Bármit és bármennyit együnk is, a szervezet minden egyes elfogyasztott falatnál azonnal munkába áll. Az emésztőenzimek működésbe lépnek, és elkezdik lebontani, feldolgozni az elfogyasztott ételt. Minél hatékonyabb és gyorsabb az emésztés, annál több kalóriát dolgoz fel a szervezet.

Anyagcsere serkentő tippek

Az vagy, amit megeszel alapon az elfogyasztott ételek gondoskodnak a szervezet energia- és zsírszintjéről. Így, ha túl sok, túl tömény és nehezen emészthető ételt eszünk, akkor az anyagcsere nem tud lépést tartani a bevitt kalóriákkal. Ha azonban a megfelelő időben a megfelelő ételeket fogyasztjuk, akkor napi szinten akár 500-600 extra kalóriát is elégethetünk. Az már elég jól hangzik, nem?

Kezdje lendületesen a reggelt!

A reggeli létfontosságú. Soha ne hagyja ki! Ha kihagyja a reggelit, a felébredt szervezet nem érti, miért nem kap az egész éjszakai éhezés után tápanyagot, így azonnal sokkot kap, bepánikol, és raktározó üzemmódra kapcsol. Vagyis, ahelyett, hogy korán reggel felpörgetné az anyagcseréjét, azzal kezdi a napot, hogy lelassítja.

MIT EGYEN?

A reggelije legyen tartalmas és komplex. Tartalmazzon jó minőségű szénhidrátot, magas mennyiségben fehérjét és rostokat.

EGY KÁVÉT?

Naná! Egy felmérés szerint akik a reggeli mellé elfogyasztanakegy csésze koffeines kávét, 16 százalékkal gyorsíthatják fel az anyagcseréjüket.

Munkában

Ügyeljen rá, hogy az ebédje megfelelő menynyiségben – min. 30 gramm – tartalmazzon sovány fehérjét. A fehérje segít megőrizni az izom épségét és mennyiségét. Táplálja hát testét sovány fehérjékkel, például sovány túróval vagy a zsírszegény fehér húsokkal.

IGYON ZÖLD TEÁT!

Egy felmérés szerint, akik 12 héten át naponta 3-5 csészényi zöld teát fogyasztottak, azok 4,6 százalékkal több súlytól szabadultak meg, mint azok, akik zöld tea nélkül próbáltak fogyni. Egy másik kutatás szerint már 2 csésze zöld tea napi 50 extrakalória elégetéséhez vezethet. Ez éves szinten elérheti az 5 kilogrammot.

Nyomás alatt

Délutánra a legkitartóbb szervezet is végzetesen megéhezik. És persze ilyenkor a legjobb lenne valami gyors energiát biztosító, szénhidrátban gazdag nass. Még mielőtt az effajta farkaséhség ledöntené a lábáról, délután, ebéd után úgy 3 órával fogyasszon el valami fehérjében gazdag nasst.

Amikor bevásárolni indul

VÁLASSZA A BIOÉTELEKET

Igyekezzen minéltermészetesebb élelmiszereket vásárolni. A félkész, konzerv, zacskós ételek sokszor rengeteg adalékanyagot, tartósítószert, színezéket tartalmaznak. A szervezet a sok műanyagot nem tudja feldolgozni, ezért lassul a pajzsmirigyműködés, és ezzel együtt az anyagcsere is.

FŰSZEREZZEN!

Ne féljen a csípőstől! A csiliben és egyéb csípős paprikákban található kapszaicin serkenti az anyagcserét. Mivel a csípős íz megnöveli a szervezethőtermelését, felgyorsítja az emésztést. Persze a mértékre ügyeljen, mert a csípős paprika túl nagy mennyiségben irritálja a gyomrot és a bélrendszert.

PÓTOLJA A VASAT!

A vashiány miatt az erek kevesebb oxigénhez jutnak, amely fáradékonysághoz, levertséghez és rossz hangulathoz vezethet. Ezért ügyeljen arra, hogy az étrendje mindig tartalmazzon hüvelyeseket, brokkolit, sötétzöld levelű salátaféleségeket, mert ezekben sok a vas.

Edzés közben

Ahelyett, hogy 30-40 percen át egyenletes ütemben kardiózna, bontsa a programját 2-3-5 perces szakaszokra. A szakaszokon belül váltogassa az intenzitást a lassú, közepes és erős kategóriákon belül. Az ilyen típusú edzésforma hat a lehető legjobban az anyagcserére, így égetheti el a legtöbb zsírt.

Pihenés

Legalább 72 óránként tartson egy pihenőnapot. A szervezetnek és az izomzatnak is szüksége van pihenésre, regenerálódásra. Ellenkező esetben kimerül, és hiába izzad a futópadon vagy a kerékpáron, az edzés nem lesz hatékony.

Újra otthon

Vacsorára igyekezzen ómega 3 zsírsavban gazdag ételt fogyasztani. Márpedig ezzel a jó koleszterinnel megőrizheti izmai épségét, csökkentheti a koleszterinszintjét és védheti magát a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Mivel az omega 3 zsírsav az idegrendszerre is jótékonyan hat, kiváló vacsora.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.