Van néhány apróság, amire érdemes figyelni. Ha az étrendünkbe zömével alacsony kalóriatartalmú, mégis laktató, rost- és fehérjedús tápanyagokat iktatunk be, villámgyorsan elérhetünk egy kis testkontúrjavulást. Márpedig egy bikiniben minden deka számít. A javasolt élelmiszerek nemcsak jótékony alakformálók, hanem feszesítő, fiatalító hatással is bírnak. Válogassunk kedvünkre!
Tej, sajt, joghurt
Persze elsősorban az alacsony zsírtartalmú tejtermékek segítenek a súlycsökkentésben, és a súlytartásban. Ha a napi elfogyasztott kalciummennyiséget 1200 milligrammra emeljük, jóllakottak lehetünk, miközben nem vittünk be pluszkalóriát a szervezetünkbe, sőt, akár növelhetjük is a leadott súly mértékét. Reggelire igyunk két deciliter sovány tejet, nassként válasszunk alacsony zsírtartalmú vagy görög típusú joghurtot, és akár a hús helyett is fogyasszunk sajtféléket. Ezek mind az izmokat építik, eltelítenek, erősítik a csontokat és az izomzatot. Az éhséget csillapíthatjuk még egy darab intenzív ízű sajt elrágcsálásával, például parmezánnal. Sokkal egészségesebb, mint egy müzli- vagy csokiszelet.
Marhahús
A diétázók nagy része retteg a vörös húsoktól, hiszen az a hiedelem róla, hogy túl zsíros és növeli a súlygyarapodás esélyét. Nos, egy szelet zsenge marhahús nem egészségtelen. A marhahús ugyanis linolénsavat tartalmaz, amely segít megszabadulni a hasi és deréktáji zsírpárnáktól, ráadásul az egyik leghatékonyabb segítség, ha izomépítésről van szó. Aki sportol, hetente legalább egyszer vagy kétszer fogyasszon bátran marhahúst, persze nagy adag salátával. A marhahúsban a linolénsavon kívül egészséges ómega-3 és ómega-6 zsírsav is van. Nem mindegy azonban, hogy honnan szerezzük be a húst. Próbáljuk olyan hentestől vásárolni, aki felvilágosítást adhat a hús eredetéről, koráról, minőségéről.
Kaliforniai paprika
A kaliforniai paprikának nagyon magas az antioxidáns-tartalma, bőrfiatalító hatással rendelkezik, ezenkívül sok A- és C-vitamin is van benne. Teljesen zsírszegény, alacsony a kalóriatartalma, egy nagyobb szelet 3 gramm rostot tartalmaz, amely nagyon fontos az emésztés szempontjából. Ha legalább egy fél paprikát keverünk a salátáinkba, ha teszünk belőle szendvicsekbe, tortillába, sokat segíthetünk az anyagcserénknek, elkerülhető vele a puffadtság, a dagadt láb. Fogyasztható bátran nagy mennyiségben, hiszen laktat és telít. Egy szelet sajttal vagy felvágottal akár kenyér nélkül is remek, étkezések közötti éhségcsillapító.
Extra tipp: Sültpaprika-krém
Vágjunk szeletekre két-három nagyobb darab piros kaliforniai paprikát. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és 160 fokon süssük addig, míg összezsugorodik, megpuhul. Ekkor tegyük egy robotgépbe. Ízesítsük ízlés szerint borssal, fokhagymával, csilivel, esetleg kevés zöld fűszerrel. Keverjük egészen pépesre. Remek mártás húsok, grillezett sajtok vagy zöldségek mellé, ráadásul teljesen kalóriaszegény. Összesüthetjük finom húsokkal is. Egy tepsi aljára helyezzünk ízlés szerinti húsdarabokat, mondjuk csirkemellfilét. Öntsük rá a paprikaszószt, és fólia alatt süssük 160 fokon, 45 percen keresztül. Majd vegyük le a fóliát és így süssük még 20 percig. Önmagában is kiváló fogás!
Hüvelyesek
A hüvelyesek fehérjében nagyon gazdag élelmiszerek. Nagyon alacsony a kalóriatartalmuk, és hosszú időre jóllakottságérzést biztosítanak. Magas a szeléntartalmuk, amely segítséget nyújthat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Rosttartalmuk szintén nagyon magas, amelynek az anyagcsere-folyamatokban van jelentősége. Nem kell aggódni amiatt sem, hogy a hüvelyesek puffasztanak. Attól függ, mivel fogyasztjuk őket. Salátával vagy teljes kiőrlésű gabonafélével kombinálva kiváló egytálételek készíthetők belőlük, amelyek puffadás, gyomorfeszülés és gyorsan beköszöntő éhségérzet nélkül laktatnak.
Csirkemell
Ha csirkemell filét fogyasztunk – persze a bőre nélkül –, rengeteg hasznos fehérjével gazdagítjuk a szervezetünket. A csirkemellből nyert fehérje könnyen emészthető, azonkívül jól hasznosítható Q10 enzimet tartalmaz, amely feszesen, fiatalon tartja a bőrt. Ennek az enzimnek nagy szerepe van a zsírégetésben és a test feszesítésében is. Akár naponta fogyaszthatunk csirkemellet grillezve, roston sütve, párolva, de rántva vagy bő olajban sütve már nem. Mindig fogyasszunk hozzá salátafélét, így még jobban laktat, anélkül, hogy puffasztana. Nagyon könnyű megemészteni, hosszan tartó jóllakottságérzetet biztosít. Egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy ne érezzük kellemetlenül magunkat a bikiniben.
Humusz
A kalóriadús mártogatós szószok helyett érdemes humuszt fogyasztani. Sőt, még a saláták önteteit is ajánlatos lenne erre a rostdús, ám kalóriában igen szegény mártásszerűségre cserélni. A majonézes vagy az üveges és cukorral tartósított salátaöntetek akár 75 kalóriát is tartalmazhatnak teáskanalanként! Ez pedig, nagyon sok. A humuszban negyedennyi kalória van. Kiválóan alkalmas zöldségekhez mártogatós szósznak, saláták tetejére öntet helyett vagy csak úgy önmagában, kanalazgatva. Finom, laktató, alakkímélő. Nem köti meg a sót, nem gyarapítja a zsírpárnákat.
Humuszrecept: robotgép segítségével krémesítsük a következő összetevőket: 1 csésze csicseriborsó (megpárolva), 1 citrom leve, 3 tk. olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, pici só, kevés kurkuma, bors, zöld fűszerek ízlés szerint.
Tofu
Aki sportol, jól teszi, ha megbarátkozik a tofuval, bármennyire idegenkedett is tőle korábban. Ez szójából készül és edzés vagy bármilyen testmozgás után segít az izmoknak regenerálódni, épülni, erősödni. Fehérjében nagyon gazdag, sőt, magas az aminosav-tartalma is, fiatalít, energetizál. A vegetáriánusok étrendjében akár húshelyettesítőként is feltűnhet. Ennek ellenére húsevők is bátran fogyasszák, akár erőteljes fűszerezéssel vagy pácolással, hiszen a tofu önmagában kissé semleges ízű.
Tonhal
A tonhal remek választás, ha jó formában szeretnénk maradni. Laktat, egészséges, könnyen hozzáférhető, ugyanis konzervből is fogyasztható. Sós vagy olajos lében is megvehetjük. A szószokban eltett tonhaltól viszont óvakodjunk, előfordulhat, hogy cukros tartósítószert tartalmaznak. A tonhalat ne keverjük majonézzel, ne tunkoljuk fel a levét kenyérrel, mert az már nem alakbarát. Fogyaszthatjuk azonban salátával, így a levét vagy az olaját felhasználhatjuk salátaöntetként. B3-vitamint tartalmaz, amely természetes koleszterinszint szabályozó anyag, valamint segít lebontani a káros zsírokat. A tonhal ezen kívül fehérjében, ómega 3 zsírsavban is gazdag, igen laktató étel.
Bombasztikus bikinitesttel büszkélkedhetnek ezek a 40 feletti hírességek