Előfordult már, hogy egy barátnője tanácsára valami őrült diétára fogta magát, amit aztán megbánt, mert a hirtelen leszaladt néhány kiló duplán jött vissza, és nem csak a keserves fogyókúra, de a siralmas végeredmény is szenvedést okozott? Összegyűjtöttük a leghaszontalanabb diétás tanácsokat, ezeket biztosan nem érdemes betartani, már ha egészséges akar maradni.

A 8 legrosszabb tanács diétázóknak

1. A ZSÍRTÓL LESZÜNK KÖVÉREK

Nos, ez attól függ, hogy milyen zsírokról van szó. A chipsek, vastag krémes sütik, az olajban sült ételek valóban növelhetik a koleszterinszintet. De vannak jó zsírok is. Az olajos magvakban, a dióban, avokádóban, a halakban található zsírok védik a szívet, segítenek és támogatják egészségünk megtartását, és ha mértékkel fogyasztjuk őket, nem hízunk tőlük.

2. A NASSOLÁSTÓL LESZÜNK KÖVÉREK

Ha többször eszünk keveset, sokkal jobban kordában tudjuk tartani az étvágyunkat. A jól megválasztott nassok, mint például a joghurt, a diófélék, a zöldségek, a gyümölcsök egész napra biztosítják a szervezet energiaellátását.

3. MINDIG SZÁMOLNI KELL A KALÓRIÁKAT, KÜLÖNBEN KÖVÉREK LESZÜNK

Nem minden kalória egyforma, ez egyértelmű. A bevitt kalóriák minősége, a szervezetre gyakorolt hatása a döntő. A dióféléknek nagyon magas a kalóriatartalmuk, mégis összehasonlíthatatlanul hasznosabbak, mint a csokitorta kalóriái. Az édességek, a sült krumpli nem tartalmaznak igazán hasznos tápanyagokat, ezért nevezzük ezeket üres kalóriának. Nem kell persze örökre lemondani róluk, ritkán, mértékkel élvezhetjük ezeket az ízeket is.

4. A SZÉNHIDRÁTOKTÓL KÖVÉREK LESZÜNK

A zöldségben is van szénhidrát, oké? A közvélemény a szénhidrátokat gyakran a cukrokkal, a kenyérfélékkel és a tésztával azonosítja. Ezeknek a túlzott mértékű fogyasztása valóban vezethet súlygyarapodáshoz, és fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. De nincsen olyan kutatás, amely arra utal, hogy az egészséges szénhidrátok, mint például a teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök, zöldségek, illetve a hüvelyesek negatívan befolyásolják az egészségünket vagy a súlyunkat. Épp ellenkezőleg, számos tanulmány szerint a hasznos szénhidrátokban gazdag étrend, a növényi alapú élelmiszerek fogyasztásával jobb általános egészségi állapotot érhetünk el.

5. A HÉTVÉGI BULIZÁSTÓL KÖVÉREK LESZÜNK

Bizony, ez részben igaz. Sokan hét közben erősen kontrollálják, hogy mit esznek, azért, hogy hétvégén végre a lovak közé dobhassák a gyeplőt. A szakértők szerint óvatosan kell bánni a hétvégi lakomázással. Mert ha a mozgást is ellustálkodjuk, és alkoholból is több gurul le, akkor a hét közben leadott fél-egy kiló azonnal visszajön. A hétvégi étkezésre mindig legyen tervünk. Ha szombat este baráti vacsora van, akkor vasárnap mozogjunk többet, és kompenzáljuk könnyű ételekkel az előző esti elhajlást.

6. CSAK FEHÉRJÉT EGYÜNK, KÜLÖNBEN KÖVÉREK LESZÜNK

A szervezetünknek fehérjékre is, zsírokra is és szénhidrátokra is szüksége van az egészséges fogyás érdekében, ez ma a tudományos álláspont. Ha szinte kizárólag csak fehérjét fogyasztunk, mint az Atkins- vagy a Dukan-diétában, akkor megfosztjuk szervezetünket az értékes rostoktól és antioxidánsoktól. Ez székrekedést, vitaminhiányt, korai öregedést is okozhat.

7. A TILTÓLISTA NÉLKÜL KÖVÉREK LESZÜNK

Egyáltalán nem biztos, hogy csak a mindent vagy semmit üzemmódban érdemes gondolkodni. A középút mindig nagyobb élvezet és hosszabb kitartással kecsegtet. El kell ismernünk, hogy nem lehet pizza, sült krumpli és csokoládétorta egyszerre, mindennap. De a gondos tervezés lehetővé teszi, hogy alkalomadtán élvezzük ezeket az ételeket is. Ha időnként, tudatos döntéssel megengedünk magunknak egy-két szelet pizzát ebédre vagy egy desszertet, az még nem rombol le mindent.

Ezek is érdekelhetnek

Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!

Ajánlataink