Török szőlőleves hidegen
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 db szőlőlevél
- fahéj
- szegfűszeg
- 30 dkg szőlő
- 1 dl tejföl
- 3 dl tejszín
- 5 dkg rizsliszt
- 1/2 teáskanál méz
- 2 dl must
- csipet só
- mandulaforgács
Elkészítés: A jól megmosott szőlőleveleket csíkokra vágjuk. 1 liter vizet öntünk egy fazékba, beleteszünk egy csipetnyi sót, fahéjat, szegfűszeget. Ha forr, beletesszük a leveleket, majd 4-5 percnyi főzés után hozzáadjuk a megmosott szőlőszemeket. A tejfölt egy tálban összekeverjük a tejszínnel, majd a rizsliszttel, és kevés vízzel simára keverjük. Ezzel a forrásban lévő levest besűrítjük, alaposan kevergetve. A végén kevés mézzel édesítjük, majd ráöntjük a mustot. További 2-3 percig forraljuk, majd jól kihűtjük. Pirított mandulaforgáccsal tálaljuk.
Szőlős-currys rizssaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg barna rizs
- 1 fej lila hagyma
- 40 dkg csirkemell
- 1 nagy fürt szőlő
- 1 kiskanál curry
- 5 dl görög joghurt
- zöldfűszerek (pl. petrezselyem, koriander)
Elkészítés: A barna rizst puhára főzzük, előírás szerint. A csirkemellet grillezzük, majd, ha kihűlt, kis falatokra vágjuk, és egy salátatál aljába tesszük. Hozzáadjuk a rizst és a nagyon apróra vágott lila hagymát. Sózzuk, borsozzuk, és meghintjük a curryvel. Alaposan összekeverjük, és beleszórjuk a szőlőszemeket. Végül hozzáadjuk a hideg joghurtot is. A tetejére jönnek a zöldfűszerek.
Mustos karaj
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 szelet rövidkaraj
- 2 fürt piros szőlő
- 2 dl must vagy szőlőlé
- 1 dl olaj
- grillfűszerkeverék
Elkészítés: A hússzeleteket kissé kiklopfoljuk, megfűszerezzük. Kevés olajon elősütjük. Felöntjük a musttal, és lassú tűzön rövid ideig pároljuk. Az utolsó percekben leszemezett, megmosott szőlőszemeket adunk hozzá, és együtt készre pároljuk. Köretként barna rizst adhatunk hozzá vagy rizssalátát.
Mustban pácolt kacsacomb hagymás szőlővel
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 kacsacomb
- 2 dl must (vagy szőlőlé)
- 1 kávéskanál szárított majoránna
- 60 dkg apróbb burgonya
- 10 gerezd fokhagyma
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 4 szál újhagyma
- 10 dkg libazsír
- 1 teáskanál méz
- 20 szem szőlő
Elkészítés: A kacsacombokat musttal leöntjük, és egy napig hűtőben pácoljuk. Felhasználás előtt letörölgetjük, sózzuk, majoránnával megszórjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A vöröshagymát és az újhagymát felkarikázzuk, beletesszük egy tepsibe, majd ráhelyezzük a combokat. Mellé tesszük a fokhagymát, megszórjuk a borssal, és ráöntjük az olvasztott zsírt. Aláöntünk 1 dl mustot, egy pici vizet, és a sütőben nagyon lassan, puhulásig sütjük.
Szilvaleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg érett szilva
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- néhány szem szegfűszeg
- xilit, ízlés szerint
- 1 csipet só
- 1,5 dl főzőtejszín
- 2 evőkanál vaníliás pudingpor
- 1 citromkarika
- citromfűlevelek
Elkészítés: A szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk, és fazékba tesszük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget és a citromkarikát. Miután felforrt, és a gyümölcsök megpuhultak, mehet bele a csipet só és a xilit. A puhára főtt gyümölcsök felét botmixerrel pürésítjük. Közben a vaníliás pudingport csomómentesre keverjük a főzőtejszínnel, majd a leveshez öntjük. Még mintegy 10 percig közepes lángon kevergetjük, hogy enyhén besűrűsödjön. Hagyjuk kihűlni, majd hidegen tálaljuk. Citromfűlevelekkel díszítjük.
Szilvás csirkecomb
Hozzávalók 4 személyre:
- 45 dkg lebőrözött, kicsontozott csirkecomb
- 20 dkg félbevágott, negyedelt szilva
- 10 dkg félbevágott gyöngyhagyma
- 5 dl húsleves
- 2 szelet sovány, csíkokra vágott angolszalonna
- 2 evőkanál szilvalekvár
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- A díszítéshez:
- 2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld
Elkészítés: Egy nagyobb serpenyőben olaj nélkül átpirítjuk a szalonnát, hogy kiolvadjon a zsírja, majd kiszedjük és melegen tartjuk. Ugyanebben a serpenyőben felhevítjük az olajat, és kb. 5 percig, időnként kevergetve megpirítjuk benne a húsokat a hagymával és a fokhagymával. Visszatesszük a szalonnát, hozzáadjuk a szilvát. Hozzákeverjük a cukrot, a szilvaízt, és a húslével felöntve, a forrástól számítva 20 percig kis lángon pároljuk. Ha megpuhult a hús meg a szilva, 4 kanál vízben elkevert étkezési keményítővel néhány percig kevergetve besűrítjük. Az elkészült ételt előmelegített tányéron, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Ez is érdekelhet:
- Helló ősz, helló szőlő! Igazi egészségbomba, aminek most van itt a szezonja
- Szilvával az egészségért: tippek és receptek otthonra
- Sajtos-szőlős csirkesaláta