Az edzésnek akad néhány olyan velejárója, ami igenis zavaró lehet: izzad a bőröd, csutakos lesz a hajad, felhólyagosodik a bőröd, kirepedezik a szád. Csakhogy mindez elkerülhető! Segítünk, hogy ilyenkor is szép és ápolt lehess!

Légy a csúcson edzés közben! 5 trükk, amit ismerned kell

Csurogjon az a víz!

Az izzadás az egyik legegészségesebb része az edzésnek, hisz miközben folyamatosan folyik rólad a víz, tökéletesen méregtelenít a szervezeted. Természetes, hogy mindez időnként kellemetlen illatú, de jó minőségű, alumínium és illatmentes dezodorral, mindezt orvosolhatod. A legjobb, ha olyan természetes szereket használsz, amik teafa, citromfű, vagy grapefruit olajakat tartalmaznak, hisz ezek képesek megölni azokat a bacikat, amik a kellemetlen testszagot okozzák. Az erős parfümöt viszont kerüld az edzés során. Ahogy ugyanis melegszik a tested, úgy lesz az illat egyre intenzívebb, és ez akár fejfájást is okozhat, nem csak neked, de a teremben melletted állónak is.

bemelegítés, hegymászó gyakorlat

Fotó: Shutterstock

Hallottad már?

Az erősen fűszeres ételek, és a koffeines italok, mint a kávé, a fekete tea, és a kóla, intenzíven felerősíthetik az izzadást. Néhány órával az erős edzések előtt mindenképpen érdemes elkerülni ezeket.

A sminkkel csak óvatosan

Akárcsak az erős illatokat, úgy néhány sminkeléshez használandó kozmetikumot is érdemes elkerülni az edzés során. Tulajdonképpen a legjobb, ha nincs is rajtad smink, de ha mindenképpen szeretnél valamit használni, akkor az csak és kizárólag vízálló, tus és spirál legyen. Az alapozót és a szemhéjfestéket érdemes otthon felejtened, ezek ugyanis az izzadás hatására garantáltan szétfolynak, ráadásul nem hagyják kellőképpen szellőzni a bőrödet, és még csúf pattanásokat és kiütéseket is okozhatnak.

+ jó tanács

Ha hűvösebb, szelesebb időben kint mozogsz, futsz, az ajkaid kirepedezhetnek, az arcbőröd kipirosodhat, kiszáradhat. Használj mindig E-vitaminban gazdag hidratáló arckrémet, és jó minőségű ajakbalzsamot, mielőtt elindulsz.

Nem kell mindig hajat mosni

A fordított hajosás egy egyszerű trükk

Ha egy intenzívebb óra után csatakosan lóg a hajad, és úgy nézel ki, mint aki most szállt ki a medencéből, akkor irány a zuhany, jól fog jönni a hajmosás. De ha amúgy is zsírosodásra hajlamosak a fürtjeid, jobb, ha nem állsz minden alkalommal a tus alá. Ha mégis jobbnak találod, az edzések utáni samponozást, akkor figyelj arra, milyen szert használsz. Mindenképpen valami kímélő sampon mellett tedd le a voksod, és 1:1 arányban hígítsd vízzel, illetve mindenképpen használj heti rendszerességgel pakolásokat, balzsamokat is. Hideg időben egyébként is jobb, ha otthon ápolod a hajad, mert így elkerülheted a megfázást, és ezzel együtt a korpásódást és felesleges hajhullást is.

+ ötlet

Ha hosszú a hajad, és copfban hordod, könnyebben töredezni kezdhet a gumi alatt a hajad. Ha edzés előtt egy kevés kókuszolajjal vagy argánolajjal kened be a hajad, ott ahol érintkezik a gumival, kevésbé mennek tönkre a szálak.

Edzés közben is légy csinos

Természetesen az edzés nem kell, hogy divatbemutató legyen, néhány apróságra azonban figyelj oda, amikor ruhát választasz magadnak. Azért érdemes feszesebb pamut ruhákat hordanod, mert abban jól szellőzik a tested, de mozgás közben sem akadsz bele semmibe. A hűvösebb napokon, fontos a réteges öltözködés is, edzés után magadra tudj teríteni valamit, hogy ne fázz meg. Testmozgáshoz mindig viselj pamut zoknit, egyébként pedig legyél mezítláb, amennyit csak lehet! A dezodort nemcsak hónaljakon használhatod, hanem vékony rétegben akár a tenyered és a talpad is bekenheted vele.

Le a bőrrel edzés után!

A váltózuhany csökkenti a narancsbőrt

Sportolás közben az átizzadt ruha kidörzsölheti a bőrödet, amitől pattanások és apró kiütések képződhetnek a hátadon, a mellkasodon és a fenekeden. Legegyszerűbben úgy tudod elejét venni az izzadás okozta pattanások kialakulásának, ha edzés után azonnal letusolsz. De a fürdés mennyei érzését még fokozhatod. Ha például narancsbőrtől szenvedsz, tegyél a tusfürdődbe néhány csepp grapefruit illóolajat és ezzel kend át magad. De érdemes a kényes területeket hideg-meleg vizes váltózuhannyal is egy kicsit átmasszírozni. Edzés után egyébként az izzadástól a bőröd felpuhul, és ilyenkor csodákat tehet egy alapos dörzsölés is. Ehhez nem kell feltétlenül méregdrága testradírokat cipelned magaddal a sporttáskában. Elég, ha beszerzel egy jó minőségű dörzskesztyűt. Sportolás után a zuhanya alatt ezzel csutakolod végig magad. A végén olyan lesz, mintha újjászülettél volna.

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink