Lassan három hónapja, hogy új életet kezdett? Diétázik, mégsem elégedett az eddig elért eredménnyel? Nem kell, hogy forradalmasítsa újévi fogadalmát, néhány egyszerű trükkel felturbózhatja életmódváltó programját

Befuccsolt a diétája? Megoldjuk!

1. Váltson szódavízre!

Akik nem tudnak lemondani a szénsavas italokról, fogyókúrájuk ideje alatt előszeretettel fogyasztanak diétás üdítőket vagy ízesített vizeket abban a hiszemben, hogy ezzel jelentősen csökkentik a bevitt kalóriamennyiséget. Valójában ezek az italok csak cukormentesek, de mesterséges édesítőszerekben, színezékekben, aromákban gazdagok, amely anyagok nem segítik a súlycsökkenést és egészségesnek sem mondhatjuk őket. Jó alternatíva lehet az otthon készített szódavíz vagy a szénsavas ásványvíz gyümölcsökkel ízesítve. Citrom-, lime- és narancsszeletek, gránátalmadarabok vagy pár szelet uborka segítségével egészséges frissítőket készíthet.

2. Gondoskodjon megfelelő tízórairól!

Előfordulhat, hogy reggeli után 2-3 órával újra éhesnek érzi magát. Ilyenkor jön el a tízórai ideje, ami stratégiailag nagyon fontos étkezés. Ha ugyanis valamilyen édességet választ vagy egyszerűen csak túl sokat eszik, könnyen túleheti magát, ha pedig nem eszik semmit, túl éhesen ebédel majd. Egyen tízóraira magokat – diót, mandulát – és zöldségeket – répát, céklát, paprikát, zellert.

3. Kenyér helyett válassza a salátalevelet!

A kenyér – különösen a fehér kenyér – bár nem az ördögtől való, nem tartalmaz túl sok értékes tápanyagot, ellenben a kalóriatartalma igen magas. Készítse a szendvicsét kenyér helyett salátalevélből! Csavarja be a szendvicsbe szánt finomságokat nagy római saláta- vagy káposztalevélbe

4. Egyen több fehérjét reggel!

Ha diétázik, egészen biztosan ügyel arra, hogy tápláló és egészséges reggelit fogyaszszon. A teljes kiőrlésű gabonából készült pirítóshoz jó választás a tojás, a vaj és a joghurt is. Az egészséges reggeli összetett szénhidrátokat, rostokat, jótékony zsírokat és fehérjét tartalmaz – ezek biztosítják, hogy egész nap lendületes és energikus legyen.

5. Tanulmányozza az élelmiszercímkéket!

A csomagoláson fontos információk találhatók a termékről: nettó mennyisége, az összetevők listája és a tápértékekre vonatkozó adatok (energiatartalma, tápanyagtartalma stb.). Ne fogyasszon tápanyagban és vitaminban szegény ételeket! Kerülje a hozzáadott cukrot és sót tartalmazó, színezőanyagokban, aromákban, ízfokozókban gazdag élelmiszereket.

6. Használjon mérőedényt!

Rendszeresítsen egy kis mérőpoharat és adagolja azzal magának kedvenc gabonáját. Ez segít megtanulni, mennyit kell ennie, amikor barna rizst, quinoát vagy bulgurt eszik köretként.

7. Foglalja el magát tévénézés közben!

Általában az ember azért ül le a tévé elé, hogy megnézzen egy jó filmet. Ha az leköti a figyelmét, nincs is baj. Gond akkor van, ha csak fél szemmel tévézik: olyankor gyakorlatilag mindenki nassolnivaló után nyúl. Ha csak pihenni vágyik, olvasson inkább egy jó könyvet vagy hallgasson zenét, így nem jut eszébe az evés. De ha mégis a tévé előtt lazítana, foglalja le a kezét például kötögetéssel, horgolással.

8. Kerülje a változatosságot!

Mármint a kalóriadús ételek esetében. A megszokott ízekből ugyanis bizonyítottan kevesebbet eszik az ember. A zöldségeket viszont kedvére variálhatja – garantált, hogy ezek fogyasztását nem tudja túlzásba vinni.

9. Mindig hagyjon egy falatot a tányérján!

Ha rendszeresen a tányérján hagyja az utolsó falatot, az segít felismerni, hogy nem kell mindig megenni az egész ételmennyiséget ahhoz, hogy jóllakott legyen. Ezzel a módszerrel az adagok méretét fokozatosan csökkentheti.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink