára egy kevés sóval és a meghámozott, lereszelt fokhagymával. Ezzel meglocsolva tálaljuk a padlizsántekercseket.
Elkészítési idő: 45 perc + hűtés
Egy adag: 375 kcal
Langyos bulgursaláta bébispenóttal
Hozzávalók (4 személyre):
- 200 g bulgur
- só
- 1 ek olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 200 g bébispenót
- ½ db citrom
- 1 csokor újhagyma
- 100 g magkeverék (fenyő-, tök- és napraforgómag)
ELKÉSZÍTÉS:
A bulgurt főzzük puhára kétszeres mennyiségű sós vízben. Azután húzzuk le a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni. Forrósítsuk fel az olívaolajat, és pároljuk rajta üvegesre a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát. Reszeljük rá a meghámozott fokhagymát, majd dobjuk rá a megtisztított spenótleveleket, és kissé fonnyasszuk meg azokat. Forgassuk össze a bulgurt a spenótos keverékkel, a citrom kifacsart levével és a megtisztított, felkarikázott újhagymával. A magkeverékkel megszórva tálaljuk a salátát.
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 375 kcal
Tipp!
Vásároljunk egyszerű recepteket tartalmazó vegetáriánus szakácskönyvet. Meg fogjuk látni, nem is olyan bonyolult, csak a kezdet nehéz, hogy egy kicsit átalakítsuk étkezési szokásainkat.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Itt a tél legfinomabb diétás sütije: 10 perces máktorta
- Diétás répatorta: liszt és cukor nélkül is isteni
- Felejtsd el a sültkrumplit: itt a diétás cukkiniropogós