Karanténkilókat hozott a bezártság: a koronavírus járvány alatt ötből négy embernek problémát okozott a testsúlya megtartása.

A magyarok több mint 90%-a szedett fel plusz kilókat a korlátozások alatt

Az emberek több mint 90%-a szedett fel plusz kilókat a hónapokig tartó bezártság alatt – derült ki a Turbó Diéta kutatásából. A kevés mozgás és a túl sok szabadidő egyaránt okolható a jelenségért. Az elmúlt hónapok sok szempontból jelentettek nehézséget: a munkahelyek elvesztése és a bevételek csökkenése mellett a távolságtartás, szeretteink, rokonaink hiánya is nehezítette ezt az időszakot. Van azonban még egy szempont, amire nem készültünk fel előre, ám ami pár hét elteltével sokaknál elkezdett gondot okozni.

– Az egyértelmű, jól ismert problémákon túl egy nem is olyan meglepő jelenséget vettünk észre a diétázóinkon: a karanténkilók megjelenését, az extrém kevés mozgás és a több főzőcskézés eredményét. Ahogy teltek a karanténban töltött hetek, úgy fordultak hozzánk egyre többen azzal a problémával, hogy míg korábban tudták tartani a súlyukat, az elmúlt hetekben elindult a súlyuk fölfelé. És míg az anyagi változásokkal és a bezártság alatti pszichés problémákkal viszonylag sok szakértő foglalkozik, a karantén alatt felszedett plusz kilókról eddig kevés szó esett – magyarázza a kutatás alapötletét a cég szakmai vezetője, Handl Tamara. Az egyik legnagyobb hazai diétás márka éppen ezért saját fogyasztói körében felmérést végzett, ami számszerűen is alátámasztotta a szakemberek tapasztalatát.

 

A hízás vezető oka: túl kevés mozgás

A karanténkilókkal foglalkozó kérdőívet kitöltő 743 főnek csupán a 17,6%-a nyilatkozott úgy, hogy nem hízott az otthon töltött hetek alatt, tehát ötből mindösszesen egy embernél nem okozott súlyproblémát ez az időszak. A döntő többség (60,6%) 0-5 kilót szedett fel ez alatt a nagyjából két hónap alatt, 15,5% pedig 5-10 kilóval gyarapodott. Ami igazán sokkoló, hogy a kutatása alapján az emberek 6,3%-a 10 kilónál is többet szedett fel a koronajárvány miatti kényszerleállás idején, ami egészen extrém súlygyarapodásnak tekinthető ilyen rövid idő alatt. Mivel ezek igen jelentős számok, a fogyókúrás márka arra is kíváncsi volt, hogy mi a legfőbb ok, amiért az embereknek a szokottnál nagyobb nehézséget okoz a súlyuk megtartása.

A kutatás eredményei alapján a vezető okok a túl kevés mozgás (24,6%), a rendszeresebbé váló főzés és étkezés (20,9%) és az unalom (19,7%), de sokaknak a családjuk élelmezése (17,8%) vagy a stresszevés okozott nehézséget. Ezekkel az adatokkal összhangban a fogyókúrás piacon komoly élénkülés tapasztalható az elmúlt hetekben. A krízis enyhülésével az emberek egyre inkább szembesülnek a testsúlyukban bekövetkezett változással, ami ráerősít az ilyenkor megfigyelhető nyár eleji diétás időszakra.

 

Elenyésző azok száma, akik elégedettek az alakjukkal

A bikiniszezon beköszönte idén egybe esik a karanténidőszak végével, így az emberek a megszokottnál is nagyobb mértékben fordulnak a fogyókúrás szerekhez, hogy nyárra leadhassák a most felszedett kilókat. A felmérés szerint az emberek 72,2%-a tervezi, hogy minél előbb nekiáll diétázni, 19,9 %-uk már fogyókúrázik is, majdnem 5% pedig a következő hetekre tervezi a diéta kezdését. Azoknak a száma elenyésző (3,1%), akik meg vannak elégedve az alakjukkal.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.

Ajánlataink