Természetes, hogy az étrendünk, a diétánk nem csak az úszógumink méretére, de a hangulatunkra és az egészségünkre is hatással van. Az is természetes, ha egy-egy új diéta elején kicsit furán érezzük magunkat. Az azonban már nem természetes, ha régóta rossz a közérzetünk vagy bizonyos negatív jelenségeket tapasztalunk magunkon bármiféle szervi elváltozás nélkül. Ha ilyen jeleket észlelünk, ideje változtatni az étrenden.

Ezek az egyértelmű jelek, hogy rossz diétát választottál

Folyamatos puffadás

Az állandó puffadás egyértelműen az étrend miatt alakul ki. Érdemes megfigyelni, milyen ételek fogyasztása után tapasztalod ezt a kellemetlen tünetet. Ha például egy nagy bögre kakaó vagy sajttál elpusztítása után, előfordulhat, hogy laktóz-intoleranciában szenvedsz. Ez az ételérzékenység sokak számára nem tűnik fel azonnal, hiszen a tünetek nem feltétlenül súlyosak, csak kellemetlenek. Érdemes kerülni a tejtermékek fogyasztását, illetve dietetikust felkeresni.

Székrekedés

Ha túl gyakran kínoznak emésztési gondok, lehetséges, hogy túl kevés rostban gazdag ételt fogyasztasz. A rostok segítenek az emésztőrendszer megfelelő működésében, ezért is kifejezetten fontos, hogy rostban gazdag ételeket egyél: az étrend tartalmazzon zabot, teljes kiőrlésű gabonát, babféléket, szilvát, almát, mandulát.

Állandó éhség

Ha állandóan elbukik a fogyási kísérleted, ha napközben egészségesen étkezel, estére viszont farkaséhesen érsz haza és nem tudsz ellenállni az édességnek vagy a sós rágcsálnivalóknak, lehet, hogy nem az akaraterőddel, hanem inkább a diétával van gond. Az állandó sóvárgás annak a jele, hogy a szervezeted nem jut elég tápanyaghoz – ami egy rosszul megválasztott fogyókúra esetén könnyen előfordulhat. Ebédre ne csak üres salátát egyél, tartalmazzon az étrend megfelelő mennyiségű fehérjét, szénhidrátot, egészséges zsírokat. Ha ezeket rendszeresen fogyasztod, sokkal ritkábban kívánsz majd egészségtelen ételeket.

Néhány étel hanyagolása

Azok a fogyókúrák, amelyek egy-egy ételcsoport fogyasztására ösztönöznek, másokat pedig tiltólistára tesznek, soha nem egészségesek (természetesen nem az orvos által előírt diétákra gondolunk). Ne is kezdj bele olyan diétába, amely tiltja, például, a szénhidrátokat. Így rengeteg értékes tápanyagtól, vitamintól fosztod meg a szervezetet. Ha például vegán vagy vegetáriánus étrendet követsz, hús helyett mindenképpen fogyassz sok növényi fehérjét, illetve húspótló élelmiszert.

Állandó rosszkedv

Ha folyton nyűgös, rosszkedvű vagy, érdemes felülvizsgálni a diétádat. Amennyiben hirtelen kevesebb kalóriát és szénhidrátot viszel be a szervezetbe, ha sohasem laksz jól, vagy ha alacsony a vércukorszint, az hangulatingadozásokhoz vezethet. Próbálj kicsit több lassan felszívódó szénhidrátot fogyasztani az étkezések során, ezek hosszan tartó telítettségérzéssel töltenek el.

Szüntelen fáradtság

Reggel alig bírsz felkelni az ágyból, ebéd után nehezedre esik a koncentrálás, legszívesebben folyton aludnál? Lehetséges, hogy a diéta a baj okozója, a szervezeted nem jut hozzá a szükséges vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz. Ahhoz, hogy éber legyél, szükség van az egészséges „üzemanyagra”, tápanyagokra. Előfordulhat vashiány, ezért egyél több májat, tökmagot, pisztáciát, hüvelyeseket, tojássárgáját.

Folyamatos didergés

Ha a szobában mindenki rövidujjúra vetkőzik, de te még pulcsiban is fázol, baj lehet az étrenddel. Szintén az alacsony szénhidrátbevitel lehet a ludas, illetve pajzsmirigyproblémára gyanakodhatsz. Ha pajzsmirigy-alulműködés okozza a bajt, az állandó didergés mellett tapasztalhatsz hajritkulást, bőrszárazságot, állandó kimerültséget. Ez esetben érdemes minél hamarabb felkeresned az orvosodat. Pajzsmirigyproblémák esetén különösen fontos a megfelelő étrend kialakítása. Felejtsd el a cukrokat és a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, egyél teljes kiőrlésű pékárut, tésztát, sok-sok zöldséget, fehér húsokat, halat, tojást.

Bőrhibák

Pattanások, mitesszerek, olajos bőr? A hiba az étrendben keresendő. Ha például A-vitaminban szegény étrendet követsz, az a bőrön is meglátszik. Az A-vitamin ugyanis fontos szerepet játszik a retinol nevű vegyület képzésében (a retinol az A-vitamin vitamerje). A retinol csökkenti a mirigyekben a faggyúképződést, a gyulladást, így segíthet a pattanások, mitesszerek kialakulásának megelőzésében is. Egyél minél több édesburgonyát, sárgarépát, sütőtököt.

Depresszió

Az állandó levertség, a depressziós tünetek enyhíthetők a megfelelő étrend kialakításával. Ha a szervezeted nem jut elegendő vitaminhoz, ásványi anyaghoz, az a hangulatod is befolyásolhatja. Az ómega 3 zsírsav hiánya például depresszióhoz vagy más mentális betegséghez vezethet. Ugyanígy fontos, hogy folsavban és B12-vitaminban gazdag ételeket egyen: májat, lencsét, brokkolit, spárgát, spenótot, csicseriborsót, tojást, marha- és birkahúst.

Memóriazavar

A memóriánkra is hatással van, hogy mit eszünk. Kutatások szerint azok a nők, akiknek az étrendje telített zsírsavakban gazdag, rosszabbul teljesítettek a memóriateszteken, mint azok, akik kevesebbet ettek az ilyen ételekből. Érdemes tehát kerülni a gyorskajákat meg a bő olajban kisütött krumplit, rántott ételeket.

Állandó gyengeség

Ha szinte minden hónapban táppénzre kell menned, ha gyakran megbetegszel, minden bizonnyal immunerősítő étrendre van szükséged. Rosszul teszed, ha hanyagolod a fehérjét, hiszen az erősíti az immunrendszert. Ne csak állati eredetű fehérjét egyél, fogyassz több babot vagy sötét levelű zöldségeket.

A memóriánkra is hatással van, hogy mit eszünk. Kutatások szerint azok a nők, akiknek az étrendje telített zsírsavakban gazdag, rosszabbul teljesítettek a memóriateszteken, mint azok, akik kevesebbet ettek az ilyen ételekből. Érdemes tehát kerülni a gyorskajákat meg a bő olajban kisütött krumplit, rántott ételeket.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink