Egy másik, szintén sokat emlegetett ok az érzelmi állapottal köti össze a sóvárgást. E szerint az elmélet szerint vannak olyan élelmiszercsoportok, amelyek iránti vágy megmutatja, hogy az adott pillanatban milyen érzelmi állapotban van az ember. Ha ropogósra vágyik, az a stressz vagy frusztráció jele lehet, a krémes ételek féltékenységről, zavartságról árulkodnak, a szénhidrátban gazdag ételek utáni vágyakozás stresszel, feszültséggel, félelemmel társítható, míg csokoládéra áhítozni magányosságra utal, a fűszeres ételekről álmodozók pedig egy kis izgalomra vágynak.
MIRE VÁGYSZ?
1. Édességre
Az ok többnyire az, hogy az étrend túl sok egyszerű szénhidrátot tartalmaz, amelyek ugyan gyorsan csillapítják az éhséget, feltöltve a testet (rövid távra) energiával, de a gyorsan zuhanó vércukorszint megint csak sóvárgást eredményez. Ha ilyenkor újra süteményt, cukorkát vagy más finomított édességet fogyasztasz, csak tovább rontasz a helyzeten. Törekedj a vércukorszint egyensúlyban tartására, és ha rágcsálni szeretnél, válassz egészséges nassolnivalót. A reggeli kihagyása fokozza a sóvárgást, ezért mindennap reggelizz, és persze nem mindegy, hogy mit: figyelj arra, hogy a reggelid egészséges, minőségi ételeket tartalmazzon.
2. Csokoládéra
A csokoládééhség utalhat arra, hogy a szervezetben kevés a magnézium. Természetesen kizárólag csokoládéval nem lehet pótolni ezt a fontos tápanyagot, ezért fogyassz rendszeresen napraforgómagot, diót, mandulát, teljes kiőrlésű gabonaféléket. A csoki a nők életében elsősorban energiaforrás és hangulatjavító, serkenti az agyműködést, élénkít és gyulladáscsökkentő hatású – de csak az étcsokoládéról mondható el mindez. A kakaóbabban ugyanis rengeteg antioxidáns található, főként flavonoidok és más polifenolok, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a gyulladásos folyamatokra, ám a tejcsokoládéban lévő tej gátolja a polifenolok felszívódását. A jótékony hatáshoz heti 2-3 alkalommal egy-két kis kocka, legalább 75 százalék kakaót tartalmazó csoki elfogyasztása ajánlott, e mennyiség fölött a kedvező hatás eltűnik.
3. Sós ételekre
A sós ételek iránti vágy a stresszhormon ingadozását jelezheti, de utalhat a pajzsmirigyműködés zavarára is. Ha csillapíthatatlan vágyat érzel egy adag chips vagy pattogatott kukorica után, próbálkozz mélylégzéssel vagy meditációval. A különféle stresszoldó technikák ugyanis akár 25 százalékkal is csökkenthetik a stresszhormonok termelődését, jelentősen mérsékelve a kényszeres evés gyakoriságát. A mellékvesekéreg hormonjainak döntő szerepük van a nehéz fizikai és pszichés megterhelések leküzdésében, ezért fogyassz sok zöld leveles zöldséget, amelyek gazdagok a mellékvese működését támogató ásványi anyagokban.
4. Vörös húsra
A vörös hús utáni vágy általában vashiányt jelent. Változtass az étrendeden, és egyél több babot és hüvelyes zöldséget, aszalt szilvát, fügét és egyéb szárított gyümölcsöt, amelynek magas a vastartalma. Az aszalt gyümölcsöket csak mértékkel fogyaszd magas cukortartalmuk és savképző hatásuk miatt. A húsfogyasztás ne haladja meg a teljes napi étrend 15 százalékát. A C-vitamin segít a vas felszívódásában, ezért figyelj a kellő mennyiségű C-vitamin bevitelére is.
Ezek is érdekelhetnek!