A hideg téli hónapokban sokszor vágyunk valami melengetőre, ami nemcsak finom, de laktató is. Ilyenkor hajlamosak vagyunk nehezebb, zsírosabb ételekhez nyúlni, ami diéta mellett igazi kihívást jelenthet. De mi lenne, ha olyan leves kerülne a tányérodra, amely egyszerre melegít át, tölt fel energiával, és közben a diétádat is támogatja? Ebben a cikkben három olyan tápláló levest mutatunk be, amelyek tele vannak rostokban gazdag alapanyagokkal, például babbal és csicseriborsóval. Ezek az összetevők nemcsak hosszan tartó teltségérzetet biztosítanak, de segítenek stabilan tartani a vércukorszintet is, így elkerülheted az ingadozó éhségrohamokat. Ráadásul tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyekre különösen nagy szüksége van a szervezetnek a téli időszakban.
Füstölt szalonnás kelkáposztaleves csicseriborsóval
Leves hozzávalók (4 személyre):
- 1 ek sertészsír
- 200 g húsos füstölt szalonna
- 1 púpozott ek édes-nemes paprika
- 400 g burgonya
- 250 g sárgarépa
- 2 közepes fej vöröshagyma
- só
- bors
- 400 g kelkáposzta
- 250 g csicseriborsó (konzerv)
- petrezselyemzöld
ELKÉSZÍTÉS:
- A leves elkészítéséhez olvasszuk fel egy nagy lábasban a sertészsírt, és kezdjük el sütni rajta a felkockázott szalonnát. Amikor kioldódott a zsírja, húzzuk le a tűzről, és szórjuk meg a fűszerpaprikával. Alaposan keverjük el, majd tegyük vissza a tűzre.
2. Adjuk hozzá a megtisztított, felkockázott burgonyát, a felkarikázott sárgarépát. Kevergetve pirítsuk át a zöldségeket, majd szórjuk rájuk a meghámozott, felaprított hagymát, és pirítsuk össze velük. Öntsük fel 1-1,2 l vízzel vagy zöldségleves-alaplével, sózzuk, borsozzuk meg, forraljuk fel, és gyöngyöztetve főzzük addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
3. Közben a kelkáposztát tisztítsuk meg, csíkozzuk fel, adjuk a leveshez a leöblített, lecsepegtetett csicseriborsóval együtt, és főzzük addig, amíg roppanósra nem puhul. Ha szükséges, ismét sózzuk, borsozzuk meg a levest, majd szedjük ki tányérokba, és díszítsük a lecsipkedett petrezselyemlevelekkel.
Palócleves húsgombóccal
Leves hozzávalók (4 személyre):
- 1 ek sertészsír
- 100 g húsos szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 1 púpozott ek édes-nemes paprika
- 500 g sárga hüvelyű zöldbab (mirelit)
- 1 db erős zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- só
- bors
- 150 g tejföl
- 1 ek liszt
- 1-2 ek citromlé
A húsgombóchoz:
- 400 g darált sertéshús
- 1 nagy szelet kenyér a héja nélkül
- 50 ml tej
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 1 ek olaj
- petrezselyemzöld
ELKÉSZÍTÉS:
1. A húsgombóchoz tegyük keverőtálba a darált húst. A kenyeret egy kis időre áztassuk a tejbe, majd alaposan nyomkodjuk ki, és adjuk a húshoz. Reszeljük a tálba a meghámozott fokhagymát, ízesítsük sóval és borssal a masszát, majd formázzunk belőle 16 db gombócot. Az olajat serpenyőben hevítsük fel, pirítsuk körbe rajta a gombócokat, majd tegyük félre, ne süssük át őket teljesen.
2. A leveshez lábasban olvasszuk fel a sertészsírt, és kezdjük el sütni rajta a felkockázott szalonnát. Adjuk hozzá a meghámozott, felaprított vörös- és fokhagymát, és pároljuk üvegesre. Húzzuk le a tűzről, szórjuk meg a fűszerpaprikával, alaposan keverjük el, majd tegyük vissza a tűzre.
3. Adjuk hozzá a zöldbabot, a felkarikázott paprikát és a meghámozott, felkockázott paradicsomot. Öntsük fel 1 l vízzel, sózzuk, borsozzuk meg, forraljuk fel, aztán vegyük lejjebb a lángot, ültessük a levesbe az elősütött húsgombócokat, és főzzük készre az ételt 30-35 perc alatt. Szűrőkanállal vegyük ki a kész húsgombócokat.
4. A habaráshoz keverjük simára a tejfölt a liszttel és egy kevés levessel. Csorgassuk a lábasba, óvatosan kevergetve forraljunk egyet rajta, végül adjuk hozzá a citromlét is. Szedjük ki tányérokba, tálaljuk a húsgombócokkal, a tetejét pedig szórjuk meg aprított petrezselyemzölddel.
Babgulyás paradicsomosan, snidlinges csipetkével
Hozzávalók (4 személyre):
- 400 g tarkabab
- 1 ek olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek édes-nemes paprika
- 300 g marhacomb
- 300 g kolbász
- 1 db erős zöldpaprika
- 1 db paprika
- 150 g zellergumó
- 300 g paradicsompüré
- 2 db babérlevél
- só
- bors
- őrölt kömény
A csipetkéhez:
- 2 db tojás
- só
- 1 nagy csokor snidling
- 200-220 g liszt
ELKÉSZÍTÉS:
1. Éjszakára áztassuk bő, hideg vízbe az átmosott babot. Másnap szűrjük le, öblítsük át.
2. Egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat, és pároljuk üvegesre rajta a meghámozott, felaprított vörös- és fokhagymát. Húzzuk le a tűzről, szórjuk meg a fűszerpaprikával, jól keverjük el, majd tegyük vissza a tűzre.
3. A marhacombot kockázzuk, a kolbászt karikázzuk fel. Szórjuk mindkettőt a lábasba, és kevergetve pirítsuk addig, amíg a marhahús ki nem fehéredik. Ekkor adjuk hozzá a kétféle felaprított paprikát, a meghámozott, kettévágott zellert, a paradicsompürét, a babérlevelet, és öntsük fel 1-1,2 l vízzel vagy marhahúsleves-alaplével. Ízesítsük sóval, borssal, őrölt köménnyel, forraljuk fel, és adjuk hozzá a babot. Közepes lángon, gyöngyöztetve főzzük addig, amíg a marhahús teljesen meg nem puhul. Közben szükség esetén pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Végül távolítsuk el a levesből a zellerdarabokat és a babérleveleket.
4. A csipetkéhez a tojásokat keverjük ki egy kevés sóval és a finomra aprított snidlinggel. Fokozatosan adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz. Az így kapott keményebb tésztát csipkedjük kis darabokra, és főzzük ki egy kevés vízben. Ezzel tálaljuk a levest.
Ez is érdekelhet:
- Karfiol, a fogyni vágyók kedvence: 3 alakkímélő recept
- Zabpelyhes brokkolifasírt
- Csokis cukkinisüti
- Fogyókúra szuperlevesekkel + 3 könnyű recept
- Currys karfiol csicseriborsókrémmel