A szervezetnek, az idegrendszernek szüksége van bizonyos mennyiségű és jó minőségű táplálékra ahhoz, hogy megfelelően működhessen. De időnként a léleknek is szüksége van olyan finomságokra, amelyeket elsősorban nem a tápértékük miatt fogyasztunk, hanem pusztán élvezetből. Ezek pedig szinte kábítószerként hatnak, s hamar bűnre csábítanak.

7 csábító étel, ami függőséget okoz

Bizonyos ételek valóban képesek függőséget okozni, hiszen az idegrendszernek pontosan ugyanazt a részét ingerlik, amelyet az alkohol vagy a nikotin. Sőt ez éppen olyan reakciókat is vált ki a szervezetből. Érdekes azonban, hogy ilyesfajta függőséget nem a friss zöldség és a gyümölcs okoz. A legtöbbször a gyorsételek, a magas szénhidrát- és cukortartalmú finomságok miatt alakulhat ki függőség. Amikor megkóstolunk egy ételt, érzékeink életre kelnek.

Valami megmagyarázhatatlan oknál fogva a nők sokkal intenzívebben reagálnak egy-egy ízre, ételre. Sokkal nagyobb hatással van rájuk egy szelet sütemény, mint egy férfira, de ennek okát még a tudósok sem tudták megmagyarázni. Bizonyos ételek hatására a vércukorszint hirtelen megemelkedik, nagyon gyorsan endorfin hormonok tömege szabadul fel, amelytől boldognak érezzük magunkat. Ez az érzés egyre fokozódik, egyre többet és többet akarunk, kívánunk enni az adott ételből, hogy minél tovább minél jobban érezhessük magunkat. Ezért történhet meg az, hogy egyszer csak azon kapjuk magunkat, addig faltuk az ételt, míg teljesen tele vagyunk, a hasunk feszül, majd’ kidurran. Különösen veszélyes ez a helyzet fogyókúra idején.

Kutatások szerint átlagosan 3 napig bírjuk következetesen végezni adott diétás programunkat. Ennyi idő után tör ránk az első falásroham vagy legalábbis az első komolyabb kísértés, az egészségtelen ételek iránti sóvárgás. Ez az a pillanat, amikor még megakadályozható a falásroham, kivédhető a bűnre csábító ételeknek való behódolás.

Romy And Micheles High School Reunion Burger GIF - Find & Share on GIPHY

Leginkább bűnre  csábítanak :

  • Szalonna (Bacon)
  • Hamburger
  • Fánk
  • Péksütemények
  • Sós chipsek
  • Sült burgonya
  • Rántott ételek

Jó éhségűzők

Ne kételkedjünk, van olyan pillanat, amikor ellen tudunk állni a bűnre csábító ételeknek. igenis lehet nemet mondani a sült krumplira, a túrós táskára és a chipsekre is. Egyszerűen csak nem kell megvárni azt a bizonyos percet, amikor nincs tovább, és elhagy az erőnk.

1.  Ismerje fel azokat a szituációkat, amikor hajlamos ezekhez az ételekhez vigaszért fordulni.

  • Stressz
  • Feszült hangulat
  • Párkapcsolati problémák
  • PMS

2.  Ne éhezzen! Legalább háromóránként egyen valamit, ne engedje, hogy az éhség elvegye az eszét. maradjon olyan állapotban, hogy meg tudja tartani étkezései felett a kontrollt. Ehhez kerülnie kell a teljesen üres gyomrot.

3.  Foglalja le idegrendszerét. amennyiben azt tapasztalja, hogy a gondolatai az evés körül járnak, foglalja le magát valamilyen hosszú távú fizikai vagy mentális tevékenységgel. Játsszon szudokut, rakjon ki egy puzzle-t, menjen el sétálni – távol a konyhától, fusson, tegyen be egy fitnesz DVD-t. Vagyis, terelje el a gondolatait.

Ezeket is olvassa el!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink