Oldal kiválasztása
Kalóriabomba, légy vele óvatos – mondja a szőlőről is, a szilváról is szénhidráttal csínján bánó énünk. Viszont olyan finomak, és nagyon sokféle ételhez társíthatók is, különösen húsokhoz, sajtokhoz. Összegyűjtöttünk néhány izgalmas őszi receptet, ahol ez a két gyümölcs fontos mellékszereplő. Kiderül, egyáltalán nem kell lemondanunk erről a két remek gyümölcsről.

6 egészséges recept szilvával, szőlővel

Török szőlőleves hidegen

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 db szőlőlevél
  • 3 g fahéj
  • 3 g szegfűszeg
  • 30 dkg szőlő
  • 1 dl tejföl
  • 3 dl tejszín
  • 5 dkg rizsliszt
  • 3 cl méz
  • 2 dl must
  • csipet só
  • mandulaforgács

Elkészítés: A jól megmosott szőlőleveleket csíkokra vágjuk. 1 liter vizet öntünk egy fazékba, beleteszünk egy csipetnyi sót, fahéjat, szegfűszeget. Ha forr, beletesszük a leveleket, majd 4-5 percnyi főzés után hozzáadjuk a megmosott szőlőszemeket. A tejfölt egy tálban összekeverjük a tejszínnel, majd a rizsliszttel, és kevés vízzel simára keverjük. Ezzel a forrásban lévő levest besűrítjük, alaposan kevergetve. A végén kevés mézzel édesítjük, majd ráöntjük a mustot. További 2-3 percig forraljuk, majd jól kihűtjük. Pirított mandulaforgáccsal tálaljuk.

Török szőlőleves hidegen

Török szőlőleves hidegen
Fotó: Shutterstock

Szőlős-currys rizssaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg barna rizs
  • 1 fej lila hagyma
  • 40 dkg csirkemell
  • 1 nagy fürt szőlő
  • 1 kiskanál curry
  • 5 dl görög joghurt
  • zöldfűszerek (pl. petrezselyem, koriander)

Elkészítés: A barna rizst puhára főzzük, előírás szerint. A csirkemellet grillezzük, majd, ha kihűlt, kis falatokra vágjuk, és egy salátatál aljába tesszük. Hozzáadjuk a rizst és a nagyon apróra vágott lila hagymát. Sózzuk, borsozzuk, és meghintjük a curryvel. Alaposan összekeverjük, és beleszórjuk a szőlőszemeket. Végül hozzáadjuk a hideg joghurtot is. A tetejére jönnek a zöldfűszerek.

Szőlős-currys rizssaláta

Szőlős-currys rizssaláta
Fotó: Shutterstock

Mustos karaj

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 szelet rövidkaraj
  • 2 fürt piros szőlő
  • 2 dl must vagy szőlőlé
  • 1 dl olaj
  • grillfűszerkeverék

Elkészítés: A hússzeleteket kissé kiklopfoljuk, megfűszerezzük. Kevés olajon elősütjük. Felöntjük a musttal, és lassú tűzön rövid ideig pároljuk. Az utolsó percekben leszemezett, megmosott szőlőszemeket adunk hozzá, és együtt készre pároljuk. Köretként barna rizst adhatunk hozzá vagy rizssalátát.

Mustos karaj

Mustos karaj
Fotó: Shutterstock

Mustban pácolt kacsacomb hagymás szőlővel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 kacsacomb
  • 2 dl must (vagy szőlőlé)
  • 1 kávéskanál szárított majoránna
  • 60 dkg apróbb burgonya
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 4 szál újhagyma
  • 10 dkg libazsír
  • 1 teáskanál méz
  • 20 szem szőlő

Elkészítés: A kacsacombokat musttal leöntjük, és egy napig hűtőben pácoljuk. Felhasználás előtt letörölgetjük, sózzuk, majoránnával megszórjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A vöröshagymát és az újhagymát felkarikázzuk, beletesszük egy tepsibe, majd ráhelyezzük a combokat. Mellé tesszük a fokhagymát, megszórjuk a borssal, és ráöntjük az olvasztott zsírt. Aláöntünk 1 dl mustot, egy pici vizet, és a sütőben nagyon lassan, puhulásig sütjük.

Szilvaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg érett szilva
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • néhány szem szegfűszeg
  • xilit, ízlés szerint
  • 1 csipet só
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 2 evőkanál vaníliás pudingpor
  • 1 citromkarika
  • citromfűlevelek

Elkészítés: A szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk, és fazékba tesszük annyi vízzel, hogy épp ellepje.
Hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget és a citromkarikát. Miután felforrt, és a gyümölcsök megpuhultak, mehet bele a csipet só és a xilit. A puhára főtt gyümölcsök felét botmixerrel pürésítjük. Közben a vaníliás pudingport csomómentesre keverjük a főzőtejszínnel, majd a leveshez öntjük. Még mintegy 10 percig közepes lángon kevergetjük, hogy enyhén besűrűsödjön. Hagyjuk kihűlni, majd hidegen tálaljuk. Citromfűlevelekkel díszítjük.

Szilvaleves

Szilvaleves
Fotó: Shutterstock

Szilvás csirkecomb

Hozzávalók 4 személyre:

  • 45 dkg lebőrözött, kicsontozott csirkecomb
  • 20 dkg félbevágott, negyedelt szilva
  • 10 dkg félbevágott gyöngyhagyma
  • 5 dl húsleves
  • 2 szelet sovány, csíkokra vágott angolszalonna
  • 2 evőkanál szilvalekvár
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • A díszítéshez:
  • 2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés: Egy nagyobb serpenyőben olaj nélkül átpirítjuk a szalonnát, hogy kiolvadjon a zsírja, majd kiszedjük és melegen tartjuk. Ugyanebben a serpenyőben felhevítjük az olajat, és kb. 5 percig, időnként kevergetve megpirítjuk benne a húsokat a hagymával és a fokhagymával. Visszatesszük a szalonnát, hozzáadjuk a szilvát. Hozzákeverjük a cukrot, a szilvaízt, és a húslével felöntve, a forrástól számítva 20 percig kis lángon pároljuk. Ha megpuhult a hús meg a szilva, 4 kanál vízben elkevert étkezési keményítővel néhány percig kevergetve besűrítjük. Az elkészült ételt előmelegített tányéron, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Szilvás csirkecomb

Szilvás csirkecomb
Fotó: Shutterstock

Szilvával az egészségért – tippek és receptek otthonra

Befőzés egészségesen

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.