A tésztaféléket elhagyni nagyon nagy lemondás, de ha fogyni akarunk, akkor bizony jelentős mértékben csökkenteni kell a mennyiséget. Ez nem azt jelenti, hogy soha többet nem lehet enni belőle. Egyrészt kapható ma már csökkentett szénhidráttartalmú tészta is, másrészt okos trükkökkel beépíthető az étrendbe a sima, durum-, teljes kiőrlésű lisztből készített változat is. Általánosságban elmondható, hogy 1 személyre kb. 80 g-nyi száraztésztával érdemes számolni, a fogyni vágyók esetében pedig kb. 50-60 g-mal.
Mit adjunk a tésztához? Sok zöldséget, sovány fehérjéket, egészséges zsírokat, és együnk hozzá mindig egy adag friss salátát, akkor garantáltan jól fogunk lakni.
Lasagne ricottával
- személyenként 2 lasagnelap
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
- 30 dkg koktél- vagy datolyaparadicsom
- só és frissen őrölt bors
- friss bazsalikom
- 30 dkg ricotta vagy zsírszegény túró
- 1 ek parmezán sajt
Elkészítése:
A koktélparadicsomokat felkarikázzuk, felhevítjük az olajat, és rátesszük pár percre a paradicsomot (nem kell szétfőzni). Sózzuk, borsozzuk, meghintjük bazsalikommal. Vizet forralunk és kifőzzük a tésztát. Ha kész, tányérra teszünk egy lapot, megkenjük ujjnyi vastagon ricottával, befedjük paradicsommal, majd mehet rá a következő lap, a ricotta és a paradicsom, tetejét meghintjük kevéske parmezánnal.
Töltött kagylótészta
A legtöbb szupermarketben kapható óriás, kb. 5-6 cm-es kagylótészta, amit remekül meg lehet tölteni.
- személyenként 3 óriás kagylótészta
- tonhaldarabok (konzerv)
- 1 szál újhagyma
- petrezselyem
Elkészítése:
Főzzük ki a tésztát az előírás szerint. Karikázzuk fel a hagymát, metéljük apróra a petrezselymet, majd keverjük össze a hallal. Töltsük bele a kifőtt kagylókba, kínáljunk hozzá görög salátát.
Egy másik variáció:
A kagylótésztával igazán kreatívak lehetünk, tölthetjük túróval, darált hússal is. A sovány darált húst kevés hagymával pároljuk puhára, öntsünk rá némi passzírozott paradicsomot, fűszerezzük bazsalikommal, és töltsük bele a kagylókba.
Tésztasaláta fetával, paradicsommal
- személyenként 6 dkg masnitészta (kifőzve)
- 10 dkg morzsolt feta sajt
- 1 doboz koktélparadicsom, a szemek félbevágva
- rukkola, madársaláta
- személyenként 5 db olívabogyó
Elkészítése:
Főzzük ki a tésztát, majd forgassuk össze a többi előkészített hozzávalóval.
Széles metélt garnélával és borsóval
- személyenként 6 dkg széles metélt (kifőzve)
- 1 ek olívaolaj
- 20 dkg kis garnéla
- 10 dkg apróra vágott paradicsom
- 1 teáskanál darált fokhagyma
- ½ teáskanál szárított rozmaring, zúzott
- 3 evőkanál mirelit zöldborsó
- reszelt parmezán sajt
Elkészítése:
Főzzük ki a tésztát. Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat, adjuk hozzá a rákot, a paradicsomot, a fokhagymát és a rozmaringot. Pároljuk 5 percig, alkalmanként megkeverve. Majd tegyük bele a zöldborsót, főzzük tovább, gyakran kevergetve, 2 percig.Keverjük össze a zöldborsós garnélát a kifőtt, lecsepegtetett tésztával, a tetejére reszeljünk egy evőkanálnyi parmezánt.
Brokkolis csirke tésztával
- személyenként 6 dkg széles metélt (kifőzve)
- 1 fej brokkoli (vagy kb. 300 g mirelit)
- 1 evőkanál olívaolaj
- fejenként 1 szelet csirkemellfilé, felcsíkozva
- 3 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
- 1 dl húsleves alaplé
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 teáskanál szárított oregánó
- ½ db kaliforniai paprika csíkokra vágva
- 10 db kimagozott olajbogyó
Elkészítése:
Egy nagy serpenyőben, a felhevített olajon, közepes lángon süssük meg a sóval, borssal fűszerezett csirkét, a fokhagymával: addig kevergessük, míg a csirke meg nem pirul. Ekkor adjuk hozzá a húslevest, a bort és a szárított oregánót. Forraljuk fel, majd vegyük kis lángra, és lefedve pároljuk 10 percig. Közben sós vízben pároljuk meg a rózsáira szedett, megmosott brokkolit. Amikor a csirke elkészült, keverjük hozzá a brokkolit, a paprikát és az olajbogyót.
Grillezett zöldségek tésztával
- személyenként 6 dkg széles metélt (kifőzve)
- 1 kis fej karfiol, apróra vágott
- 2 közepes vöröshagyma apró kockákra vágva
- 2 közepes sárgarépa felkarikázva
- 2 kisebb édesburgonya felkarikázva vagy egy szelet sütőtök kockákra vágva
- 2 paradicsom vastag karikákra vágva
- ½ csésze száraz fehérbor
- ½ csésze extraszűz olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma zúzva
- 1 evőkanál őrölt kömény
- ½ teáskanál aprított pirospaprika
- 3 szál friss kakukkfű
- 1 ek. apróra vágott petrezselyem
- durva tengeri só ízlés szerint
- frissen őrölt fekete bors
- parmezán sajt a díszítéshez
Elkészítés:
Kevés vízben pároljuk 10 percig a karfiolt, a hagymát, a sárgarépát, az édesburgonyát, majd szűrjük le. Rakjuk bele egy tepsibe, majd adjuk hozzá a bort, az olajat, a fokhagymát, a köményt, a pirospaprikát és a kakukkfüvet. Süssük 15 percig 200 fokon. Főzzük ki a tésztát, tegyük egy tálba és hintsük rá a zöldségeket, kevés parmezán sajttal ízesítsük.
Gombás tészta
- személyenként 6 dkg széles metélt (kifőzve)
- 15 dkg vegyes gomba
- 1 ek olaj
- 2 dl főzőtejszín
- 1 gerezd fokhagyma
- petrezselyem
A gombákat feldaraboljuk. Egy serpenyőbe tesszük az olajat és a fokhagymát, és mielőtt túlhevülne, rádobjuk a gombát. Amikor kezd levet engedni és puhul, akkor ráöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd megszórjuk a petrezselyemmel. Amikor elkészült, összeforgatjuk a kifőzött tésztával.
Ez is érdekelhet!
- Tésztadiéta – Így kap helyet a tészta a fogyókúrában
- Édességek a fogyókúrában: 3 túrós desszert
- Bögrés cseresznyés süti
- Pastadiéta mintaétrenddel