Karfiolfasírt
Körettel, például párolt rizzsel önálló fogás lehet. De kerti parikon is bevetheted, imádják mártogatni az éhes vendégek!
Így készítsd:
A rózsáira szedett karfiolt sós vízben néhány perc alatt főzd félkészre. Szűrd le, turmixold össze, de ne simára, maradjon enyhén darabos a karfiol. Üss a morzsalékra 1 tojást, adj hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy jó legyen az állaga, mehet be 1 tk. mustár, só, bors és finomra vágott petrezselyem. Formázz pogácsákat a masszából, süsd ki olajon. Fokhagymás tejföllel isteni! Hasonlóan finom a cukkinifasírt is. Ismered?
Karfiol curry
Lenyűgözően újszerű! Nem is gondolnád, hogy ez az ízvilág a karfiolé is lehet! Készítsd el vacsorára és söpörd be a dicséreteket!
Hozzávalók:
1 fej karfiol, 1 vöröshagyma, 1 marék zsenge hüvelyes borsó
1-2 db chili paprika vagy 1 tk. Erős Pista, ½ tk. kurkuma, ½ tk. curry, 3 cikk fokhagyma, 3 cm friss gyömbér reszelve, 1 konzerves kókusztej, 1 marék friss korianderlevél, olaj, só, bors
Így készül:
Kevés olajon pirítsd le a finomra vágott hagymát, add hozzá a reszelt gyömbért, illetve a zúzott fokhagymát és forgasd bele a kisebb rózsákra szedett karfiolt, majd a fűszereket. Ízlés szerint sózd. Kevés vizet hozzáadva, fedő alatt párold, majd add hozzá a kókusztejet, s ha újra felforrt, mehet bele a cukorborsó és már kész is! Friss korianderlevelekkel, főtt rizzsel tálald.
Tipp: Használj hozzá Update1 rizsszemtésztát, úgy szinte ki is zárod a szénhidrátot ebből a szuper fogásból!
Egyben sült provance-i karfiol
A szépen tálalt ebéd ékköve lehet ez a köret, mely azonnal magára vonja a figyelmet az asztal közepén. Csodálatosan illatos, naná! A zöldfűszer és a fokhagyma megteszi a hatását! Próbálj minél kisebb fejű karfiolokat vásárolni. Ha nagy a család, akár 4-et is vehetsz.
Így készítsd:
Jó nagy fazékban forralj sós vizet, de csak akkor tedd bele az egészben hagyott karfiolt, amikor már lobog a víz. Míg fő a karfiol (max. 10 perc), dobd össze a provance-i fűszerolajat. Forrósíts fel kb. 1/2 dl olívát, dobj rá 5 cikk fokhagymát szeletekre vágva, 1 percig pirítsd, majd forgass bele 1 marék finomra vágott vegyes zöldfűszert (kakukkfű, rozmaring, majoránna, vagy ami akad) és 1/2 tk. sót. A félig főtt karfiolt szűrd le, tedd tepsibe, locsold be a fűszerolajjal. Már mehet is az előmelegített sütőbe, 10-15 perc és csodálatos aranyszínűre sül.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Zabpelyhes brokkolifasírt
- Csokis cukkinisüti
- Fogyókúra szuperlevesekkel + 3 könnyű recept
- Currys karfiol csicseriborsókrémmel