A túlzásba vitt cukorfogyasztás egészségre gyakorolt negatív hatása ma már mindenki számára ismert. Gondolkodtál már rajta, hogy teljesen megvond magadtól? Milyen lenne néhány nap cukor nélkül? Próbáld ki! Segítünk!

3 nap cukor nélkül: ez az étrend segít

A napi étkezések során akarva-akaratlanul rengeteg cukrot viszünk be szervezetünkbe. A csoki, a sütemények, a teába, kávéba tett kockacukor mellett, az egészségesnek hitt ételekben is töménytelen mennyiségű cukor található. Nem is gondolnád, de a cukorfogyasztás drasztikus csökkentésével, illetve teljes elhagyásával, sokat tehetsz egészséged érdekében.

Persze az első időszakban elvonási tünetekkel is számolnod kell – álmatlanság, hangulat-ingadozás, fejfájás, depresszió – de ezeket gyorsan elfelejted majd, annyit nyerhetsz a diétával. De mik is ezek a pozitív változások?

  • Szebb lesz a bőröd, kisimul az arcod, eltűnnek a pattanások, hiszen az egyik legnagyobb gyulladást okozó élelmiszer a cukor.
  • Megszűnik az állandó éhségérzeted
  • A szív- és érrendszer egészségét megóvhatod, hiszen a cukor tartósan megemeli az inzulinszintet, így a pulzusszámod, a vérnyomásod, és a koleszterinszinted is megemelkedik.
  • A cukor elhagyásával a vércukorszinted is nagy valószínűséggel helyreáll.
  • Hosszútávon jobb lesz a hangulatod, a kedved, a közérzeted.
  • A cukor kortizolt termel, ami megakadályozza az alvást. Amint kiiktatod az étrendedből, sokkal figyelmesebb, éberebb leszel, helyreáll a bioritmusod, javul a memóriád.
  • Nem utolsó szempont, hogy a súlyod is csökkenni fog.

Tippek, hogy kibírd a kezdeti elvonási tüneteket.

  1. Egyél minél több friss gyümölcsöt, zöldséget, kerüld a kész/félkész ételeket.
  2. Fogyassz cukormentes édességeket, süteményeket, ma már nem kell nélkülöznöd az édes ízeket sem, hisz kínálat akad bőven.
  3. Mozogj minél többet!
  4. Igyál! A folyadékfogyasztás is megkönnyíti a leszokást.

1. nap

Reggeli: egy csésze zabpehely magvakkal, mandulával és bogyós gyümölcsökkel, vagy rántotta három tojásból. Kenyeret vagy zsömlét csak abban az esetben majszolj hozzá, ha biztos vagy abban, hogy csökkentett szénhidráttartalmú a pékáru – ebbe a kategóriába beleférnek a Norbi lisztből készült termékek.

Tízórai és uzsonna: egy csésze mag

Ebéd: párolt csirkemell párolt sütőtökkel, sárga- és fehérrépával, paszternákkal, céklával és babbal, mandulával megszórva.

Vacsora: Párolt hal párolt zöldbabbal, vagy wokban sült hal és gomba brokkolival.

2. nap

Reggeli: egy csésze zabpehely magvakkal, mandulával és bogyós gyümölcsökkel, vagy spenótos rántotta három tojásból.

Tízórai és uzsonna: egy csésze mag

Ebéd: natúr csirkemell zöldkörettel: cukkini piros és sárga színű paprikával, citromos-kakukkfüves öntettel, vagy káposztasaláta fehér- és lilakáposztából, sárgarépából, citromleves-olívaolajos, petrezselymes öntettel.

Vacsora: zöldséges egytálétel, bableves és párolt zöldségek, vagy roston sült halszelet roston sült fehérrépával és kelbimbóval.

3. nap

Reggeli: egy csésze zabpehely magvakkal, mandulával és bogyós gyümölcsökkel, vagy rántotta három tojásból, retekből, párolt káposztából és dióból készült salátával.

Tízórai és uzsonna: egy csésze mag vagy cukormentes Update puding.

Ebéd: serpenyőben sült csirkecomb citrommal, zsályával és rozmaringgal ízesítve, vagy sütőben sült csirke olajbogyóval, kakukkfűvel és hagymával. Hozzá pedig karfiolköret.

Vacsora: zöldségleves hagymával, fokhagymával, zellerrel, sárgarépával, gombával, babérlevéllel és kakukkfűvel, vagy penne bazsalikomos-gombás paradicsommártással.

Italok

jeges tea, ital, jég

Jeges tea hátzilag
Fotó: Shutterstock

Minden, amit megiszol, cukormentes legyen. Remek méregtelenítő italt készíthetsz például, ha félbevágsz néhány szem áfonyát és epret, és gerezdekre szedsz néhány narancsot és grapefruitot. A gyümölcsöket apróra vágott mentával és rozmaringgal tedd egy nagy kancsó ásványvízbe, és rendszeresen kortyolgass belőle. Kiváló ital a zöld vagy gyógytea is, természetesen cukor nélkül. Napi három csésze az ideális mennyiség. Napi egy csésze hosszú kávét is megihatsz, de ebben se legyen cukor. A méregtelenítő kúra után, ha édességre vágysz, már elfogyaszthatsz pár szem aszalt gyümölcsöt.

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink