Az áfonyás-görög joghurtos süti, mint a többi áfonyás étel, nemcsak nagyon finom, de antioxidánsokban is gazdag. Igaz, nem kell ragaszkodnunk az apró kék gyümölcshöz, hiszen az áfonyás süti millióféleképpen elkészíthető, bármely szezonális gyümölccsel isteni. A rostokban gazdag áfonya mellett (amiből szezonon kívül nyugodtan használd a fagyasztott változatot!) a görög joghurt is támogatja egészségünket, erősíti az immunrendszerünket, serkenti az emésztést, gondoskodik a szervezetünk számára fontos prebiotikumokról.
Áfonyás-görög joghurtos süti
Hozzávalók (12-16 szelethez):
240 g csésze teljes kiőrlésű liszt
1 tk sütőpor
½ tk szódabikarbóna
200 g margarin
200 g nyírfacukor
2 db tojás
½ tk vaníliakivonat
140 g görög joghurt
200 g áfonya
Elkészítése:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy tepsit, majd béleljük ki sütőpapírral.
2. Egy tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával.
3. Egy másik tálban keverjük össze az olvasztott vajat, a cukrot és a két tojást. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a görög joghurtot, majd keverjük simára.
4. Keverjük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, majd óvatosan öntsük a tepsibe. Szűrjuk az áfonya kétharmadát a tésztára, majd körülbelül egy óra alatt süssük aranybarnára a süteményt.
5. Hagyjuk kihűlni, majd díszítsük a maradék áfonyával.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc + hűtési idő
DF-tippek:
- Friss áfonya helyett használhatunk fagyasztottat is.
- A tortához bármilyen szezonális gyümölcs jól illik, akár többet is keverhetünk a sütés és díszítés során is. Használjuk bátran epret, málnát, egyéb bogyós gyümölcsöket.
- Nyírfacukor helyett érdemes kipróbálni energiamentes cukorpótlóval is, így csökkenthető a sütemény kalóriatartalma.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Szénhidrátcsökkentett sajttorta
- Gyors csokis bögresüti
- Cukor- és gluténmentes banánkenyér
- Joghurt panna cotta Otelló-zselével és mogyorós ropogóssal