A fogyókúrában mindig vannak kérdések, amelyekre éppen keressük a választ. Sok témakörben már ezerszer is a helyükre kerültek a dolgok, ám folyamatosan vetődnek fel újabb és újabb kérdések, állítások. Íme, a legaktuálisabbak.

A legnagyobb tévhitek, amit minden diétázónak ismernie kell

1. EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD = EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS.

Az egészséges életmód egy komplex rendszer, amelynek egyik alapja valóban az egészséges, tudatosan kialakított táplálkozás, de ez csak egyetlen területe az egészséges életmódnak. Nem elég azonban sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű termékeket pakolni a kamrába és a hűtőbe. A megfelelő étrendhez rendszeres mozgásnak, kielégítő, pihentető alvásnak is társulnia kell. Mindezeken túl pedig nem árt, ha elsajátítunk néhány stresszkezelési technikát, tudatosan készülve a nehéz helyzetekre is.

2. A RENDSZERES SPORTTÓL GYORSABBAN OLVADNAK A KILÓK

Csalóka ez a sportolás dolog. Sokszor tapasztalhatjuk, hogy a rendszeres edzéstől, különösen, ha súlyzós edzést is végzünk, a fogyás lelassul, egy időre meg is áll. Ennek több oka van. Egyrészt, az izmok folyamatosan épülnek, erősödnek, márpedig az izom nehezebb, mint a zsír. Fontos azonban tudni, hogy már egykét kiló tiszta izom felépítéséhez is akár hónapokra lehet szükség, úgyhogy ez sem feltétlenül magyarázat mindenre. Van azonban az izomnak még egy tulajdonsága. Megköti a vizet, folyadék-visszatartást eredményez. Ez igaz mind kardio-, mind súlyzós edzés esetén. A szervezetnek időre van szüksége, mire magához tér a rendszeres mozgás okozta sokkból, s felpörgeti az anyagcserét. Egy-két hét, és valóban (újra)indul a fogyás.

3. AZ ÁLMODOZÁS VALÓS EREDMÉNYEKHEZ VEZETHET.

Hiba lenne azt mondani, hogy a puszta álmodozás nem vezet sehová! De igenis vezet! Így tűzünk ki célokat magunk elé. S ha elképzeljük, milyen lesz majd, amikor célba értünk, amikor leadtuk azt az x kilót, amikor felvehetjük azt a bizonyos régóta kinézett nadrágot, az bizony erőt és kitartást ad. Egy rosszabb napon egy kis álmodozással új erőre kaphatunk, és éppen ezek a pillanatok képesek átlendíteni a mélyponton.

4. A PERFEKCIONIZMUS TÖKÉLETESSÉGHEZ VEZET.

Ki tökéletes és milyen is a tökéletesség? Ha valaki tökéletesen szeretne véghezvinni egy fogyókúrát, és ennek mindent alárendel, lehet, hogy éppen a lényeg vész el. Mégpedig a siker öröme. A perfekcionista ugyanis retteg a sikertelenségtől, hiába vannak látható, mérhető eredményei, retteg attól, hogy másnap tíz dekával többet mutat a mérleg, szigorúan ragaszkodik a szabályokhoz, étrendekhez. Sokszor éppen ez a fajta eredményhajszolás áll a látványos eredmények útjában. Merjen örülni, és időnként rúgjon fel egy-két szabályt!

5. A TELJES KIŐRLÉSŰ LISZTBŐL KÉSZÜLT TERMÉKEKNEK ALACSONYABB A KALÓRIATARTALMUK.

A teljes kiőrlésű termékek nem azért illeszthetők be egy diétába vagy az egészséges életmódba, mert kevesebb kalóriát tartalmaznak. Azért van nagy jelentőségük, mert rostokban gazdagok, jobban laktatnak, telítenek, ráadásul rengeteg olyan fontos ásványi anyagot tartalmaznak, amely a fehér lisztben nincs meg. A gabonák a héjukban, illetve a magbelsőben rostokat, cellulózt, lignint, pektint tartalmaznak, és ezeknek az anyagoknak komoly szerepük van az anyagcsere és a normális bélműködés fenntartásában. Nem csak az emésztésre, de az epére és a koleszterinszintre is jó hatással vannak.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.