A fogyókúrázók, diétázók többsége ismeri a sóvárgás érzését. Azokról a pillanatokról van szó, amikor óriási pizzákról, szaftos hamburgerekről, édes fagylaltokról és omlós süteményekről ábrándoznak. Nehéz megküzdeni a vággyal és nehéz minden alkalommal jó döntést hozni. Ismerje meg a leggyakoribb hibákat, amelyek megnehezítik, hogy kontrollálja a sóvárgást.

Az éhség elszabadul

Keveset reggelizik

Lehet, hogy nem éhes reggel, de ha nem eszik eleget, az ételek utáni vágyakozás fogja uralni a napját. Azoknál, akik legalább 350 kalóriás reggelit fogyasztanak – amely 13 gramm fehérjét is tartalmaz –, drasztikusan csökken az édes és sós ételek iránti vágyakozás a nap folyamán. A pontos oka ennek nem ismert, de úgy gondolják, hogy a fehérje segíti a dopamin nevű hormon felszabadulását, amelynek fontos szerepe van az agy jutalmazóközpontjának a működésében.

Túl nagy adagokat eszik

Pár kocka csokoládé, kis adag almás pite vagy egymaroknyi chips is csillapítja a sóvárgást, teljesen felesleges nagy adagokkal terhelni a testet. Próbálja meg csökkenteni a finom falatok méretét, az elfogyasztásuk után várjon 15 percet, és meglátja, a kis adag is csillapítja az éhséget.

Teljesen lemond a nassolásról

Ha nem eszik édességet, csillapítsa édesség utáni vágyát néhány szem eperrel vagy bogyós gyümölccsel, a chips helyett pedig egyen pisztáciát. A sóvárgás rövid életű, és könnyű róla megfeledkezni, ha hasonló ízű, egészséges finomságokat fogyaszt.

Nem érti, miért vágyakozik

Ha nem érti a vágyakozás folyamatát, nem is tud ellene semmit tenni. Amikor a vágy jelentkezik, párosítsa érzelmekhez: fáradtsághoz, idegességhez, unalomhoz. meglátja, rövid időn belül felfedezi a közös mintákat, és így könnyebben tudja kezelni a sóvárgást.

Nem tud mit kezdeni a bűntudattal

Születésnapi bulira hivatalos. Eszik egy szelet tortát. Ez örömmel tölti el vagy a sütemény elfogyasztása után egyből gyötörni kezdi a bűntudat? Ne szégyenkezzen azért, mert evett a tortából, inkább élvezze az ízeket. Kutatások szerint a diétázók közül azok, akik ilyen alkalmakkor felfüggesztik a fogyókúrájukat, kevesebb problémáról számolnak be a diéta során, és a későbbiekben nem kell számolniuk a jojóeffektussal.

Nem tudja párosítani az ételeket

Mindent vagy semmit? Ugyan! Tanulja meg úgy kielégíteni a sóvárgást, hogy az elfogyasztott élelmiszerek nagy része legyen egészséges és tápanyagokban gazdag, és kis mennyiségben tartalmazzon „egészségtelen”, de finom élelmiszereket. A „saláta és grillezett lazac” kombinációból tartsa meg a lazacot és egyen hozzá kis adag barna rizst, esetleg krumplit.

Nincs elég akaratereje

Vagy legalábbis azt hiszi. A nyerő stratégia a figyelemelterelés. Dietetikusok szerint már három perc játék (amőba, tetris, szókereső) is jelentősen csökkenti az ételek utáni sóvárgást. De a mozgás is nagyon hatékony figyelemelterelő módszer: már 15 perc sétával könnyedén legyőzheti a csokoládé utáni vágyát.

Nem pihen eleget

A kiegyensúlyozott és kellő mennyiségű alvás segít, hogy legyőzze a sóvárgást. Ha eleget alszik, a szervezete kellő mennyiségű időt tud fordítani a létfontosságú feladatokra, például az emésztésre.

Nem eszik rendszeresen

A sóvárgást és a falásrohamokat a legkönnyebben rendszeres étkezéssel küzdheti le. Ha ugyanis kiegyensúlyozottan táplálkozik – naponta négyszer-ötször –, elkerülheti a vércukorszint ingadozását – és így a kínzó vágyat valamilyen sós vagy édes finomság után. A megszokások rabja Lehet, hogy észre sem veszi, de a teljesen hétköznapi, látszólag ártalmatlan megszokások – mint például, hogy tévénézés közben chipset ropogtat – nagyon erős képzelettársítást eredményezhetnek, amit aztán később nehéz feloldani. Szabaduljon meg az ilyen szokásoktól, és könnyen búcsút inthet a sóvárgásnak is.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink