Egy hónap könyörtelen diéta után nincs jobb érzés, mint beleharapni egy hatalmas, zsíros pizzaszeletbe. És nincs rosszabb érzés, mint mikor pár falat után mardosni kezd a bűntudat, hogy néhány percnyi élvezetért kukába dobtunk többheti kemény munkát. Főleg, ha a pizzát még több gyorskaja, esetleg több nap bűnözés követi.

Csaljon okosan!

Könnyen előfordulhat, hogy a nyaralás során történő csalásoknak kilókban mérhető az eredménye. Pedig sokan elcsábulunk: a Georgiai Egyetem kutatásai szerint leginkább vakáció alkalmával vagyunk engedékenyek magunkkal. A kutatásban részt vett emberek 61 százaléka szed fel pár kilót nyaralás alatt. Persze, ha csak fél-egy kilóról van szó, nincs nagy baj, kis odafigyeléssel hamar túllehetünk rajta. De ebből a pár kilóból könnyedén lehet öt, tíz, tizenöt is. Közhely, de a kilókat felszedni sokkal könnyebb és mókásabb, mint leadni. Mégis, ha túl szigorú diétán tartjuk magunkat, egy idő után jöhetnek a falási rohamok. Mit lehet hát tenni, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon?

Ne akadjon ki!

Ha lecsúszott egy szelet pizza, hát lecsúszott. Ezzel még nem történt óriási baj, egy éjszaka alatt még nem fog két kilót hízni egy kis kilengés miatt. Persze, ha minden este pizzával fekszik, egy idő után már gond lehet. A lényeg, hogy legyen következetes: alapvetően próbáljon könnyű ételeket vacsorázni, így, ha időnként lecsúszik egy-egy pizzaszelet, az még belefér.

Ne vegye bűnözésnek a csalást!

Gondoljon inkább kényeztetésként ezekre a kilengésekre. Ha a brunchot szereti, menjen el időnként egy kiadós villásreggelire, ha édességre vágyik, hetente egyszer-kétszer egyen csokit. A lényeg, hogy élvezze az étkezést, ne rontsa el bűntudattal. Ha így tesz, talán kevésbé lesz hajlamos a túlevésre, élvezzen egy szelet pizzát, de ne faljon be egy egészet.

Tegye helyre magában a dolgokat!

Ha túl szigorúan veszi a diétáját, előbb-utóbb csalni fog. Ha például külföldre utazik, ne hagyja ki a helyi ízeket, csak azért, mert nem illeszkedik a diétájába. Előfordul, hogy megéri fél-egy kilót felszedni a nyaralás alatt, ha így érzi jól magát. Tisztázza magában, hogy pár finom falat még nem a világ vége, de tudatosítsa, hogy némi pluszedzésre is szükség lesz majd, ha hazaér, hogy megszabaduljon a fölöslegtől.

Ne essen túlzásba!

Ha egész nap pár levél salátán és egy kevés gyümölcsön él, ne csodálkozzon, ha este kieszi a hűtőt. Napközben egyen kiegyensúlyozottan, reggelizzen, ebédeljen jóízűen. Ha nem koplal folyamatosan, könnyen ellen tud állni a kísértésnek. Ne essen át a ló túloldalára.

Ne dobja be már napközben a törölközőt!

Sokunkkal megesik, hogy ha ebéd után lecsúszik egy nagyobb adag krémes desszert, már el is engedjük a napot, mondván, ha már csaltunk, csaljunk rendesen, maximum másnap korrigálunk. Ne adja fel! Lehet, hogy némi hiba csúszott be, de ez nem jelenti azt, hogy az egész nap kuka az egészséges étkezés szempontjából. A desszerttel már nem lehet mit tenni, de ilyen esetben délután figyeljen jobban, vacsorára egyen könnyebb fogásokat. Ha megengedi magának, hogy egy adott pillanatban azt egyen, amit szeretne, de később visszatér a normál étkezéshez, az ésszerűbb módszer. Ráadásul a rossz érzést is büszkeség váltja fel, ha a nap további részében figyel az étkezésére.

Ne ragadjon le a rossz étkezési mintánál!

Ha naponta csokival jutalmazza magát délutánonként, az egyrészt elhízáshoz vezet, másrészt egy idő után lelkileg is beszippantja a rossz étkezési spirál. Ha már mindenképpen csokit szeretne enni, válasszon egészségesebbet: egyen például magas kakaótartalmú fekete csokit. Amikor már sikerül „átszoknia” egy kicsit egészségesebb nassra, próbáljon kitartani mellette, ne egyen mindenféle más édességet: így megszokja a kicsit fanyarabb, kesernyésebb ízeket, és egy idő után már nem is fogja annyira kívánni a túlcukrozott csokikat.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink