Pizzatészta alaprecept:
- 200 g zabliszt/teljes kiőrlésű liszt
- 1 adag instant élesztő
- 10 g kókuszzsír
- só
- langyos víz
Elkészítés:
Összekeverjük az alapanyagokat, majd fél órára lefedve pihenni hagyjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd tíz perc alatt elősütjük, ezután megpakolhatjuk a feltétekkel.
Csicseriborsó pizzakolbásszal
Hozzávalók 4 főre:
- 1 csésze csicseriborsóliszt
- 1 csésze víz
- ½ teáskanál só
- 1 ½ evőkanál olívaolaj
- 4-5 evőkanál paradicsomszósz
- 2-3 maréknyi vékonyra szelt szárazkolbász
- ½ közepes méretű piros kaliforniai paprika
- ½ közepes vöröshagyma, vékony karikákra szelve
- 30 g sovány mozzarella, apró darabokra vágva
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra. Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a vizet, a sót és egy evőkanálnyi olajat. Keverjük el alaposan csomómentesre. Hagyjuk 15 percig állni. Ezalatt melegítsük fel a maradék fél evőkanálnyi olajat egy serpenyőben, dobjuk rá a kolbászt, a kaliforniai paprikát és a hagymát, pár percig kevergessük, míg megpuhulnak a zöldségek.
Béleljünk ki egy pizzasütő tepsit sütőpapírral. Öntsük rá a tésztát (előtte keverjük át újra), majd süssük körülbelül 8-9 percig, míg a tészta teteje megszilárdul, majd vegyük ki a sütőből, kenjük meg vékonyan paradicsomszósszal és oszlassuk el rajta egyenletesen a paprikát, hagymát, kolbászt. Szórjuk rá a mozzarelladarabokat, majd tegyük vissza a sütőbe – süssük, míg a sajt elolvad és a tészta aranybarnára pirul.
Zöldséges pizza rukkolával
Hozzávalók 4 főre:
- fél kiló teljes kiőrlésű pizzatészta/saját készítésű (zab)tészta
- 1 ½ csésze rukkolalevél
- ½ csésze friss bazsalikom
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál citromlé
- ¼ csésze + 1 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál víz
- 2 + 2 evőkanál reszelt parmezán
- ½ teáskanál só
- ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
- 2 csésze mángold, apró darabokra szaggatva
- 1 ½ csésze gomba, vékonyra szelve
- 1 ½ csésze koktélparadicsom, félbevágva
- 1 csésze sovány rikotta
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, a pizzatésztát nyújtsuk vékonyra, süssük elő körülbelül 5-10 percig. Míg sül, dobjuk turmixgépbe a rukkolát, fél csésze bazsalikomot, 2 gerezd fokhagymát és a citromlevet. Öntsünk hozzá körülbelül ¼ csésze vizet, turmixoljuk egyenletesre. Adjunk hozzá 2 evőkanál parmezánt, a ¼ teáskanál sót és kevés fekete borsot, majd keverjük még pár másodpercig.
A maradék olívaolajat melegítsük fel egy közepes méretű serpenyőben. Dobjuk rá a maradék fokhagymát, a mángoldot, a gombát, ízesítsük sóval, borssal. Főzzük 3-4 percig, hogy a zöldségek megpuhuljanak.
Kenjük meg a pizzatésztát a turmixolt zöldségekkel, rakjuk rá a főzött zöldségeket és a félbevágott paradicsomot, rikottát, kevés reszelt parmezánt. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Süssük körülbelül 20-25 percig, míg a tészta megbarnul és a sajt elolvad.
Fekete babos pizza
Hozzávalók 4 főre:
- 1 konzerv fekete bab
- 200 g darált hús
- ½ konzerv kukorica
- 4 db paradicsom, kisebb kockákra vágva
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- ½ csésze mogyoróhagyma
- 1 teáskanál csilipor
- 1 avokádó, vékonyra szelve
- ½ teáskanál só
- ¼ teáskanál őrölt fekete bors
- fél kiló teljes kiőrlésű pizzatészta (fagyasztott)/saját készítésű (zab)tészta
- 1 csésze reszelt cheddar sajt
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Míg melegszik a sütő, kevés olajon pirítsuk meg a darált húst. Egy közepes méretű edényben keverjük el a fekete babot, a kukoricát, az apróra vágott paradicsomot és mogyoróhagymát, fűszerezzük a római köménnyel, csilivel, sóval és borssal, majd keverjük hozzá a darált húst. Olvasszuk ki a pizzatésztát, nyújtsuk ki, süssük elő 10 percig, majd egyenletesen oszlassuk el rajta a babos keveréket. Szórjuk meg az egészet sajttal, majd süssük 20-25 perc alatt aranybarnára.
Brokkolis pizza
Hozzávalók:
- 1 kisebb fej brokkoli
- 1 evőkanál + 1 teáskanál extraszűz olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- ¼ teáskanál őrölt pirospaprika
- ¼ teáskanál só
- 1 csésze apróra vágott mozzarella
- 1/2 kg teljes kiőrlésű pizzatészta/saját készítésű (zab)tészta
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra. Míg melegszik a sütő, szedjük rózsáira a brokkolit és enyhén sós vízben főzzük meg 5-10 perc alatt. Ha kész, szűrjük le és egy papírtörlő segítségével itassuk fel róla a vizet, majd tegyük félre.
Egy evőkanálnyi olívaolajat melegítsünk fel egy kisebb serpenyőben, dobjuk rá a fokhagymát, pirítsuk pár percig, majd szórjuk meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a brokkolit. Keverés mellett főzzük további egy percig, majd vegyük le a lángról.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, nyújtsuk ki a tésztát, süssük körülbelül 10 percig. Szórjuk meg az apróra vágott mozzarellával, egyenletesen oszlassuk el rajta a brokkolit és a fokhagymát. Süssük körülbelül 10-15 percig, míg a sajt elolvad.