Ki ne érezne időnként csillapíthatatlan vágyat finom csokoládé, krémes fagylalt vagy akár sós chips, esetleg egy nagy adag sült hús iránt? A különféle ízek utáni sóvárgás jelzés, hogy valamiben hiányt szenved a szervezet, azaz a probléma elsősorban a nem megfelelő táplálkozásban keresendő.

Bűnös sóvárgás?

A sóvárgás pszichológiája

Az ételek utáni vágyakozásnak több oka lehet. Az egyik leggyakoribb az, hogy az illető fejében túl eleven kép jelenik meg arról a bizonyos ételről. A megoldás azonban nem bonyolult: egyszerűen más vizuális feladattal kell elterelni a figyelmet, és ez a sóvárgás intenzitásának csökkenéséhez vezet. A másik, szintén sokat emlegetett ok az érzelmi állapottal köti össze a sóvárgást. E szerint az elmélet szerint vannak olyan élelmiszercsoportok, amelyek iránti vágy megmutatja, hogy az adott pillanatban milyen érzelmi állapotban van az ember. Ha ropogósra vágyik, az a stressz vagy frusztráció jele lehet, a krémes ételek féltékenységről, zavartságról árulkodnak, a szénhidrátban gazdag ételek utáni vágyakozás stresszel, feszültséggel, félelemmel társítható, míg csokoládéra áhítozni magányosságra utal, a fűszeres ételekről álmodozók pedig egy kis izgalomra vágynak.

MIRE VÁGYNAK A HÖLGYEK?

1. Édességre

Az ok többnyire az, hogy az étrend túl sok egyszerű szénhidrátot tartalmaz, amelyek ugyan gyorsan csillapítják az éhséget, feltöltve a testet (rövid távra) energiával, de a gyorsan zuhanó vércukorszint megint csak sóvárgást eredményez. Ha ilyenkor újra süteményt, cukorkát vagy más finomított édességet fogyaszt, csak tovább ront a helyzeten. Törekedjen a vércukorszint egyensúlyban tartására, és ha rágcsálni szeretne, válasszon egészséges nassolnivalót. A reggeli kihagyása fokozza a sóvárgást, ezért mindennap reggelizzen, és persze nem mindegy, hogy mit: figyeljen arra, hogy a reggelije egészséges, minőségi ételeket tartalmazzon.

2. Csokoládéra

A csokoládééhség utalhat arra, hogy a szervezetben kevés a magnézium. Természetesen kizárólag csokoládéval nem lehet pótolni ezt a fontos tápanyagot, ezért fogyasszon sok napraforgómagot, diót, mandulát, teljes kiőrlésű gabonaféléket. A csoki a nők életében elsősorban energiaforrás és hangulatjavító, serkenti az agyműködést, élénkít és gyulladáscsökkentő hatású – de csak az étcsokoládéról mondható el mindez. A kakaóbabban ugyanis rengeteg antioxidáns található, főként flavonoidok és más polifenolok, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a gyulladásos folyamatokra, ám a tejcsokoládéban lévő tej gátolja a polifenolok felszívódását. A jótékony hatáshoz heti 2-3 alkalommal egy kis kocka, legalább 75 százalék kakaót tartalmazó csoki elfogyasztása ajánlott, e mennyiség fölött a kedvező hatás eltűnik.

3. Sós ételekre

A sós ételek iránti vágy a stresszhormon ingadozását jelezheti, de utalhat a pajzsmirigyműködés zavarára is. Ha csillapíthatatlan vágyat érez egy adag chips vagy pattogatott kukorica után, próbálkozzon mélylégzéssel vagy meditációval. A különféle stresszoldó technikák ugyanis akár 25 százalékkal is csökkenthetik a stresszhormonok termelődését, jelentősen mérsékelve a kényszeres evés gyakoriságát. A mellékvesekéreg hormonjainak döntő szerepük van a nehéz fizikai és pszichés megterhelések leküzdésében, ezért fogyasszon sok leveles zöldséget, amelyek gazdagok a mellékvese működését támogató ásványi anyagokban.

4. Vörös húsra

A vörös hús utáni vágy általában vashiányt jelent. Változtasson az étrendjén, és egyen több babot és hüvelyes zöldséget, aszalt szilvát, fügét és egyéb szárított gyümölcsöt, amelynek magas a vastartalma. Az aszalt gyümölcsöket csak mértékkel fogyassza magas cukortartalmuk és savképző hatásuk miatt. A húsfogyasztás ne haladja meg a teljes napi étrend 15 százalékát. A C-vitamin segít a vas felszívódásában, ezért figyeljen a kellő mennyiségű C-vitamin bevitelére is.

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink