Mindenki másképp diétázik. Van, aki a kalóriákat számolgatja kínos pontossággal, van, aki a szénhidrátokat, sokan fejből állítják össze az étrendjüket, ez utóbbi a legnagyobb csapda. A siker érdekében nem lehet eltekinteni a számolgatástól, ugyanis pillanatok alatt megnövelheti a fogyás hatékonyságát.

Diétamatek

Napi energiamérleg

A táblázat mutatja, mennyi kalóriát szükséges bevinnünk ahhoz, hogy szervezetünk optimálisan működjön. A radikális csökkentés átmenetileg gyorsítja a fogyást, de próbára teszi idegrendszerünket és kitartásunkat is. Mivel sokáig nem lehet bírni az 1200 kcal-nál kevesebbet tartalmazó diétákat, így a többség feladni kényszerül. A túl alacsony kalóriabevitelt az orvostudomány nem ajánlja. A lassabb, de kitartó megvonás működik igazán.

Általánosságban heti kb. fél kilogramm fogyáshoz napi 500 kalóriával kevesebbet kell táplálékkal bevinni. Heti kb. fél kilogramm hízáshoz pedig napi 500 kalóriával többet. Egészségünk és a fizikai kondíció szempontjából az ideális kombináció az, ha a napi energiabevitelt csak napi 250 kalóriával csökkentjük, a fennmaradó 250 kalóriát pedig rendszeres testmozgással váltjuk ki. Így együtt elérünk 500 kcal mínuszt, ami heti fél kiló fogyást jelent.

Nem kell kevesellni, mert kellő kitartással, szenvedés nélkül havi 2-2,5 kg-ot, hat hónap alatt már 12 kilót lehet leadni.

Kevés kaja, sok mozgás

A testsúly csökkentéséhez alkalmazott túlzottan visszafogott kalóriabevitel és a megnövekedett aerob edzés könnyen az izomzat leépüléséhez vezethet. Ennek elkerülése céljából a diéta alatt a fehérjebevitelt növelni kell testsúlykilogrammonként egészen napi 1,5-2,0 grammig, így tartják a profi testépítők. Aki nem itt tart, annak is érdemes ügyelni arra, hogy jó, minőségi fehérjében gazdag legyen az étrendje.

A szénhidrátot sosem célszerű teljesen elhagyni, mert a szénhidrátbevitel minimálisra csökkentése szédüléshez, fejfájáshoz, fáradtsághoz és a vércukorszint leesése miatt akár eszméletvesztéshez is vezethet. Az agy szénhidrátokkal működik, ezért nem lehet teljesen kiiktatni, csak olyat kell választani, amely valóban értékes és hasznos. ilyen forrás: a zabpehely, barna rizs, puffasztott rizs, rizs, édesburgonya, csicsóka, bulgur, köleslencse, és ilyenek a teljes őrlésű pékáruk.

Mintaétrend egy 30 éves, közepesen aktív nő számára

A napi kalóriaszükséglet 2000 kcal. Az étrendet csökkentjük 1750 kcal-ra, és olyan mozgásformát keresünk, amivel a napi 250 kcal, heti szinten 1750 kcal elégethető. A napi szénhidrátbevitel 1-1,5 g testsúlykilogrammonként. sok variálás ezekben a diétákban nincsen, vagy akkor nagyon kell számolni.

A főételek a grillezett baromfi húsok vagy halak salátával, zöldségekkel, és nagyjából két evőkanál rizzsel. 70 kg esetén 105 g szénhidrátot, 80 kg esetén 120 g szénhidrátot, 90 kg esetén 135 g szénhidrátot el kell fogyasztani.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink